eArşiv@Adu

Zaman etüdünün uzun vadeli verimliliğe etkisi: Bir gıda firmasında ampirik bir değerlendirme

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Turan, Aykut H
dc.contributor.author Seri, Koray
dc.date.accessioned 2015-12-25T12:41:05Z
dc.date.available 2015-12-25T12:41:05Z
dc.date.issued 2010-01-01
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32911349&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/758
dc.description.abstract Günümüz yönetin anlayışında bir işletmenin en değerli kaynağı zamandır. Zaman yitirildiğinde geriye dönüşü hiçbir şekilde mümkün olmayan ve genellikle ihmal edilen bir kaynaktır. Dolayısıyla, literatürde de zaman yönetiminin açıklanmasında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Literatürde var olan bu eksikliği gidermek amacıyla çalışmada gıda sektöründe faaliyet sürdüren işletmenin zaman yönetimi ve çalışanların durumu incelenmektedir. Çalışmada, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve iç adımdan oluşan anket formu ile toplanan veriler değerlendirilmiştir. Anket formunun birinci bölümü katılımcılara ilişkin demografik bilgileri, ikinci ve üçüncü bölümleri ise zaman yönetimini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Zaman yönetimini incelemek için bir örnek t testi, crosstabs analizlerinden faydalanılmıştır. 'Zaman etüdünün' zamanın doğru ve verimli kullanımının çalışanlara ve işletmelere sağlayacağı faydaların yanı sıra, bugüne kadar yapılan araştırmalardan farklı olarak çalışan psikolojisinin ve tutumunun uygulama sonucuna doğrudan etkisi bulunmaktadır. Bu çalışma ile çalışanların tutumları değerlendirilip, kendilerine verilen zamanı ne derece verimli kullandıkları, zaman yönetimi ve iş düzenleri hakkında düşünceleri, işletme politikaları ve planlamalarına çalışanların ne derecede katıldığı saptanmıştır. Çalışanların bu bilinçte olmalarının sağlayacağı etkilerin işletme açısından önemi vurgulanmaktadır Uygulamadan önce çalışma şartları ile çalışanların beklentileri ve önyargılarının belirlenmesinin yapılacak ölçümün, işletme ve çalışanların gerçekten ihtiyaç duyduğu noktalarda uygulanmasını sağlayacağı, böylece daha fazla verim sağlanacağı görülmüştür. Farklılığı yaratabilmek ve rekabet yarışını kazanabilmenin yolu 'ne eksik ne fazla' herkesin eşit oranda sahip olduğu ve bizler tarafından yeniden keşfedilmeyi bekleyen 'zaman' kaynağını en etkin biçimde kullanarak her saniyede maksimum faydayı yakalamaktan geçmektedir. tr_TR
dc.description.abstract Time is the most important source for a business enterprise in today's management system. Time is an irreversible source when it is lost and mostly underestimated. Consequently, there are serious shortages in explanation of time management. In this study, to eradicate these shortages in literature of administration, we employed the time study and investigated the workers of an enterprise that is working in food market. In this study, the data was evaluated by a three-section survey developed by researchers. The first section of survey was questioned about demographical information of the participants, second and third section has questions on time study aspects. T-test and crosstabs analyses were used to search for the time study. Besides the advantages of right usage and productivity of 'time study' to the workers and enterprises, different than the studies that were done until today it has a direct effect on the psychology and attitude of the worker. By this study, the attitude of the workers, how productive they use the time they obtain, their decisions about time management and work order, administration policies and how much the workers participate to the planning evaluated. It is found the advantages for the enterprise that the workers to have this understanding. It was seen that a prior-measurement done among the workers about their expectations, determining their prejudices and their working conditions, and the application of his measurement on the enterprise and the points that the workers really need could increase the productivity. The road to establish the difference and win the race of competition goes through the usage of the 'time' source with maximum efficiency that every one of us has ' neither less nor more' than other and waiting for us to re-discover this time resource. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gıda Sektörü tr_TR
dc.subject Food Sector tr_TR
dc.subject Hareket Etüdü tr_TR
dc.subject Motion Study tr_TR
dc.subject Verimlilik tr_TR
dc.subject Productivity tr_TR
dc.subject Verimlilik Ölçümü tr_TR
dc.subject Productivity Measurement tr_TR
dc.subject Zaman Etüdü tr_TR
dc.subject Time Study tr_TR
dc.subject Zaman Ölçümleri tr_TR
dc.subject Time Measurements tr_TR
dc.subject İş Etüdü tr_TR
dc.subject Work Study tr_TR
dc.subject İş Ölçümü tr_TR
dc.subject Work Measurement tr_TR
dc.title Zaman etüdünün uzun vadeli verimliliğe etkisi: Bir gıda firmasında ampirik bir değerlendirme tr_TR
dc.title.alternative The effects of time study on long term productivity: An empirical investigation at a food production company tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster