eArşiv@Adu

Üzüm çekirdeği yağı ve/veya E vitamini + organik selenyum katkısının etlik piliçlerde performans ve oksidatif stabilite üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Önol, Ahmet G.
dc.contributor.author Erkan, Atacan
dc.date.accessioned 2015-07-30T09:11:47Z
dc.date.available 2015-07-30T09:11:47Z
dc.date.issued 2013-01-01
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=50102825&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/530
dc.description.abstract Bu araştırma etlik piliç rasyonlarında doğal yem katkı maddesi olarak kullanılan üzüm çekirdeği yağının tek başına ve/veya antioksidan etkisi bilinen E vitamini + organik Se ile birlikte kullanılmasının performans ve bazı karkas, oksidatif stabilite ile biyokimyasal kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 320 adet günlük erkek etlik civciv kullanılmıştır. Denemede her birinde 80 adet civciv bulunacak şekilde bir kontrol ve üç deneme grubu oluşturulmuştur. Kontrol ve deneme grupları için her birinde 20 adet civciv bulunan dörder alt grup düzenlenmiştir. Mısır - soya fasulyesi küspesine dayalı kontrol grubu rasyonuna 300 mg/kg üzüm çekirdeği yağı (1. deneme grubu), 200 mg/kg E vitamini + 300 mg/kg organik Se (2. deneme grubu) ve aynı düzeylerde üzüm çekirdeği yağı + E vitamini + organik Se (3. deneme grubu) katkıları yapılarak deneme grubu rasyonları oluşturulmuştur. Etlik piliçler 42 gün süresince bu deneme yemleri ile ad libitum beslenmiştir. Etlik piliç rasyonlarına üzüm çekirdeği yağı ve/veya E vitamini + organik Se katılması; incelenen performans özelliklerinden canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı, karkas özelliklerinden karkas ağırlığı, göğüs, but, karaciğer, karın yağı ağırlıkları ve bunların canlı ağırlığa oranları, oksidatif stabilite parametrelerinden göğüs etinde pH ve karın yağında peroksit sayısı, biyokimyasal kan parametrelerinden trigliserid ve total kolesterol düzeylerine ilişkin değerler üzerinde istatistiksel açıdan önem arz eden farklılıklar oluşturmamıştır. Bununla birlikte E vitamini + organik Se katılan gruplarda (2. ve 3. deneme grubu) göğüs eti MDA düzeyleri diğer gruplara göre daha düşük (P<0,05) bulunmuştur. Bu durum E vitamini + organik Se'un oksidatif stabilite üzerine üzüm çekirdeği yağına göre daha yüksek bir etkinliğe sahip olduğunu göstermektedir. This study has been conducted to determine the effects of usage of grape seed oil alone and/or combined with vitamin E + organic Se, as a natural feed additive for diets, on performance, carcass traits, oxidative stability and some serum biochemical parameters in broiler chickens. A total of 320 one day old male broiler chicks were divided into four groups (one control, three treatments) each containing 80 chicks. Each group was assigned to 4 treatments with 4 replications, each having 20 birds. Corn and soybean meal based basal ration was supplemented with grape seed oil supplemented at the level of 300 mg/kg (for the 1st treatment), with 200 mg/kg vitamin E + 300 mg/kg organic Se (as a 2nd treatment group) and with grape seed oil + vitamin E + organic Se at same supplementation levels (as a third experiment group) in present study. Feed and water was provided ad libitum for the entire experimental period. Supplementation of diets with grape seed oil and/or vitamin E and organic Se had no significant effects on examined parameters such as; body weight, body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, carcass weight, absolute and relative weights of breast, hindquarter, liver and abdominal fat, pH value of breast meat and peroxide number in abdominal fat, serum triglyceride and cholesterol levels in broiler chickens. Besides, MDA levels of breast meat were found significantly lower in vitamin E + organic Se supplemented (2nd and 3rd treatment group) when compared with other treatments (P<0.05). It is concluded that vitamin E + organic Se had more effectiveness on oxidative stability than grape seed oil. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject E Vitamini tr_TR
dc.subject Etlik Piliç tr_TR
dc.subject Oksidatif Stabilite tr_TR
dc.subject tr_TR
dc.subject Üzüm Çekirdeği Yağı tr_TR
dc.subject Broiler tr_TR
dc.subject Grape Seed Oil tr_TR
dc.subject Oxidative Stability tr_TR
dc.subject Se tr_TR
dc.subject Vitamin E tr_TR
dc.title Üzüm çekirdeği yağı ve/veya E vitamini + organik selenyum katkısının etlik piliçlerde performans ve oksidatif stabilite üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative The effects of grape seed oil and/or vitamin E + organic selenium addition on performance and oxidative stability in broiler chickens tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster