eArşiv@Adu

Sporcular İçin Beslenme Bilgisi Anketi’nin (SİBBA) Türkçe’ye Uyarlanması: Futbol Örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Çetinkaya, Erkan
dc.contributor.author Çeri, Mahmut
dc.date.accessioned 2024-09-10T06:53:16Z
dc.date.available 2024-09-10T06:53:16Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024
dc.identifier.citation Çeri, M.(2024).Sporcular İçin Beslenme Bilgisi Anketi’nin (SİBBA) Türkçe’ye Uyarlanması: Futbol Örneği (yayınlanmamış doktora tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5253
dc.description.abstract Amaç: Çalışma; İngiltere’de Furber ve diğerleri (2017) tarafından geliştirilmiş, psikometrik testleri yapılmış ve orijinal adı “Nutrition Knowledge Questionnaire for Athletes (NKQA)” olan “Sporcular için Beslenme Bilgisi Anketi”nin Türkçe’ye uyarlanması amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma; geçerlik ve güvenirlik çalışmalarından Türkçe’ye uyarlama çalışması olarak, 2023-2024 futbol sezonunda Bölgesel Amatör Lig, Süper Amatör Lig ve I. Amatör Lig’de görev alan futbolcular ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından dil ve kapsam geçerliliği sağlandıktan sonra toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzdeler, aritmetik ortalama, standart sapma, Cronbach alfa katsayısı, madde ayırıcılık gücü indeksi ve korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Sporcular için beslenme bilgisi anketinin tümü için Cronbach alfa değerinin 0,925 olduğu tespit edilmiş olup yüksek güvenirliğe sahiptir. Madde korelasyonları incelendiğinde anket içerisindeki bazı maddelerin çıkarılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ankette yer alan ifadeler kendi aralarında tutarlı bulunmuştur (α=0,91). Yarıya bölme metoduyla yapılan hesaplamada iki yarı arasındaki korelasyon katsayısı ölçüm aracı için 0,70 üzerinde olduğu hesaplanmıştır. Maddelerin ayırt edicilik güçlerini gösteren bağımsız grup t-testi uygulandığında anketin, istenen niteliği ölçmesi bağlamında ayırt edici bulunmuştur. Çalışmada; katılımcıların %40,5’inin bilgi düzeyinin düşük, %39,0’unun bilgi düzeyinin çok düşük, %20,0’sinin orta seviyede olduğu görülmüştür. Sonuç: Futbolcularda yapılan bu çalışmada, katılımcıların beslenme bilgi düzeylerinin düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. SİBBA’nın spor beslenme bilgi düzeyinin değerlendirilmesi için geçerli ve güvenilir bulunmuştur. Etkisinin değerlendirilebilmesi ve netleştirilebilmesi için daha fazla araştırmaya gerek duyulmaktadır. tr_TR
dc.description.abstract Objective: The aim of this study was to adapt the Nutrition Knowledge Questionnaire for Athletes (NKQA), which was developed by Furber et al. (2017) in the UK, psychometrically tested and originally named "Nutrition Knowledge Questionnaire for Athletes", into Turkish. Materials and Method: The study was carried out with football players in the Regional Amateur League, Super Amateur League and I. Amateur League in the 2023-2024 football season as a Turkish adaptation study from validity and reliability studies. The data were collected with questionnaire after language and content validity was ensured by the researcher. Percentages, arithmetic mean, standard deviation, Cronbach's alpha coefficient, item discrimination power index and correlation coefficient were used in the data analysis. Results: Cronbach's alpha value for the whole questionnaire of nutrition knowledge for athletes was found to be 0.925 and it has high reliability. When the item correlations were analysed, it was concluded that some items in the questionnaire should be removed. The statements in the questionnaire were found to be consistent among themselves (α=0,91). In the calculation made by the halving method, the correlation coefficient between the two halves was calculated to be above 0.70 for the measurement tool. When the independent group t-test showing the discrimination power of the items was applied, the questionnaire was found to be distinctive in terms of measuring the desired quality. In the study, it was seen that 40,5% of the participants had a low level of knowledge, 39% had a very low level of knowledge and 20% had a medium level of knowledge. Conclusion: In this study conducted in football players, it was found that the participants had a low level of nutritional knowledge. SİBBA was found to be valid and reliable for the assessment of sports nutrition knowledge level. Further research is needed to evaluate and clarify its effect. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY ............................................................................................................ i TEŞEKKÜR ....................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER .................................................................................................................... iii SİMGELER VE KISALTMA DİZİNİ ............................................................................... vi ŞEKİLLER DİZİNİ ............................................................................................................. viii TABLOLAR DİZİNİ ........................................................................................................... ix ÖZET ................................................................................................................................... x ABSTRACT ........................................................................................................................ xi 1. GİRİŞ .............................................................................................................................. 1 2. GENEL BİLGİLER ........................................................................................................ 4 2.1. Beslenme ...................................................................................................................... 4 2.2. Sporcu Beslenmesi ....................................................................................................... 4 2.3. Spor Beslenmesinin Önemi ......................................................................................... 5 2.4. Spor Beslenmesi İlkeleri ............................................................................................. 6 2.5. Enerji ............................................................................................................................ 7 2.6. Makro Besin Öğeleri .................................................................................................... 8 2.6.1. Karbonhidratlar ....................................................................................................... 8 2.6.2. Proteinler .................................................................................................................... 12 2.6.3. Yağlar (Lipitler) ......................................................................................................... 14 2.7. Mikro Besin Öğeleri ................................................................................................... 18 2.7.1. Vitaminler .................................................................................................................. 19 2.7.2. Mineraller ................................................................................................................... 20 2.8. Sıvılar ve Hidrasyon .................................................................................................. 22 2.9. Spor İçecekleri ........................................................................................................ 24 2.10.Posa (Lif) ................................................................................................................... 26 2.11. Alkol .......................................................................................................................... 26 iv 2.12. Besin Destekleri/ Ergojenik Yardımcılar/Suplemanlar /Takviyeler ........................... 27 2.12.1. Tuz Tabletleri ........................................................................................................... 29 2.12.2. Kreatin Monohidrat ................................................................................................. 30 2.12.3. Peynir Altı Suyu Proteini ........................................................................................ 30 2.12.4. Kreatin .................................................................................................................... 31 2.12.5. Sodyum Bikarbonat ................................................................................................. 32 2.12.6. Kafein ...................................................................................................................... 33 2.13. Vücut Bileşimi ......................................................................................................... 34 2.14. Ağırlık Denetimi ....................................................................................................... 36 2.15. Dönemselleştirme (Periyodizasyon) .......................................................................... 36 2.16. Bireyselleştirme (Kişiselleştirme, Özgüllük) ........................................................... 38 2.17. Zamanlama ................................................................................................................. 38 2.18. Antrenman Günü Beslenme ....................................................................................... 39 2.19. Maç Öncesi Beslenme ................................................................................................ 41 2.19.1. Maç Oyunu için Hazırlık ......................................................................................... 41 2.19.2. Maç Sırasında Beslenme ......................................................................................... 42 2.19.3. Maç Sonrası Beslenme ............................................................................................ 43 2.20. Sporcu Beslenme Bilgisi ............................................................................................ 44 2.21. Sporcu Beslenme Bilgisinin Değerlendirilmesi ........................................................ 45 3. GEREÇ VE YÖNTEM ................................................................................................... 47 3.1. Araştırmanın Amacı ve Tipi ......................................................................................... 47 3.2. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklemi ....................................................................... 47 3.3. Araştırmanın Genel Planı ............................................................................................ 48 4. BULGULAR ................................................................................................................... 55 4.1. Genel ve Spor Beslenme Bilgisi Anketi (GVSBBA) Alt Boyutları ve Soru Sayısı .................................................................................................................................. 55 4.2. GVSBBA Uygulama Yönergesi ................................................................................ 55 4.3. Pilot Çalışma Sonuçları ve Bulgular ............................................................................ 56 4.4. Ana Çalışma Sonuçları ve Bulgular ............................................................................ .60 5. TARTIŞMA .................................................................................................................... 90 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ................................................................................................ 99 KAYNAKLAR .................................................................................................................... 106 EKLER ................................................................................................................................ 129 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess tr_TR
dc.subject Spor, beslenme, spor beslenme bilgisi, anket, Türkçe’ye uyarlama tr_TR
dc.subject Sports, nutrition, sport nutrition knowledge, questionnaire, Turkish adaptation tr_TR
dc.title Sporcular İçin Beslenme Bilgisi Anketi’nin (SİBBA) Türkçe’ye Uyarlanması: Futbol Örneği tr_TR
dc.title.alternative Adaptation of The Nutrition Knowledge Questionnaire For Athletes (Sibba) Into Turkish: The Football Case tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster