eArşiv@Adu

Karya tipi koyunlarda farklı yetiştirme ve besi koşullarında bazı et verim ve kalite özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Karaca, Orhan
dc.contributor.author Yaralı, Engin
dc.date.accessioned 2015-12-25T11:34:35Z
dc.date.available 2015-12-25T11:34:35Z
dc.date.issued 2010-01-01
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32912111&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/750
dc.description.abstract Bu çalışmada, mera, mera+ilave yemleme ve entansif koşullarda besiye alınan dişi ve erkek Karya kuzuların besi gücü, kesim ve karkas özellikleri ile et kalitesi ve yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2008 ve 2009 yıllarında yapılmış ve toplam 72 baş kuzu hayvan materyali olarak kullanılmıştır. Besi süresince canlı ağırlık artışı en yüksek entansif besi grubundaki kuzularda, en düşük değer ise mera besisi yapılan kuzularda belirlenmiştir. Randıman bakımından en düşük değeri (%44.94) mera grubundaki hayvanlar verirken, bu değerin dişilerde daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Karkas özelliklerinde, tüm parçalar bazında erkek ve dişi hayvanlar ve gruplar arasında istatistiki anlamda önemli bir fark bulunmamıştır. M.Longissumus Dorsi kasından alınan örneklerde, L* (parlaklık indeksi) değeri bakımından deneme grupları arasında fark saptanmış ve en yüksek değeri entansif koşullarda besiye alınan kuzular ve erkekler göstermiştir. Bu grubun ve gruptaki erkeklerin daha kırmızı (yüksek a* değeri) et rengine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Kas içi yağlanma (mermerleşme) ise entansif besiye alınan hayvanlarda ve erkelerde daha iyi derecede ölçülmüştür. Yağ asitleri kompozisyonu analizleri değerlendirildiğinde, entansif beside SFA ve MUFA oranının arttığı, mera besisinde C16:0’ nın en yüksek, C18:0 ve C18:1 n-9 oranlarının en düşük olduğu bulunmuştur. Çalışmada mera besisinin P/S, CLA ve n-6 PUFA/n-3 PUFA değerlerini yükselttiği ortaya çıkmıştır. tr_TR
dc.description.abstract In this study, fattening performance, slaughter and carcasss properties with meat quality and fatty acid composition are determined in male and female of Karya lambs in pasture, pasutre+feeding and intensive conditions. Research was conducted in 2008 and 2009 and total 72 lambs were used to be experimental materials. Live weight gain was obtained the highest in intensive group as fort he lowest value was in pasture lambs during fattening. While the lowest dressing percentage (% 44.94) was found in the first group, this properties was calculated more high in female lambs. On the basis of all Carcass parts, between male and female and fattening groups were not significant for statistically. Significant differences were obtained between groups in M.Longissimus Dorsi muscle for L* (lightness) and the highest value was calculated in third groups and male lambs. The meat colour was emerged more red (high a* value) in this group and their male lambs. The intermusculer fat (marbling) was evaluated better in intensive group and male lambs. When fatty acid composition was evaluated, while the SFA and MUFA were increased in intensive conditon, C16:0 was the highest, C18:0 and C18:1 n-9 were the lowest value in pasture lambs. In this study was emerged that the pasture feeding was raised the P/S, CLA and n-6 PUFA/n-3 PUFA values. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Yetiştirme Sistemi tr_TR
dc.subject Karya tr_TR
dc.subject Kesim ve Karkas Kalitesi tr_TR
dc.subject Et Kalitesi tr_TR
dc.subject Yağ Asidi Kompozisyonu tr_TR
dc.subject Fattening System tr_TR
dc.subject Karya tr_TR
dc.subject Slaughter and Carcass Quality tr_TR
dc.subject Meat Quality tr_TR
dc.subject Fatty Acid Composition tr_TR
dc.title Karya tipi koyunlarda farklı yetiştirme ve besi koşullarında bazı et verim ve kalite özellikleri tr_TR
dc.title.alternative Some meat yield and quality properties of karya genotype on different fattening conditions tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.authorID TR19142 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster