eArşiv@Adu

ETLİK PİLİÇ RASYONLARINA LİGNOSELÜLOZ KATILMASININ, BÜYÜME PERFORMANSI, ET KALİTESİ VE AYAK TABANI YANGISI OLUŞUMU İLE BAĞIRSAK HİSTOMORFOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Özsoy, Bülent
dc.contributor.author Erinöz, Serkan
dc.date.accessioned 2024-09-05T08:08:57Z
dc.date.available 2024-09-05T08:08:57Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5247
dc.description.abstract ÖZET ETLİK PİLİÇ RASYONLARINA LİGNOSELÜLOZ KATILMASININ, BÜYÜME PERFORMANSI, ET KALİTESİ VE AYAK TABANI YANGISI OLUŞUMU İLE BAĞIRSAK HİSTOMORFOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ Erinöz S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Programı, Doktora Tezi, Aydın, 2024 Amaç: Yapılan araştırma etlik piliçlerin rasyonlarına %0, %0,4 ve %0,8 düzeyinde lignoselüloz katılmasının büyüme performansı, et kalitesi, bağırsak histomorfolojisi ile ayak tabanı yangılarının oluşum sıklığı ve şiddeti üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kanatlı Araştırma Birimi’nde Kasım- Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Toplam 270 adet günlük yaştaki Ross 308 etlik civciv, her bölmede 15 hayvan içeren altı tekrar grubundan oluşan üç deneme grubuna rastgele dağıtılmıştır. Deneme gruplarının rasyonları %0, %0,4 ve %0,8 düzeyinde lignoselüloz (Arbocel, JRS) katılarak katalogda belirtilen değerlere göre formüle edildi. Çalışmanın verileri, One Way ANOVA ve Ki- Kare testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Elde edilen performans değerleri değerlendirildiğinde 10. günde yapılan ölçümlerde canlı ağırlık değerleri %0,8 düzeyinde lignoselüloz ilavesi yapılmış deneme grubunda diğer gruplara göre daha yüksek (p<0,05) bulunur iken denemenin 24. ve 42 günlerinde canlı ağırlık bakımından fark önemsiz bulunmuştur. Karkas randımanı değerlendirmesinde ise deneme grupları arasında fark bulunamamıştır. Altlık kalite özellikleri (pH, nem, sıcaklık) değerlendirildiğinde ise deneme grupları arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Rasyonlarda farklı seviyelerde lignoselüloz kullanılması göğüs eti renginde, pişme kaybında ve su tutma parametrelerinde herhangi bir değişikliğe neden olmamıştır. Göğüs eti pH'sı değerlendirildiğinde ise %0,8 düzeyinde lignoselüloz ile beslenen deneme 12 grubunun 24. saatte yapılan ölçümlerde daha düşük pH değerine (p<0,05) sahip olduğu görülür iken 72. saatte yapılan ölçümlerde ise gruplar arasında fark görülmemiştir. Rasyonlarda farklı düzeyde lignoselüloz kullanılması bağırsak viskozitesinde değişikliğe yol açmamıştır. Rasyonlarda farklı düzeyde lignoselüloz eklenmesi bazı bağırsak histomorfolojisi parametrelerinde önemli değişikliklere yol açmıştır. Duedonumda villus yüksekliği ve villus genişliğinde gruplar arasında fark görülmez iken %0,8 düzeyinde lignoselüloz eklenmiş deneme grubunun duedonum kript derinliğinin daha fazla (p<0,05) olduğu görülmüştür. Lignoselüloz ilavesi yapılmış grupların ileum villus yüksekliği, villus genişliği ve kript derinliği kontrol grubuna göre daha yüksek (p<0,05) bulunmuştur. Villus yüksekliğinin kript derinliğine oranı değerlendirildiğinde ise ileumda anlamlı bir fark görülmez iken duedonumda %0,8 düzeyinde lignoselüloz ilavesi yapılmış grubunun villus yüksekliğinin kript derinliğine oranı en düşük (p<0,05) seviyede bulunmuştur. Ayak tabanı yangısı görülme sıklığı ve şiddeti lignoselüloz ilavesi yapılmış deneme gruplarında kontrol grubuna göre daha düşük (p<0,05) bulunmuştur. Sonuç: Antinutrisyonel olarak kabul edilen lignoselülozun ticari etlik piliç yetiştiriciliğinde kullanılmasının performans parametrelerini ve göğüs eti kalitesini olumsuz yönde etkilemediği, bağırsak histomorfolojisinin bazı parametrelerinde iyileşmeler sağladığı, altlık kalitesinin stabil kaldığı ve FPD oluşma sıklığının azaldığı sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ iii ŞEKİLLER DİZİNİ v RESİMLER DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT x 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Lifli Maddeler (Karbonhidratlar) 4 2.2. Lignoselüloz 7 2.3. Kanatlılar İçin Altlık Kalitesinin Önemi 10 2.4. Kanatlılarda Et kalitesini Belirleyen Unsurlar 12 3. GEREÇ VE YÖNTEM 15 3.1. Gereç 15 3.1.1. Hayvan 15 3.1.2. Yem 15 3.1.3. Lignoselüloz kaynağı 17 3.2. Yöntem 17 3.2.1. Deneme Deseni 17 3.2.2. Deneme Hayvanlarının Bakımı 18 3.2.3. Canlı Ağırlık ve Canlı Ağırlık Artışının Belirlenmesi 19 3.2.4. Yem Tüketimi ve Yemden Yararlanma Oranının Belirlenmesi 19 3.2.5. Kesim İşlemi 20 3.2.6. Sıcak Karkas Randımanının Belirlenmesi 20 3.2.7. Göğüs Eti ile İlgili Bazı Parametrelerin İncelenmesi 20 5 3.2.8. İleal Viskozitenin İncelenmesi 22 3.2.9. Bağırsak Histomorfolojisinin Belirlenmesi 22 3.2.10. Altlık Özelliklerinin İncelenmesi 23 3.2.11. Ayak Tabanı Yangısının İncelenmesi 24 3.2.12. İstatistiksel Analizler 24 4. BULGULAR 25 4.1. Yem Analizleri 25 4.2. Büyüme Performansı 25 4.2.1. Canlı Ağırlık 26 4.2.2. Canlı Ağırlık Artışı 26 4.2.3 Yem Tüketimi 27 4.2.4. Yemden Yararlanma Oranı 27 4.3. Karkas Randımanı 28 4.4 Bağırsak Histomorfolojisi 28 4.5. Bağırsak Viskozitesi 30 4.6. Altlık Kalite Özellikleri 30 4.7. Ayak Tabanı Yangısı Görülme Oranı 31 4.8.Göğüs Eti kalite Özellikleri 33 4.8.1. pH 33 4.8.2. Renk 33 4.8.3. Su Tutma Kapasitesi 34 4.8.4. Pişirme Kaybı 34 5. TARTIŞMA 36 5.1 Büyüme Performansı 36 5.2 Karkas Randımanı 41 5.3 Bağırsak Viskozitesi 44 5.4. Bağırsak Histomorfolojisi 46 5.5. Ayak Tabanı Yangısı Skorlaması 50 5.6. Altlık Kalite Özellikleri 52 5.7. Göğüs Eti Kalite Özellikleri 54 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 56 KAYNAKLAR 58 EKLER 80 EK-1 Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Kararı (ADÜ HADYEK) 80 BİLİMSEL ETİK BEYAN 81 6 ÖZ GEÇMİŞ 82 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher T.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Bağırsak, Etlik piliç, Lignoselüloz, Performans tr_TR
dc.title ETLİK PİLİÇ RASYONLARINA LİGNOSELÜLOZ KATILMASININ, BÜYÜME PERFORMANSI, ET KALİTESİ VE AYAK TABANI YANGISI OLUŞUMU İLE BAĞIRSAK HİSTOMORFOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Programı, tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster