dc.contributor.advisor |
Köksal, Bekir Hakan |
|
dc.contributor.author |
Pekağırbaş, Hatice |
|
dc.date.accessioned |
2025-02-10T12:01:47Z |
|
dc.date.available |
2025-02-10T12:01:47Z |
|
dc.date.issued |
2025 |
|
dc.date.submitted |
2025 |
|
dc.identifier.citation |
Pekağırbaş H. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Doktora Tezi, Aydın, 2025. |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/5283 |
|
dc.description.abstract |
ÖZET
AYDIN ÇİNE İLÇESİ HASTALIKTAN ARİ SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE KULLANILAN KABA YEM KAYNAKLARININ KALİTESİNİN VE SÜT VERİMİ İLE KALİTESİNE OLAN ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ
Pekağırbaş H. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Doktora Tezi, Aydın, 2025.
Amaç: Bu araştırma Aydın Çine İlçesinde bulunan hastalıktan ari olan süt ineği işletmelerinde kullanılan kaba yem kaynaklarının süt verimi ve kalitesine olan etkilerinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada hastalıktan ari olan çiftliklerde bulunan süt ineklerinden elde edilen süt materyalleri ile bu hayvanların tüketimine sunulan yonca kuru otu, mısır silajı ve TMR örnekleri toplandı. Süt örneklerinde protein ve yağ analizleri, yem örneklerinde ise kuru madde, ham protein, ham kül, ham selüloz, asit deterjan lif, nötr deterjan lif ve asit deterjan lignin analizleri yapılmıştır. Yem ve süt materyallerinin analizlerinde tanımlayıcı istatistikler ki-kare, student-t ve Mann Whitney U testleri kullanıldı.
Bulgular: Çalışmada kaba yem kalitesini belirlemek amacıyla göreceli yem değeri hesaplanarak kalite standartlarına göre iyi ve orta kalite kaba yem olarak sınıflandırılmıştır. Ziyaret edilen işletmelerin büyüklükleri 59 ile 167 baş hayvan arasında değişmektedir. İşletme sahiplerinin öğrenim düzeylerinin, işletmenin kapasitesinin, işletmelerin ortalama süt verimlerinin, TMR için kullanılan mikser tiplerinin ve mısır silajı olgunlaşma süresi ile kullanım miktarları ile kaba yem kalitesi arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. (P>0,05). İşletmelerdeki mısır silajlarının fiziksel değerlendirilmesinde Flieg puanı pH ve sıcaklık değerlerinin kaba yem kalitesine etki etmediği belirlenmiştir ancak mısır silajında Penn State parçacık ayırıcı 19 mm partikül boyutunda örneklerin ortalaması arasında önemli bir fark (P<0,05) olduğu bulunmuştur. TMR örneklerinde ise hiçbir partikül boyuntunda kaliteye bağlı anlamlı fark tespit edilememiştir. Mısır silajları, yonca kuru otları ve fabrika yemlerinin besin madde içeriklerinin iki kalite grubu arasında benzer özellikler taşıdığı belirlenmiştir. TMR besin madde içeriklerinde NDF, ADF ve ADL değerlerinde iyi kalite ve orta kalite kaba yem kullanan işletmeler arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. ‘Orta kalite’ grubunda lif değerleri daha yüksek olup, P değerleri sırasıyla 0,026; 0,050; 0,007’dir. Çine bölgesindeki hastalıktan ari olan işletmelerden toplanmış olan kaba yemlerin kalitesine göre analizi yapılan süt örneklerinde süt yağ oranının yemin kalitesine bağlı olarak değiştiği tespit edilmiştir (P<0,05). ‘İyi kalite’ yem grubunda süt yağ oranı (4,27±0,07) ‘orta kalite’ yem grubuna göre (3,54±0,09) daha yüksek bulunmuştur.
Sonuç: Çalışmada Çine bölgesinde bulunan hastalıktan ari olan işletmelerdeki kaba yemlerin kalitesinin sütün yağ oranına önemli düzeyde etki ettiği belirlenmiştir (P<0,05). |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY …………...………………………..…………….…….……… i
TEŞEKKÜR ……………………………………………………………...………… ii
İÇİNDEKİLER ..…………………………………………….………...…..…….…. iii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..…………………….…………….… vi
ŞEKİLLER DİZİNİ ….………….…………………………...………………...…… viii
RESİMLER DİZİNİ ….………….…………………………...………………..…… ix
TABLOLAR DİZİNİ ….………….…………………………...……………………. x
ÖZET ……………………………………………………………………………..… xii
ABSTRACT ………………………………………………………………….…….. xiv
1. GİRİŞ …………………….…………………...……………………….….…..….. 1
2.GENEL BİLGİLER……………………………………………………………….. 3
2.1. Kaba Yemlerde Kalite Ölçütleri ……………………………..………………… 3
2.2. Yonca Kuru Otu……...…………………………...…………………………….. 8
2.3. Mısır Silajı……………...………………………………………………………. 10
2.4. Toplam Karışım Rasyonu………………………………...…………………….. 13
2.5. Türkiye’deki Kaba Yem Kaynakları ve Üretim Miktarları...…………………… 14
2.6. Süt Sığırcılığında Kaba Yemin Beslemedeki Önemi…………………………… 15
3. GEREÇ VE YÖNTEM…………………………………………………………… 21
3.1. Gereç …………………………………………………………………………… 21
3.1.1. Hayvan Materyali …………………………………………………………….. 21
3.1.2. Yem Materyali ……………………………………………………………….. 21
3.1.3. Süt Materyali …………………………………………………………………. 22
3.2. Yöntem ……………...…………………………………………………………. 22
3.2.1. Göreceli Yem Değerinin Hesaplanması …...…………………………………. 22
3.2.2. Süt Kimyasal Kompozisyonu …………………………………………...……. 24
3.2.3. Fiziksel Analizler ……………………………………………………….…… 24
3.2.3.1. Mısır Silajlarının Fiziksel Değerlendirmesi………………………………… 24
3.2.3.2. Kaba Yemlerin Parçacık Boyutlarının Hesaplanması………………………. 25
3.2.4. Kimyasal Analizler …………………………………………………….…….. 26
3.2.4.1. Kuru Madde ………………………………………………….…………….. 26
3.2.4.2. Ham Kül ……………………………………………………………………. 27
3.2.4.3. Ham Selüloz ………………………………………………………………... 27
3.2.4.4. Ham Protein ………………………………………………………………... 28
3.2.4.5. Asit Deterjan Lif (ADF) ……………………………………………………. 28
3.2.4.6. Nötr Deterjan Lif (NDF) ………………………………………………...…. 28
3.2.4.7. Asit Deterjan Lignin (ADL) ………………………………………………... 29
3.2.5. İstatistik Analizler ……………………………………………………………. 30
4. BULGULAR……………………………………………………………………... 31
4.1. Göreceli Yem Değerinin Hesaplanması………………………………………… 31
4.2. Anket Değerlendirme Sonuçları………………………………………………... 32
4.3. Kaba Yemlerin Fiziksel Değerlendirmesi………………………………………. 37
4.3.1. Mısır Silajlarının Fiziksel Değerlendirmesi…………………………………... 37
4.3.2. Mısır Silajlarının ve Toplam Karışım Rasyonlarının Parçacık Büyüklükleri…. 38
4.4. Kaba Yemlerin Kimyasal Değerlendirmesi…………………………………….. 39
4.4.1. Mısır Silajlarının Besin Madde İçerikleri……………………………………... 39
4.4.2. Toplam Karışım Rasyonlarının Besin Madde İçerikleri……………………... 39
4.4.3. Yonca Kuru Otu Besin Madde İçerikleri……………………………………… 40
4.4.4. Fabrika Yemi Besin Madde İçerikleri………………………………………… 41
4.5. Süt Analiz Değerleri……………………………………………………………. 41
5. TARTIŞMA ……………………………………………………………………… 43
6. SONUÇ VE ÖNERİLER ………………………………………………………… 56
KAYNAKLAR ……………………………………………………………………... 58
Ek 1. Çiftliklerdeki hayvan sayıları…………………………………………………. 72
Ek 2. Mısır silajlarının fiziksel değerleri ……………………………………………. 73
Ek 3. Mısır silajlarının parçacık büyüklüğü oranları ……………………………….. 74
Ek 4. Toplam karışım rasyonları parçacık büyüklüğü oranları ……………………… 75
Ek 5. Mısır silajlarının besin madde içerikleri ………………………………………. 76
Ek 6. Toplam karışım rasyonları besin madde içerikleri ……………………………. 77
Ek 7. Yonca kuru otu besin madde içerikleri ………………………………………. 78
Ek 8. Fabrika yemi besin madde içerikleri …………………………………….…... 78
Ek 9. Süt analiz değerleri …………………………………………………………… 79
Ek 10 ADÜ-HADYEK.. ……………………………………….…………………... 80
BİLİMSEL ETİK BEYANI…..……………………………………………………... 81
ÖZ GEÇMİŞ ……………………...………………………………………………… 82 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
T.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Hastalıktan ari işletme, Kaba yem kalitesi, Süt verimi ve bileşimi, Süt sığırı işletmesi. |
tr_TR |
dc.title |
Aydın Çine İlçesi Hatalıktan Ari Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Kullanılan Kaba Yem Kaynaklarının Kalitesinin ve Süt Verimi İle Kalitesine Olan Etkilerinin Belirlenmesi |
tr_TR |
dc.type |
doctoralThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
T.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Beleme ve Beslenme Hastalıkları Doktora Programı |
tr_TR |