eArşiv@Adu

Kırmızı alaca sığırlarının süt verimi ve süt kalite özellikleri üzerine bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Koç, Atakan
dc.contributor.author Yılmaz, Halil
dc.date.accessioned 2015-12-30T09:35:38Z
dc.date.available 2015-12-30T09:35:38Z
dc.date.issued 2010-01-01
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=49193017&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/829
dc.description.abstract Bu çalışma ile Aydın İli Davutlar İlçesi'ndeki bir sığırcılık işletmesinde yetiştirilen Kırmızı-Alaca sığırların laktasyon süreleri, laktasyon süt verimleri, laktasyon devamlılık düzeyleri (persistensi), süt kalite özellikleri ve bu özellikleri etkileyen faktörler araştırılmıştır. Laktasyon süresi (LS), laktasyon süt verimi (LSV) ve 305 gün süt verimi (305-gSV) ortalamaları sırasıyla 353.00±3.733 gün, 8,484.49±109.280 kg, 7,652.83±80.677 kg bulunmuştur. Laktasyonun devamlılık düzeyi ise P2:1, P3:1, P3:2 ve PTomax ölçütleri için sırasıyla %86.90±0.768, %62.10±1.117, %70.70±1.013 ve 5.10±0.050 olarak hesaplanmıştır. Diğer taraftan süt kalite özelliklerinden protein, laktoz ve yağsız kuru madde oranları ile Log10 somatik hücre sayısı ortalamaları sırasıyla %3.22±0.029, %4.73±0.024, %8.94±0.036 ve 4.8045±0.06946 (63,753) hücre/ml bulunmuştur. Süt verimi özelliklerine ait kalıtım dereceleri LS, LSV, 305-gSV, P2:1, P3:1, P3:2 ve PTomax için sırasıyla 0.141±0.083, 0.466±0.068, 0.440±0.063, 0.187±0.067, 0.311±0.071, 0.275±0.070, 0.227±0.065 olarak tahmin edilmiştir. Bu araştırmanın yürütüldüğü işletmede yetiştirilen Kırmızı-Alacaların yörede birçok işletmede yetiştirilen Siyah-Alacalardan daha yüksek süt verimine ve daha iyi meme sağlığına sahip olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, lactation length, lactation milk yield, persistency, milk quality traits and the factors affecting these traits of Red Holstein reared at a private dairy cattle farm located in Davutlar town of Aydın Province were investigated. The averages of lactation length (LL), lactation milk yield (LMY) and 305-d milk yield (305-dMY) were 353.00±3.733 d, 8,484.49±109.280 kg, 7,652.83±80.677 kg, respectively. The persistency averages for P2:1, P3:1, P3:2 and PTomax were 86.9±0.768%, 62.10±1.117%, 70.70±1.013% and 5.10±0.050, respectively. On the other hand, the averages of protein, lactose, non-fat dry matter and Log10 somatic cell count were 3.20±0.020%, 4.73±0.024%, 8.94±0.036% and 4.8045±0.06946 (63,753) cells/ml, respectively. Additionally, heritabilities of milk traits for LL, LMY, 305-dMY, P2:1, P3:1, P3:2 and PTomax were estimated to be 0.141±0.083, 0.466±0.068, 0.440±0.063, 0.187±0.067, 0.311±0.071, 0.275±0.070 and 0.227±0.065, respectively. In this research, it was concluded that Red Holstein cows reared at this farm had higher milk yield and better udder health status than Holstein-Friesian cows reared in the same region tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Agriculture tr_TR
dc.subject Ziraat tr_TR
dc.subject Laktasyonun Devamlılık Düzeyi tr_TR
dc.subject Kalıtım Derecesi tr_TR
dc.subject Süt Protein Oranı tr_TR
dc.subject Somatik Hücre Sayısı tr_TR
dc.subject Persistency tr_TR
dc.subject Heritability tr_TR
dc.subject Milk Protein Content tr_TR
dc.subject Somatic Cell Count tr_TR
dc.title Kırmızı alaca sığırlarının süt verimi ve süt kalite özellikleri üzerine bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative A research on milk production and milk quality traits of red holstein tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster