eArşiv@Adu

Türk gıda sanayinde performans analizleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Şenkayas, Hüseyin
dc.contributor.author Özden, Altuğ
dc.date.accessioned 2015-12-25T09:43:40Z
dc.date.available 2015-12-25T09:43:40Z
dc.date.issued 2010-01-01
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32894908&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/741
dc.description.abstract Bu çalışmada, Türk Gıda Sanayinin verimlilik ve etkinlik yapısı incelenmiştir. Malmquist indeksi, veri zarflama analizi (VZA) ve kısmi verimlilik metotları kullanılarak Türk Gıda Sanayinin performans analizlerinin yapıldığı çalışmada, veri olarak sanayi, üretim, istihdam ve sermaye istatistikleri kullanılmıştır. Üretim değeri çıktı, sermaye ve işgücü değerleri girdi olarak alınmıştır. Analizler 1999-2008 yılları arasındaki on yıllık dönemi kapsamaktadır. Analiz sonuçları kısmi verimlilik, etkinlik, toplam faktör verimliliği (TFV) ve bileşenlerindeki değişimler açısından verilmiştir. Gıda sanayinin mevcut durumu irdelendikten sonra, analiz sonuçlarına göre değerlendirmelerde bulunulmuştur. Analiz sonuçları incelendiğinde özel sektör işletmelerinin, devlet işletmelerine göre daha verimli ve etkin çalıştığı, teknolojik değişimin her iki sektör açısından da yeterli olduğu, özellikle devlet işletmelerinde ölçek etkinsizliğinden kaynaklanan etkinlik düşüşü bulunduğu ortaya konulmuştur. tr_TR
dc.description.abstract In this study the productivity and efficiency of Turkish food industry is examined. The data related to the industry, production, employment, and capital are used employing the Malmquist index, Data Envelopment Analysis (DEA) and partial productivity methods to investigate the performance of the Turkish food industry. The production value is considered as output, while the capital and labor values are considered as inputs. The analysis covers the ten year period between 1999-2008. The results are presented in terms of partial productivity, efficiency, total factor productivity (TFP), and the changes in the components of these findings. After the discussion of the current state of the food industry, the results are evaluated. The results suggest that private enterprises are more efficient and productive compared with the public enterprises, the technological change is appropriate in both enterprises; however, public enterprises suffer from inefficiency due to the lack of scale economies. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject TFV tr_TR
dc.subject Etkinlik tr_TR
dc.subject Malmquist tr_TR
dc.subject VZA tr_TR
dc.subject Gıda tr_TR
dc.subject Türkiye tr_TR
dc.subject TFP tr_TR
dc.subject Efficiency tr_TR
dc.subject Malmquist tr_TR
dc.subject DEA tr_TR
dc.subject Food tr_TR
dc.subject Turkey tr_TR
dc.title Türk gıda sanayinde performans analizleri tr_TR
dc.title.alternative Performance analysis in Turkish food industry tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.authorID TR20719 tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster