dc.contributor.advisor |
Karaca, Orhan |
|
dc.contributor.author |
Yaralı, Engin |
|
dc.date.accessioned |
2015-12-25T11:34:35Z |
|
dc.date.available |
2015-12-25T11:34:35Z |
|
dc.date.issued |
2010-01-01 |
|
dc.date.submitted |
2010 |
|
dc.identifier.uri |
http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32912111&idt=1 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/750 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, mera, mera+ilave yemleme ve entansif koşullarda besiye alınan dişi
ve erkek Karya kuzuların besi gücü, kesim ve karkas özellikleri ile et kalitesi ve
yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2008 ve
2009 yıllarında yapılmış ve toplam 72 baş kuzu hayvan materyali olarak
kullanılmıştır. Besi süresince canlı ağırlık artışı en yüksek entansif besi
grubundaki kuzularda, en düşük değer ise mera besisi yapılan kuzularda
belirlenmiştir. Randıman bakımından en düşük değeri (%44.94) mera grubundaki
hayvanlar verirken, bu değerin dişilerde daha yüksek olduğu hesaplanmıştır.
Karkas özelliklerinde, tüm parçalar bazında erkek ve dişi hayvanlar ve gruplar
arasında istatistiki anlamda önemli bir fark bulunmamıştır. M.Longissumus Dorsi
kasından alınan örneklerde, L* (parlaklık indeksi) değeri bakımından deneme
grupları arasında fark saptanmış ve en yüksek değeri entansif koşullarda besiye
alınan kuzular ve erkekler göstermiştir. Bu grubun ve gruptaki erkeklerin daha
kırmızı (yüksek a* değeri) et rengine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Kas içi
yağlanma (mermerleşme) ise entansif besiye alınan hayvanlarda ve erkelerde daha
iyi derecede ölçülmüştür. Yağ asitleri kompozisyonu analizleri
değerlendirildiğinde, entansif beside SFA ve MUFA oranının arttığı, mera
besisinde C16:0’ nın en yüksek, C18:0 ve C18:1 n-9 oranlarının en düşük olduğu
bulunmuştur. Çalışmada mera besisinin P/S, CLA ve n-6 PUFA/n-3 PUFA
değerlerini yükselttiği ortaya çıkmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In this study, fattening performance, slaughter and carcasss properties with meat
quality and fatty acid composition are determined in male and female of Karya
lambs in pasture, pasutre+feeding and intensive conditions. Research was
conducted in 2008 and 2009 and total 72 lambs were used to be experimental
materials. Live weight gain was obtained the highest in intensive group as fort he
lowest value was in pasture lambs during fattening. While the lowest dressing
percentage (% 44.94) was found in the first group, this properties was calculated
more high in female lambs. On the basis of all Carcass parts, between male and
female and fattening groups were not significant for statistically. Significant
differences were obtained between groups in M.Longissimus Dorsi muscle for L*
(lightness) and the highest value was calculated in third groups and male lambs.
The meat colour was emerged more red (high a* value) in this group and their
male lambs. The intermusculer fat (marbling) was evaluated better in intensive
group and male lambs. When fatty acid composition was evaluated, while the SFA
and MUFA were increased in intensive conditon, C16:0 was the highest, C18:0
and C18:1 n-9 were the lowest value in pasture lambs. In this study was emerged
that the pasture feeding was raised the P/S, CLA and n-6 PUFA/n-3 PUFA values. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Yetiştirme Sistemi |
tr_TR |
dc.subject |
Karya |
tr_TR |
dc.subject |
Kesim ve Karkas Kalitesi |
tr_TR |
dc.subject |
Et Kalitesi |
tr_TR |
dc.subject |
Yağ Asidi Kompozisyonu |
tr_TR |
dc.subject |
Fattening System |
tr_TR |
dc.subject |
Karya |
tr_TR |
dc.subject |
Slaughter and Carcass Quality |
tr_TR |
dc.subject |
Meat Quality |
tr_TR |
dc.subject |
Fatty Acid Composition |
tr_TR |
dc.title |
Karya tipi koyunlarda farklı yetiştirme ve besi koşullarında bazı et verim ve kalite özellikleri |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Some meat yield and quality properties of karya genotype on different fattening conditions |
tr_TR |
dc.type |
doctoralThesis |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
TR19142 |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı |
tr_TR |