Özet:
TUNÇEL KIY, S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enstitüsü, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024.
Amaç: Bu çalışmanın amacı yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hastalara psikososyal bakım verme durumlarının verimlilik ile olan ilişkisinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik kesitsel tipte yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi hastanesinde çalışan 128 yoğun bakım hemşiresi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, kişisel bilgi formu Verimliliğe İlişkin Tutum Ölçeği ve Psikososyal Bakım Yetkinliği Özdeğerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan veri toplama formlarından elde edilen veriler, SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada hangi analiz yönteminin kullanılacağını belirlemek amacıyla normallik analizi yapılmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda değişkenler arasındaki farklılığı belirlemek için bağımsız örneklem t testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Ayrıca ANOVA test sonuçları doğrultusunda aralarında farklılık çıkan gruplarda farklılaşmanın hangi grup lehine olduğunu belirlemek içinde Post-Hoc Tukey analizi yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Tüm testlerde istatistiksel anlamlılık için p değerinin 0,05’ten küçük saptanma koşulu aranmıştır (p<0,05).
Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda yoğun bakım hemşirelerinin medeni durumları, yoğun bakım hemşiresi olmaktan memnun olma durumları, mesleklerini sevme durumları, yaşları, gelir algıları, kıdemleri ile verimlilik tutum ölçeği ortalama puanları arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Ayrıca yoğun bakım hemşirelerinin mesleklerini sevme durumları, gelir algıları ile psikososyal bakım yetkinliği öz değerlendirme ölçeği ortalama puanları arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Araştırmaya katılan yoğun bakım hemşirelerinin psikososyal bakım yetkinliği öz değerlendirme ölçeği ortalama puanları ile verimlilik tutum ölçeği ortalama puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).
Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda yoğun bakım hemşirelerinin psikososyal bakım yetkinliği özdeğerlendirme düzeyleri ile verimlilik tutum düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar temelinde, özellikle yoğun bakımda çalışan hemşirelere psikososyal bakıma yönelik eğitim programları düzenlenerek, verimliliklerinin artması sağlanabilir.
Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik hemşirelik, Psikososyal bakım, Yoğun bakım üniteleri