eArşiv@Adu

RATLARDA ARALIKLI AÇLIK VE EGZERSİZ UYGULAMASININ SERUM İRİSİN VE IGF-1 DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor ÜNÜBOL AYPAK, Prof. Dr. Serap
dc.contributor.author ACAR, Miray
dc.date.accessioned 2025-08-11T07:59:38Z
dc.date.available 2025-08-11T07:59:38Z
dc.date.issued 2025-08-11
dc.date.submitted 2025-08-05
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5369
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışma, aralıklı açlık ve egzersizin serum irisin ve insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 48 erkek Sprague Dawley rat kullanılmıştır. Gruplar, G1 (Kontrol 1); ad libitum yem ve su erişimi olan grup, G2 (Kontrol 2); ad libitum yem ve su erişimi olan ve egzersiz yapan grup, G3; 09:00–17:00 saatleri arasında sınırlı yem ve su erişimi olan grup, G4; 09:00–17:00 saatleri arasında sınırlı yem erişimi, suya ad libitum erişimi olan grup, G5; 09:00–17:00 saatleri arasında sınırlı yem ve su erişimi olan ve egzersiz yapan grup, G6; 09:00–17:00 saatleri arasında sınırlı yem erişimi, suya ad libitum erişimi olan ve egzersiz yapan grup, şeklinde oluşturulmuştur. Aralıklı açlık modeli olarak 16:8 zaman kısıtlı beslenme düzeni ve yüzme egzersizi protokolü uygulanmıştır. Dört haftalık denemenin sonunda serum örneklerinde irisin, IGF-1, glukoz, üre azotu, kreatinin, ürik asit, AST, ALT, total kolesterol, trigliserit, HDL-C, LDL-C düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmada, irisin düzeylerinin özellikle G6 grubunda anlamlı şekilde arttığı görülmüştür. G3, G4 ve G5 gruplarında da kontrol gruplarına göre belirgin artışlar görülmüştür (P<0,001). IGF-1 düzeyleri açısından en yüksek ortalama değer G5 grubunda gözlemlenmiş olmakla birlikte gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (P>0,05). Biyokimyasal parametrelerden glukoz, üre azotu, kreatinin, AST, trigliserit ve HDL düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (P<0,05). Sonuç: Aralıklı açlık ve egzersiz kombinasyonunun, metabolik iyileşmeyi destekleyen güvenli ve etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Bazı parametrelerde gözlemlenen anlamlı olmayan değişikliklerin, uygulama süresi uzunluğu, bireysel ve biyolojik farklılıklar nedeniyle meydana gelmiş olabileceği düşünülmektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY ..................................................................................................................... i TEŞEKKÜR................................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER............ .............................................................................................................. iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ .............................................................................. vi ŞEKİLLER DİZİNİ ................................................................................................................. viii RESİMLER DİZİNİ .................................................................................................................. ix TABLOLAR DİZİNİ .................................................................................................................. x ÖZET........................ ................................................................................................................. xi ABSTRACT................. ............................................................................................................. xii 1. GİRİŞ........................................... ........................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER ................................................................................................................ 3 2.1. Aralıklı Açlık ....................................................................................................................... 3 2.1.1. Aralık Açlık Modelleri ...................................................................................................... 4 2.1.2. Aralıklı Açlığın Moleküler Mekanizması ve Otofaji ........................................................ 5 2.1.3. Aralıklı Açlığı Etkileyen Faktörler ................................................................................. 10 2.1.3.1. Sirkadiyen Ritim .......................................................................................................... 10 2.1.3.2. Bağırsak Mikrobiyotası ............................................................................................... 12 2.1.3.3. Dehidratasyon .............................................................................................................. 14 2.1.4. Birlikte Uygulanan Aralıklı Açlık ve Egzersizin Etki Mekanizması .............................. 15 2.1.4.1. Metabolik Geçiş ve Enerji Kaynaklarının Değişimi ................................................... 15 2.1.4.2. Kas, Karaciğer ve Yağ Dokusundaki Adaptasyonlar ................................................... 16 2.1.4.3. Hücresel ve Moleküler Yanıtlar ................................................................................... 16 2.1.4.4. Kas Kütlesi Korunumu ve Proteoliz Dengesi .............................................................. 17 2.1.4.5. Kardiyometabolik Adaptasyonlar ................................................................................ 17 2.1.4.6. Sinir Sistemi ve Bilişsel Adaptasyonlar ...................................................................... 18 2.1.5. Aralıklı Açlık ve Egzersiz Kombinasyonunun Etkileri .................................................. 18 2.2. İrisin Hormonu .................................................................................................................. 20 2.2.1. İrisin Hormonunun Kimyasal Özellikleri, Etki Mekanizması ve Metabolik Etkileri..... 21 2.2.2. İnsanlarda ve Hayvanlarda İrisin Hormonu ................................................................... 23 2.2.3. FNDC5 Proteininin Yapısı ve İrisin Hormonunun Oluşumu .......................................... 24 2.2.4. Beyaz Yağ Dokusunun Kahverengi Yağ Dokusuna Dönüşümünde İrisinin Rolü .......... 25 2.2.5. İrisin ve Egzersiz Arasındaki İlişki ................................................................................. 28 2.3. İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü-1 (IGF-1) ...................................................................... 30 2.3.1. IGF-1’ in Sinyal Yolu ...................................................................................................... 31 2.3.2. IGF-1’ in Biyolojik Etkileri ............................................................................................ 33 2.3.3. Egzersiz Uygulamalarının IGF-1 Düzeyine Etkileri ...................................................... 36 2.3.4. Aralıklı Açlık Uygulamalarının IGF-1 Üzerine Etkileri ................................................. 39 3. GEREÇ VE YÖNTEM ......................................................................................................... 41 3.1. Gereç................... ............................................................................................................... 41 3.1.1. Kullanılan Cihazlar ......................................................................................................... 41 3.1.2. Kullanılan Kimyasal Maddeler ....................................................................................... 41 3.1.3. Deney Hayvanı Materyali ............................................................................................... 41 3.1.4. Egzersiz Protokolü .......................................................................................................... 43 3.2. Yöntem.......... .................................................................................................................... 45 3.2.1. Canlı Ağırlık Ölçümleri .................................................................................................. 45 3.2.2. Boy Uzunluğu ve Karın Çevresi ..................................................................................... 46 3.2.3. Rutin Biyokimyasal Analizler ........................................................................................ 46 3.2.4. İrisin ve IGF-1’ in ELISA Yöntemi ile Analizi .............................................................. 46 3.2.4.1. ELISA Yöntemi ........................................................................................................... 46 3.2.4.2. ELISA Yöntemi ile İrisin ve IGF-1 Analizi Prosedürü ............................................... 48 3.2.4.3. ELISA Testi Prosedürünün Uygulanış Basamakları .................................................... 49 3.2.5. İstatistiksel Analizler ...................................................................................................... 50 4. BULGULAR............. ........................................................................................................... 51 4.1. Canlı Ağırlık Değişimleri .................................................................................................. 51 4.2. Boy Uzunluğu ve Karın Çevresi ........................................................................................ 51 4.3. Biyokimyasal Parametreler................................................................................................ 53 4.4. Serum İrisin ve IGF-1 Düzeyleri ....................................................................................... 55 5. TARTIŞMA............ .............................................................................................................. 56 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ...................................................................................................... 68 KAYNAKLAR......... ................................................................................................................ 70 EKLER................. .................................................................................................................... 92 Ek 1 (ADÜ-HADYEK) ............................................................................................................ 92 BİLİMSEL ETİK BEYANI ...................................................................................................... 93 ÖZ GEÇMİŞ.............. ............................................................................................................... 94 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Aralıklı açlık, Egzersiz, İnsülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1), İrisin tr_TR
dc.title RATLARDA ARALIKLI AÇLIK VE EGZERSİZ UYGULAMASININ SERUM İRİSİN VE IGF-1 DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ tr_TR
dc.title.alternative THE EFFECT OF INTERMITTENT FASTING AND EXERCISE APPLICATION ON SERUM IRISIN AND IGF-1 LEVELS IN RATS tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Biyokimyası tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster