eArşiv@Adu

Aydın'da içme suyu nitrit ve nitrat düzeylerinin yüksek basınçlı sıvı kromotografisi(YBSK) ile belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Gökbulut, Cengiz
dc.contributor.author Uçmaklıoğlu, Saliha
dc.date.accessioned 2016-01-07T11:25:34Z
dc.date.available 2016-01-07T11:25:34Z
dc.date.issued 2011-01-01
dc.date.submitted 2011
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=49111048&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/942
dc.description.abstract İçme sularının nitrit ve nitrat seviyeleri su kalitesinin önemli bir göstergesidir. Nitrit ve nitrat seviyesindeki kabul edilebilir seviyelerin üzerindeki artışlar insan ve hayvan sağlığı açısından önemli problemler ortaya çıkarabilir. Bu çalışma Aydın ili sınırları içerisinde insan ve hayvanlar tarafından tüketilen suların nitrat ve nitrit düzeylerinin tespiti amacıyla yapıldı. Çalışmada Aydın ili sınırları içerisinde 2009'2010 yılları arasında toplam 1 yıllık sürede kış-ilkbahar ve yaz-sonbahar aylarında toplam 104 adet numune toplandı. Alınan numunelerin 71 adedi artezyen suyu, 22 adedi kaynak suyu, 11 adedi şişe suyundan oluşmuştur. Numune alınmadan önce şişeler doldurulacak su ile 8-10 kere doldurulup boşaltılmıştır. Alınan numuneler analiz edilene kadar karanlık bir ortamda +4ºC muhafaza edildi. Alınan numunelerin pH değerleri bir elektronik pH metre ile belirlendi. Nitrat ve nitrit değerleri ise yüksek basınçlı sıvı kromotografisi ile tespit edildi. Çalışma sonucunda sadece artezyen sularından 2 örnekte nitrit tespit edildi. Ortalama nitrat seviyesi kış aylarında artezyen sularında 21.84±29.96 ppm, kaynak sularında 3.04±2.57 ppm, şişe sularında 3.61±2.31 ppm, yaz aylarında ise artezyen sularında 20.28±24.09 ppm, kaynak sularında 3.41±2.85 ppm, şişe sularında 2.87±2.31 ppm tespit edildi. Ortalama pH seviyesi ise kış aylarında artezyen sularında 6.96±0.41 ppm, kaynak sularında 7.41±0.35 ppm, şişe sularında 7.45±0.31 ppm, yaz aylarında ise artezyen sularında 6.95±0.27 ppm, kaynak sularında 7.09±0.48 ppm, şişe sularında, 7.26±0.52 ppm olarak belirlendi. Kış mevsimde alınan artezyen sularında Merkez Pınardere'de 1,26 ppm, Bozdoğan Çamlıdere'de 1,26 ppm nitrit belirlendi. Yaz ve kış mevsiminde alınan diğer numunelerde nitrit tespit edilmedi. Sonuç olarak Aydın ili sınırları içersinde hayvan ve insan tüketiminde kullanılan sularda değişik miktarlarda nitrat tespit edildi. Sulardaki pH değerleri TS266 uygun bulundu. tr_TR
dc.description.abstract Nitrate and nitrite levels in drinking water are important indicators of water quality. The increasing levels of nitrate and nitrite concentrations could be an important problem for human and animal health. The aim of the present study was to determine the levels of nitrite and nitrate in drinking water samples collected from Aydın region. Total 104 water samples were collected from different districts of Aydın between 2009 and 2010 both of winter-spring and summer-autumn seasons. The samples consisted of 71 artesian well waters, 22 spring waters and 11 bottled waters. Before collecting, the sample bottles have been rinsed out 8-10 times with the sample water. All bottled water samples were purchased from retail outlets in Aydın. The water samples collected were kept in the dark room at +4ºC until analysis. pH of the samples collected were measured by an electronic pH meter. Nitrite and nitrate levels of the water samples were determined by high pressure liquid chromatography (HPLC). It was found that nitrate was detected in all of the samples whereas, nitrite was found in 2 artesian well samples collected from Pınardere (1.26 ppm) and Bozdoğan-Çamlıdere (1.26 ppm). The results of analyses showed that mean nitrate concentrations were 21.84±29.96 ppm (winter) and 20.28±24.09 ppm (summer) in artesian wells, 3.04±2.57 ppm (winter) and 3.41±2.85 ppm (summer) in spring waters and 3.61±2.31 ppm (winter) and 2.87±2.31 ppm (summer) in bottled water samples. The mean nitrate level of the artesian well samples was significantly higher compare to spring and bottled water samples. However, no statistical differences were observed between winter-spring and summer-autumn seasons for the nitrate levels in the same type of the water samples. The present study showed that, the spring and bottled water samples in Aydın are of sanitarily optimum quality for consumption in respect of nitrite and nitrate levels. tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Aydın tr_TR
dc.subject Kromatografi-Yüksek Basınçlı-Sıvı tr_TR
dc.subject Chromatography-High Pressure-Liquid tr_TR
dc.subject Nitratlar tr_TR
dc.subject Nitrates tr_TR
dc.subject Nitritler tr_TR
dc.subject Nitrites tr_TR
dc.subject Su tr_TR
dc.subject Water tr_TR
dc.subject İçme suyu tr_TR
dc.subject Drinking Water tr_TR
dc.title Aydın'da içme suyu nitrit ve nitrat düzeylerinin yüksek basınçlı sıvı kromotografisi(YBSK) ile belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of Nitrite and Nitrate levels in drinking water consuming in Aydın by high pressure liquid chromatography tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster