dc.contributor.advisor |
Köksal, Bekir Hakan |
|
dc.contributor.author |
Örtlek, Onur |
|
dc.date.accessioned |
2025-02-10T06:04:22Z |
|
dc.date.available |
2025-02-10T06:04:22Z |
|
dc.date.issued |
2025 |
|
dc.date.submitted |
2025 |
|
dc.identifier.citation |
Örtlek O. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan
Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Doktora Tezi, Aydın, 2025. |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/5281 |
|
dc.description.abstract |
ÖZET
SICAK STRESİ ALTINDA YETİŞTİRİLEN ETLİK PİLİÇLERDE
POSTBİYOTİKLERİN İN OVO ENJEKSİYONUNUN KULUÇKA RANDIMANI,
YAŞAMA GÜCÜ, BÜYÜME PERFORMANSI VE BAĞIRSAK SAĞLIĞI ÜZERİNE
ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ
Örtlek O. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan
Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Doktora Tezi, Aydın, 2025.
Amaç: Bu araştırma etlik piliç döllü yumurtalarına in ovo enjeksiyon yöntemi ile postbiyotik
uygulanması ve yumurtadan çıkım sonrası rasyonlarına toz halde postbiyotik katkısı
eklenmesinin sıcak stresi altında performans, sıcak karkas randımanı, göğüs eti kalitesi
özellikleri, bazı hematolojik profilleri, ileal viskozite, bağırsak mikrobiyotası, altlık özellikleri
ve ayak taban skorlamasına etkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı.
Gereç ve Yöntem: Araştırma iki ayrı deneme şeklinde yürütülmüştür. Çalışmanın ilk
aşamasında 450 adet, 2. aşamasında ise 480 adet olmak üzere toplam 930 adet döllü yumurta
ve bu yumurtalardan çıkan civcivler kullanıldı. Çalışma gruplarından bağırsak içerikleri, kan
ve göğüs eti örnekleri, altlık materyalleri ve performans parametre ölçüm değerleri toplandı.
Verilerin analizinde iki yönlü Anova testi kullanıldı.
Bulgular: Araştırmamızda mevcut uygulamalarımız neticesinde in ovo postbiyotik katkısı
uygulanmasının sıcak stresi altında yemden yararlanma oranını arttırdığı (P<0,05), trigliserid
değerini azalttığı (P<0,05) ve rasyonda postbiyotik katkısı kullanımı sonucu bağırsak viskozite
değerlerinin arttığı (P<0,05) saptandı. İncelenen diğer parametreler açısından yapılan
uygulamaların önemli bir etkisi belirlenmedi.
Sonuç: Çalışmada kullanılan postbiyotik katkısının, hem in ovo enjeksiyon yöntemi ile hemde
rasyona eklenmesi neticesinde yararlı bazı etkilerinin belirlenmesinin yanında olumsuz bir
etkiye neden olmadığı sonucuna ulaşıldı. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY …………...………………………..…………….…….……….... i
TEŞEKKÜR ……………………………………………………………...………….... ii
İÇİNDEKİLER ..…………………………………………….………...…..…….….… iii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..…………………….……………….... vi
ŞEKİLLER DİZİNİ ….………….…………………………...………………...…….... ix
RESİMLER DİZİNİ ….………….…………………………...………………..…….... x
TABLOLAR DİZİNİ …………………………………………..……………………… xi
ÖZET ………………………………………………………………………………….. xiii
ABSTRACT ………………………………………………….……………….………. xiv
1. GİRİŞ …………………….…………………...……………………….….…..……. 1
2. GENEL BİLGİLER ……………………..…………………………………....……. 3
2.1. İn Ovo Uygulamaların Tarihi Gelişimi ve Kullanım Alanları…………………….. 4
2.2. İn Ovo Enjeksiyon Bölgeleri ve Zamanı………………………………………….. 5
2.3. İn Ovo Besin Madde Uygulamaları ve Etkileri…………………………………… 8
2.3.1. İn ovo Karbonhidrat Beslemesi………………………………………………….. 8
2.3.2. İn ovo Amino Asit Beslemesi……………………………………………………. 10
2.3.3. İn ovo Vitamin Beslemesi……………………………………………………….. 11
2.3.4. İn ovo Mineral Beslemesi……………………………………………………….. 13
2.3.5. İn ovo probiyotik beslemesi…………………………………………………….. 13
2.3.6. İn ovo Prebiyotik Beslemesi…………………………………………………….. 16
2.3.7. İn ovo Simbiyotik Beslemesi……………………………………………………. 19
2.4. Postbiyotikler……………………………………………………………………... 20
2.4.1. Postbiyotiklerin Elde Edilme Yöntemleri…………………………………….…. 22
iv
2.4.2. Postbiyotiklerin Kullanım Alanları…………………………………………..… 23
2.4.3. Postbiyotiklerin Etki Mekanizmaları……………………………………………. 23
2.4.4. Postbiyotiklerin Etkileri………………………………….……………………… 26
2.5. Etlik Piliç Yetiştiriciliğinde Sıcak Stresi …………………………………………. 29
3. GEREÇ VE YÖNTEM ……………………………………………………………... 33
3.1. Gereç…………………………………………………………………………….... 33
3.1.1. Hayvan ………………………………………………………………………….. 33
3.1.2. Yem ve Yem Katkı Maddeleri……………………………..……………………. 33
3.2. Yöntem……………………………………………………….…………………… 36
3.2.1. Deneme Deseni………………………………………………………………..… 36
3.2.2. Deneme Hayvanlarının Bakımı…………………………….…………………… 40
3.2.3. Canlı Ağırlık ve Canlı Ağırlık Artışının Belirlenmesi……….…………………. 41
3.2.4. Yem Tüketimi ve Yemden Yararlanma Oranının Belirlenmesi………………… 42
3.2.5. Ölüm Oranlarının Belirlenmesi…………………………………………………. 42
3.2.6. Kesim İşlemi…………………………………………………………………….. 42
3.2.7. Kan Örneklerinin Alınması ve Bazı Kan Değerlerinin Belirlenmesi…………… 43
3.2.8. Sıcak Karkas Randımanının Belirlenmesi ……………………………..……….. 44
3.2.9. Göğüs Eti Kalitesinin Belirlenmesi……………………………………..……….. 44
3.2.9.1. Göğüs Eti pH Değerinin Belirlenmesi…………………………………..…… 44
3.2.9.2. Göğüs Eti Renk Değerlerinin Belirlenmesi…………………………………... 44
3.2.9.3. Göğüs Eti Su Tutma Kapasitesi Değerinin Belirlenmesi ……………………… 45
3.2.9.4. Göğüs Eti Pişirme Kaybı Değerinin Belirlenmesi …………………………….. 45
3.2.10. İleal Viskozitenin İncelenmesi……………………………………………….... 46
3.2.11. Bağırsak Mikrobiyotasının Belirlenmesi……………………………….……… 46
3.2.12. Altlık Özelliklerinin İncelenmesi…………………………………………….... 47
3.2.13. Ayak Tabanı Yangılarının İncelenmesi………………………………………... 47
v
3.2.14. İstatistiksel Değerlendirme……………………………………………………. 48
4. BULGULAR……………………………………………………………….……….. 49
4.1.Performans……………………………………………………………….………… 49
4.2. Sıcak Karkas Randımanı ve pH…………………………………………………... 51
4.3. Göğüs Eti Kalite Özellikleri……………………………………………………… 51
4.4. Kan Serumu Parametreleri……………………………………………….……….. 51
4.5. Bağırsak Viskozitesi, Mikrobiyota Yükü ve Altlık pH, Sıcaklık, Kuru Madde
Yüzdesi…………………………………………………………………………………
52
5. TARTIŞMA………………………………………………………………………… 64
5.1. Performans………………………………………………………………………... 64
5.2. Kesim Parametreleri ve Et Kalite Özellikleri……………………………………… 70
5.3. Kan Serum Parametreleri………………………………………………………….. 73
5.4. Bağırsak Viskozitesi ve Bağırsak Mikrobiyota Yükü……………………………... 79
5.5. Altlık Kalitesi ve Ayak Taban Sağlığı……………………………………………... 80
6. SONUÇ VE ÖNERİLER……………………………………………………………. 82
KAYNAKLAR ..………………………………...……...……………………….…….. 83
EKLER ……………………………………………………………………………....... 110
Ek 1 (ADÜ-HADYEK)………………………………………………………………
BİLİMSEL ETİK BEYANI…………………………………………………………….
ÖZ GEÇMİŞ …………………………………………...………………………………
110
111
112 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
T.C. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Etlik piliç, in ovo, postbiyotik, sıcak stresi |
tr_TR |
dc.title |
Sıcak stresi altında yetiştirilen etlik piliçlerde postbiyotiklerin in ovo enjeksiyonunun kuluçka randımanı, yaşama gücü, büyüme performansı ve bağırsak sağlığı üzerine etkinliğinin incelenmesi |
tr_TR |
dc.type |
doctoralThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
T.C. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Doktora Programı |
tr_TR |