Özet:
Amaç: Bu tez çalışmasında, Tip II kolajen ile oluşturulan deneysel artrit modelinde Panax ginseng‘in tedavi edici potansiyeli; makroskobik gözlemler, histopatolojik incelemeler, radyolojik değerlendirmeler ve biyokimyasal analizler aracılığıyla çok yönlü ve kapsamlı bir şekilde araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, toplam 36 adet BALB/c ırkı erkek fare kullanılmıştır. Artrit modeli oluşturulacak gruplara, Tip II kolajen ile iki dozluk enjeksiyon uygulanarak kolajenle indüklenmiş artrit (CIA) modeli geliştirilmiştir. Model oluşturulduktan sonra tedavi gruplarına Panax ginseng (50 mg/kg) ve metilprednizolon (8 mg/kg) oral yolla uygulanmıştır. Altı hafta süren deney süresi boyunca haftalık olarak makroskobik gözlemler yapılmış; hayvanların vücut ağırlıkları tartılmış ve pençelerinin çapı kumpasla ölçülmüştür. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi GraphPad Prism 8.0.2 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Deney sonucunda, hasta grubunda arka pençelerde belirgin artrit bulgularının gözlemlenmesiyle artrit modeli başarıyla oluşturulmuştur. İncelemeler sonucunda, tedavi gruplarında hasta grubuna kıyasla anlamlı düzeyde iyileşme tespit edilmiştir. Kumpasla yapılan ölçümler, deney süresi boyunca hasta grubunda ödem ve şişliğin haftalara bağlı olarak arttığını; tedavi gruplarında ise tedavinin başlamasıyla birlikte pençelerdeki ödem ve şişliğin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığını ortaya koymuştur.
Sonuç: Bu çalışma ile artrit modeli oluşturulan farelerde uygulanan Panax ginseng tedavisinin, makroskobik, histopatolojik, radyolojik ve biyokimyasal analizler sonucunda; ödem, eklem tahribatı ve inflamasyon üzerinde iyileştirici etkilere sahip olduğu sonucuna varılmıştır.