eArşiv@Adu

DENEYSEL DİYABET OLUŞTURULAN RATLARDA ARALIKLI ORUCUN BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİLERİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Pınar Alkım, ULUTAŞ
dc.contributor.author ÇALİ, Hüseyin
dc.date.accessioned 2025-09-09T08:56:38Z
dc.date.available 2025-09-09T08:56:38Z
dc.date.issued 2025
dc.date.submitted 2025-08-05
dc.identifier.citation ÇALİ, H. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5414
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmada deneysel olarak Diabetes Mellitus oluşturulan ratlarda aralıklı oruç uygulanmasının bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla çalışmada 28 adet erişkin Sparque Dawley rat kullanıldı. Gruplar; 1- Sağlıklı Kontrol Grubu (n=7), 2-Diyabetik Grup (n=7), 3- Sağlıklı-Aralıklı Oruç Grubu ve 4-Diabetli-Aralıklı Oruç Grubu (n=7) olarak belirlendi. Grup 2 ve 4 de bulunan ratlara diyabet oluşturmak için 0,01 M sodyum sitrat tamponu (pH 4.5) içinde streptozosin 50mg/kg intraperitonal olarak uygulandı. Kontrol grubu hayvanlara 0.01 M sodyum sitrat verildi. Enjeksiyonu takiben 7 gün sonra hayvanlar 12 saat süre ile aç bırakılarak glukoz düzeyleri ölçüldü. Diyabet doğrulandıktan sonra 3 ve 4. gruptaki hayvanlara 6 hafta aralıklı oruç (16:8) uygulandı. Uygulamaları takiben anestezi altında kan örnekleri alınan ratlardan elde edilen serum ve plazmalardan glukoz, Hb A1c analizleri spektrofotometrik olarak; IL-1, IL-6, TNF- ve CRP analizleri rat spesifik ELISA kitleri ile ölçüldü. Bulgular: Ortalama CRP,TNF-, IL-1 ve IL-6 düzeyleri arasında istatistik önemde bir fark belirlenemedi. Serum ortalama TNF- düzeyleri deneysel diyabet oluşturarak normal beslenen grupta diğer tüm deneme gruplarından yüksek olarak saptandı. Diyabetli normal beslenen grubun ortalama serum glukoz (P=0.000) ve HbA1c (P=0.014) konsantrasyonları diğer tüm gruplardan anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Hem diyabet hemde sağlıklı gruplarda aralıklı oruç beslenmesinin serum glukoz konsantrasyonlarında anlamlı değişikliğe neden olmadığı belirlendi. Sonuç: Tüm bu veriler, aralıklı oruç modelinin diyabetin inflamatuvar ve metabolik komplikasyonları üzerinde düzenleyici bir etki oluşturabileceğine işaret etmektedir. Ancak, bazı parametrelerde istatistiksel anlamlılık elde edilememesi, bu etkinin sınırlı veya dolaylı olabileceğini düşündürmektedir. tr_TR
dc.description.sponsorship Bu tez Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından VTF-23036 proje numarası ile desteklenmiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .................................................................................................................... i TEŞEKKÜR ............................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER .......................................................................................................................... iii KISALTMALAR DİZİNİ ........................................................................................................ vii ŞEKİLLER DİZİNİ ................................................................................................................... ix RESİMLER DİZİNİ ................................................................................................................... x TABLOLAR DİZİNİ ................................................................................................................. xi ÖZET ........................................................................................................................................ xii ABSTRACT ............................................................................................................................ xiii 1. GİRİŞ ...................................................................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER ................................................................................................................ 2 2.1. Diyabetes Mellitus ............................................................................................................... 2 2.2. Diyabetes Mellitus’un Tarihsel Süreci ................................................................................ 2 2.3. Diabetes Mellitüs’un Epidemiyolojisi ................................................................................. 4 2.3.1. Dünyada Diyabetes Mellitus ............................................................................................ 4 2.3.2. Türkiyede Diyabetes Mellitüs .......................................................................................... 6 2.4.Diyabetes Mellitus’un Teşhisi .............................................................................................. 6 2.5. Diyabetes Mellitus’un Sınıflandırılması .............................................................................. 8 2.5.1. Tip 1 Diyabetes Mellitus .................................................................................................. 9 2.5.2. Tip 2 Diyabetes Mellitus .................................................................................................. 9 2.5.3. Gestasyonel Diyabetes Mellitus ..................................................................................... 10 2.5.4. Spesifik Nedenlere Bağlı Diyabet .................................................................................. 11 2.6.Diyabetin Patogenezi .......................................................................................................... 11 iv 2.7. Diyabetes Mellitusa Bağlı Oluşan Komplikasyonlar ........................................................ 12 2.7.1. Akut Komplikasyonlar ................................................................................................... 13 2.7.1.1.Hipoglisemi .................................................................................................................. 13 2.7.1.2.Diyabetik Ketoasidoz ................................................................................................... 13 2.7.1.3. Laktik Asidoz Koması ................................................................................................. 14 2.7.1.4. Hiperosmolar Hiperglisemik Durum ........................................................................... 14 2.7.2. Kronik Komplikasyonlar ................................................................................................ 15 2.7.2.1.Mikrovasküler Komplikasyonlar .................................................................................. 15 2.7.2.1.1. Diyabetik Nefropati .................................................................................................. 15 2.7.2.1.2.Retinopati .................................................................................................................. 16 2.7.2.2.Nöropati ........................................................................................................................ 16 2.7.2.3.Diyabetik Ayak ............................................................................................................. 17 2.7.3. Diyabetin Makrovasküler Komplikasyonları ................................................................. 17 2.7.3.1.Kardiyovasküler Hastalıklar ......................................................................................... 17 2.7.3.2. Periferik Arter Hastalıkları .......................................................................................... 18 2.7.3.3. Serebrovasküler Hastalıklar ......................................................................................... 19 2.8.Diyabetes Mellitus Tedavi Yöntemleri .............................................................................. 20 2.8.1. İlaç Tedavisi ................................................................................................................... 20 2.8.2. Beslenme Tedavisi .......................................................................................................... 20 2.8.2.1. Diyabette Beslenme Tedavisi ve Programı ................................................................. 21 2.8.2.2.Karbonhidrat Sayımı ve Diyet Programı ...................................................................... 22 2.8.3.Beslenme Planında Dikkat Edilmesi Gerekenler............................................................. 22 2.8.4. Alternatif Tedavi ve Geleneksel Tedaviler ..................................................................... 23 2.9.Aralıklı Oruç ....................................................................................................................... 23 2.9.1. Aralıklı Oruç Çeşitleri .................................................................................................... 24 2.9.2. Zaman Kısıtlı Beslenme ................................................................................................. 24 v 2.9.3. Alternatif Gün Açlıkları ................................................................................................. 25 2.9.4. 5:2 Diyeti ........................................................................................................................ 25 2.9.5. Dini Oruç ........................................................................................................................ 26 2.10.Sirkadiyen Ritim ............................................................................................................... 26 2.11. Aralıklı Oruç ve Metabolizma ......................................................................................... 27 2.12. Aralıklı Oruç Metabolizması ........................................................................................... 30 2.13. Aralıklı Orucun Bazı Organlar Üzerine Etkisi ................................................................ 31 2.14. Aralıklı Açlığın Bazı Hastalıklarla İlişkisi ...................................................................... 32 2.14.1. Obezite .......................................................................................................................... 32 2.14.2.Diyabetes Mellitus ......................................................................................................... 33 2.15.Kardiyovaskuler Hastalıklar ............................................................................................. 34 2.16. Nörolojik Hastalıklar ....................................................................................................... 35 2.17. Otofaji-Kanser ................................................................................................................. 35 2.18. Yaşlanma ......................................................................................................................... 36 3.GEREÇ VE YÖNTEM .......................................................................................................... 38 3.1. Deney Hayvanı Materyali .................................................................................................. 38 3.2. Yöntem .............................................................................................................................. 38 3.2.1. Deneme Grupları ve Diabetes Mellitus Oluşturulması................................................... 38 3.2.2. Aralıklı Oruç Uygulanması ............................................................................................ 39 3.2.3. Serum Örneklerinin hazırlanması ................................................................................... 39 3.2.4. Biyokimyasal Analizler .................................................................................................. 39 3.2.4.1. Hemoglobin A1c Analizi ............................................................................................. 40 3.2.4.2.TNF-α (Tümor Nekroz Faktörü Alfa) Analizi ............................................................. 41 3.2.4.3.CRP Analizi .................................................................................................................. 42 3.2.4.4. IL-6 Analizi ................................................................................................................ 44 3.2.4.5. İnterlökin1β ( IL-1β ) Analizi ...................................................................................... 45 vi 3.3. İstatistiksel Analiz ............................................................................................................. 46 4. BULGULAR ........................................................................................................................ 47 5. TARTIŞMA .......................................................................................................................... 51 6.SONUÇ VE ÖNERİLER ...................................................................................................... 54 KAYNAKLAR ......................................................................................................................... 55 EKLER……………………………………………………………………………………..…68 Ek 1 (ADÜ-HADYEK)…………….…………….....………………………………………...68 BİLİMSEL ETİK BEYANI...................................................................................................... 69 ÖZ GEÇMİŞ ............................................................................................................................. 70 tr_TR
dc.publisher AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Aralıklı oruç, diyabet, inflamatuvar belirteç tr_TR
dc.title DENEYSEL DİYABET OLUŞTURULAN RATLARDA ARALIKLI ORUCUN BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİLERİ tr_TR
dc.title.alternative EFFECTS OF INTERMITTENT FASTING ON SOME BIOCHEMICAL PARAMETERS IN RATS WITH EXPERIMENTAL DIABETES tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, VETERİNERLİK BİYOKİMYASI tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster