Özet:
ÖZET
SICAK STRESİ ALTINDA YETİŞTİRİLEN ETLİK PİLİÇLERDE
POSTBİYOTİKLERİN İN OVO ENJEKSİYONUNUN KULUÇKA RANDIMANI,
YAŞAMA GÜCÜ, BÜYÜME PERFORMANSI VE BAĞIRSAK SAĞLIĞI ÜZERİNE
ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ
Örtlek O. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan
Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Doktora Tezi, Aydın, 2025.
Amaç: Bu araştırma etlik piliç döllü yumurtalarına in ovo enjeksiyon yöntemi ile postbiyotik
uygulanması ve yumurtadan çıkım sonrası rasyonlarına toz halde postbiyotik katkısı
eklenmesinin sıcak stresi altında performans, sıcak karkas randımanı, göğüs eti kalitesi
özellikleri, bazı hematolojik profilleri, ileal viskozite, bağırsak mikrobiyotası, altlık özellikleri
ve ayak taban skorlamasına etkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı.
Gereç ve Yöntem: Araştırma iki ayrı deneme şeklinde yürütülmüştür. Çalışmanın ilk
aşamasında 450 adet, 2. aşamasında ise 480 adet olmak üzere toplam 930 adet döllü yumurta
ve bu yumurtalardan çıkan civcivler kullanıldı. Çalışma gruplarından bağırsak içerikleri, kan
ve göğüs eti örnekleri, altlık materyalleri ve performans parametre ölçüm değerleri toplandı.
Verilerin analizinde iki yönlü Anova testi kullanıldı.
Bulgular: Araştırmamızda mevcut uygulamalarımız neticesinde in ovo postbiyotik katkısı
uygulanmasının sıcak stresi altında yemden yararlanma oranını arttırdığı (P<0,05), trigliserid
değerini azalttığı (P<0,05) ve rasyonda postbiyotik katkısı kullanımı sonucu bağırsak viskozite
değerlerinin arttığı (P<0,05) saptandı. İncelenen diğer parametreler açısından yapılan
uygulamaların önemli bir etkisi belirlenmedi.
Sonuç: Çalışmada kullanılan postbiyotik katkısının, hem in ovo enjeksiyon yöntemi ile hemde
rasyona eklenmesi neticesinde yararlı bazı etkilerinin belirlenmesinin yanında olumsuz bir
etkiye neden olmadığı sonucuna ulaşıldı.