eArşiv@Adu

Sıcak stresi altında yetiştirilen etlik piliçlerde postbiyotiklerin in ovo enjeksiyonunun kuluçka randımanı, yaşama gücü, büyüme performansı ve bağırsak sağlığı üzerine etkinliğinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Köksal, Bekir Hakan
dc.contributor.author Örtlek, Onur
dc.date.accessioned 2025-02-10T06:04:22Z
dc.date.available 2025-02-10T06:04:22Z
dc.date.issued 2025
dc.date.submitted 2025
dc.identifier.citation Örtlek O. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Doktora Tezi, Aydın, 2025. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5281
dc.description.abstract ÖZET SICAK STRESİ ALTINDA YETİŞTİRİLEN ETLİK PİLİÇLERDE POSTBİYOTİKLERİN İN OVO ENJEKSİYONUNUN KULUÇKA RANDIMANI, YAŞAMA GÜCÜ, BÜYÜME PERFORMANSI VE BAĞIRSAK SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ Örtlek O. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Doktora Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu araştırma etlik piliç döllü yumurtalarına in ovo enjeksiyon yöntemi ile postbiyotik uygulanması ve yumurtadan çıkım sonrası rasyonlarına toz halde postbiyotik katkısı eklenmesinin sıcak stresi altında performans, sıcak karkas randımanı, göğüs eti kalitesi özellikleri, bazı hematolojik profilleri, ileal viskozite, bağırsak mikrobiyotası, altlık özellikleri ve ayak taban skorlamasına etkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma iki ayrı deneme şeklinde yürütülmüştür. Çalışmanın ilk aşamasında 450 adet, 2. aşamasında ise 480 adet olmak üzere toplam 930 adet döllü yumurta ve bu yumurtalardan çıkan civcivler kullanıldı. Çalışma gruplarından bağırsak içerikleri, kan ve göğüs eti örnekleri, altlık materyalleri ve performans parametre ölçüm değerleri toplandı. Verilerin analizinde iki yönlü Anova testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmamızda mevcut uygulamalarımız neticesinde in ovo postbiyotik katkısı uygulanmasının sıcak stresi altında yemden yararlanma oranını arttırdığı (P<0,05), trigliserid değerini azalttığı (P<0,05) ve rasyonda postbiyotik katkısı kullanımı sonucu bağırsak viskozite değerlerinin arttığı (P<0,05) saptandı. İncelenen diğer parametreler açısından yapılan uygulamaların önemli bir etkisi belirlenmedi. Sonuç: Çalışmada kullanılan postbiyotik katkısının, hem in ovo enjeksiyon yöntemi ile hemde rasyona eklenmesi neticesinde yararlı bazı etkilerinin belirlenmesinin yanında olumsuz bir etkiye neden olmadığı sonucuna ulaşıldı. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY …………...………………………..…………….…….……….... i TEŞEKKÜR ……………………………………………………………...………….... ii İÇİNDEKİLER ..…………………………………………….………...…..…….….… iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..…………………….……………….... vi ŞEKİLLER DİZİNİ ….………….…………………………...………………...…….... ix RESİMLER DİZİNİ ….………….…………………………...………………..…….... x TABLOLAR DİZİNİ …………………………………………..……………………… xi ÖZET ………………………………………………………………………………….. xiii ABSTRACT ………………………………………………….……………….………. xiv 1. GİRİŞ …………………….…………………...……………………….….…..……. 1 2. GENEL BİLGİLER ……………………..…………………………………....……. 3 2.1. İn Ovo Uygulamaların Tarihi Gelişimi ve Kullanım Alanları…………………….. 4 2.2. İn Ovo Enjeksiyon Bölgeleri ve Zamanı………………………………………….. 5 2.3. İn Ovo Besin Madde Uygulamaları ve Etkileri…………………………………… 8 2.3.1. İn ovo Karbonhidrat Beslemesi………………………………………………….. 8 2.3.2. İn ovo Amino Asit Beslemesi……………………………………………………. 10 2.3.3. İn ovo Vitamin Beslemesi……………………………………………………….. 11 2.3.4. İn ovo Mineral Beslemesi……………………………………………………….. 13 2.3.5. İn ovo probiyotik beslemesi…………………………………………………….. 13 2.3.6. İn ovo Prebiyotik Beslemesi…………………………………………………….. 16 2.3.7. İn ovo Simbiyotik Beslemesi……………………………………………………. 19 2.4. Postbiyotikler……………………………………………………………………... 20 2.4.1. Postbiyotiklerin Elde Edilme Yöntemleri…………………………………….…. 22 iv 2.4.2. Postbiyotiklerin Kullanım Alanları…………………………………………..… 23 2.4.3. Postbiyotiklerin Etki Mekanizmaları……………………………………………. 23 2.4.4. Postbiyotiklerin Etkileri………………………………….……………………… 26 2.5. Etlik Piliç Yetiştiriciliğinde Sıcak Stresi …………………………………………. 29 3. GEREÇ VE YÖNTEM ……………………………………………………………... 33 3.1. Gereç…………………………………………………………………………….... 33 3.1.1. Hayvan ………………………………………………………………………….. 33 3.1.2. Yem ve Yem Katkı Maddeleri……………………………..……………………. 33 3.2. Yöntem……………………………………………………….…………………… 36 3.2.1. Deneme Deseni………………………………………………………………..… 36 3.2.2. Deneme Hayvanlarının Bakımı…………………………….…………………… 40 3.2.3. Canlı Ağırlık ve Canlı Ağırlık Artışının Belirlenmesi……….…………………. 41 3.2.4. Yem Tüketimi ve Yemden Yararlanma Oranının Belirlenmesi………………… 42 3.2.5. Ölüm Oranlarının Belirlenmesi…………………………………………………. 42 3.2.6. Kesim İşlemi…………………………………………………………………….. 42 3.2.7. Kan Örneklerinin Alınması ve Bazı Kan Değerlerinin Belirlenmesi…………… 43 3.2.8. Sıcak Karkas Randımanının Belirlenmesi ……………………………..……….. 44 3.2.9. Göğüs Eti Kalitesinin Belirlenmesi……………………………………..……….. 44 3.2.9.1. Göğüs Eti pH Değerinin Belirlenmesi…………………………………..…… 44 3.2.9.2. Göğüs Eti Renk Değerlerinin Belirlenmesi…………………………………... 44 3.2.9.3. Göğüs Eti Su Tutma Kapasitesi Değerinin Belirlenmesi ……………………… 45 3.2.9.4. Göğüs Eti Pişirme Kaybı Değerinin Belirlenmesi …………………………….. 45 3.2.10. İleal Viskozitenin İncelenmesi……………………………………………….... 46 3.2.11. Bağırsak Mikrobiyotasının Belirlenmesi……………………………….……… 46 3.2.12. Altlık Özelliklerinin İncelenmesi…………………………………………….... 47 3.2.13. Ayak Tabanı Yangılarının İncelenmesi………………………………………... 47 v 3.2.14. İstatistiksel Değerlendirme……………………………………………………. 48 4. BULGULAR……………………………………………………………….……….. 49 4.1.Performans……………………………………………………………….………… 49 4.2. Sıcak Karkas Randımanı ve pH…………………………………………………... 51 4.3. Göğüs Eti Kalite Özellikleri……………………………………………………… 51 4.4. Kan Serumu Parametreleri……………………………………………….……….. 51 4.5. Bağırsak Viskozitesi, Mikrobiyota Yükü ve Altlık pH, Sıcaklık, Kuru Madde Yüzdesi………………………………………………………………………………… 52 5. TARTIŞMA………………………………………………………………………… 64 5.1. Performans………………………………………………………………………... 64 5.2. Kesim Parametreleri ve Et Kalite Özellikleri……………………………………… 70 5.3. Kan Serum Parametreleri………………………………………………………….. 73 5.4. Bağırsak Viskozitesi ve Bağırsak Mikrobiyota Yükü……………………………... 79 5.5. Altlık Kalitesi ve Ayak Taban Sağlığı……………………………………………... 80 6. SONUÇ VE ÖNERİLER……………………………………………………………. 82 KAYNAKLAR ..………………………………...……...……………………….…….. 83 EKLER ……………………………………………………………………………....... 110 Ek 1 (ADÜ-HADYEK)……………………………………………………………… BİLİMSEL ETİK BEYANI……………………………………………………………. ÖZ GEÇMİŞ …………………………………………...……………………………… 110 111 112 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher T.C. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Etlik piliç, in ovo, postbiyotik, sıcak stresi tr_TR
dc.title Sıcak stresi altında yetiştirilen etlik piliçlerde postbiyotiklerin in ovo enjeksiyonunun kuluçka randımanı, yaşama gücü, büyüme performansı ve bağırsak sağlığı üzerine etkinliğinin incelenmesi tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department T.C. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Doktora Programı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster