eArşiv@Adu

Efeler İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Topuz, Nurettin
dc.contributor.author Durmuş, Güler
dc.date.accessioned 2024-09-04T12:54:10Z
dc.date.available 2024-09-04T12:54:10Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024
dc.identifier.citation Durmuş, G. (2024) Efeler İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5246
dc.description.abstract Bu araştırmada, Aydın ili Efeler ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinin mekanizasyon özelliklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Aydın ilinin Efeler ilçesine bağlı 5 belde ve 56 köyden, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş olan köy/belde de 34 işletme ile anket yoluyla yüz yüze görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir. Aydın ili Efeler ilçesinde, İşletme sahiplerinin yaş ortalaması 42,89 olarak hesaplanmıştır. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin %8,8’i sadece sığırcılıkla, %85,3’ü bitkisel üretimle birlikte süt sığırcılığı yapmakta olup, %5.9’u ise bitkisel üretim + besi hayvancılığı + süt sığırcılığı faaliyetleriyle uğraşmaktadır. İşletmelerde ortalama inek başına günlük süt verimi 18,72 litredir. İşletmelerin %85,3’ünde sağım yeri bulunmaktadır ve sağım yeri tipi %52,94’ü tek duraklı olup %41,18’i çift duraklıdır. İşletmelerin %82,4’ünde süt akış ölçer bulunmamaktadır. Süt soğutma tankı ise işletmelerin %47’sinde bulunmaktadır. İşletmelerin yem temini büyük oranda kendi üretimleri ile sağlanırken, kesif yemlerin %76,4'ü dışarıdan temin edilmektedir. İşletmelerin %67,64’i hayvanlara yemi, yem karma ve dağıtma makinası ile dağıtırken %14,7’sı ise el ile dağıtmaktadır. İşletmelerin %73,52’sinde tarım arabası bulunmaktadır. Tarım arabası bulunan işletmelerin %24’ü yemleme işlemini tarım arabası ile yapmaktadır. Hayvancılık işletmelerinin büyük çoğunluğunun (%76,5) kilitli tip yemlikleri tercih etmektedir. İşletmelerin %44,11’inde mısır silaj makinası, %29,41’inde ot silaj makinası bulunmaktadır. Barınak yapılarında serbest barınak tipi (%85,29) ve çelik konstrüksiyon (%88,3) yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu yapılar, bölgenin iklim koşullarına uygunluk ve hayvan refahını artırma açısından avantaj sağlamaktadır. Hayvancılık işletmelerinde doğal havalandırma yaygın (%97) olup, fan sistemi ise %35,3 oranında kullanılmaktadır. İşletmelerde 1-3 traktör bulunmaktadır ve traktörlerin çoğu orta güçtedir. xvi Aydın İli Efeler ilçesi, süt sığırcılığı yapan işletmelerin daha ziyade, küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluştuğunu, ancak bu işletmelerin teknolojik donanım ve verimlilik artırma konusuna ihtiyaç duyduklarını belirlenmiştir tr_TR
dc.description.abstract In this study, it was aimed to determine and evaluate the mechanization structure of dairy cattle farms in Efeler district of Aydın province. For this purpose, data were obtained by conducting face-to-face interviews with 34 enterprises in 5 towns and 56 villages of Efeler district of Aydın province, which will be selected by stratified random sampling method. In Efeler district of Aydın province, the average age of business owners was calculated as 42,89. 8,8% of the dairy cattle enterprises are engaged in cattle breeding only, 85,3% are engaged in dairy cattle breeding together with plant production, and 5,9% are engaged in plant production + livestock breeding + dairy cattle activities. The average daily milk yield per cow in enterprises is 18,72 liters. 85,3% of the enterprises have a milking place and 52,94% of the milking place type is one-stop and 41,18% is double-stop. 82,4% of the enterprises do not have milk flow meters. Milk cooling tanks are available in 47% of the enterprises. While the feed supply of the enterprises is largely provided by their own production, 76,4% of the concentrate feeds are supplied from outside. While 67,64% of the enterprises distribute feed to animals with feed mixing and distribution machines, 14,7% distribute them manually. 73,52% of the enterprises have agricultural carts. 24% of the enterprises with agricultural carts do the feeding process with agricultural carts. The vast majority of livestock enterprises (76,5%) prefer locked-type feeders. 44,11% of the enterprises have corn silage machines and 29,41% have grass silage machines. Free shelter type (85,29%) and steel construction (88,3%) are widely preferred in shelter structures. These structures provide advantages in terms of adaptation to the climatic conditions of the region and increasing animal welfare. Natural ventilation is common (97%) in livestock farms, and the fan system is used at a rate of 35,3%. There are 1-3 tractors in the enterprises, and most of the tractors are of medium power. xviii In Efeler district of Aydın Province, it has been determined that dairy cattle enterprises mostly consist of small and medium-sized enterprises, but these enterprises need technological equipment and productivity increase. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL ve ONAY............................................................................................................. i TEŞEKKÜR .................................................................................................................... iii BİLİMSEL ETİK BEYANI.............................................................................................. v ŞEKİLLER DİZİNİ......................................................................................................... ix ÇİZELGELER DİZİNİ.................................................................................................... xi RESİMLER DİZİNİ...................................................................................................... xiii ÖZET.............................................................................................................................. xv ABSTRACT ................................................................................................................. xvii 1. GİRİŞ............................................................................................................................ 1 1.1. Aydın İlinin Ve Efeler İlçesinin Genel Özellikleri..................................................... 7 2. KAYNAK ÖZETLERİ................................................................................................11 3. MATERYAL VE YÖNTEM/ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ:..................................... 15 3.1. Materyal:.................................................................................................................. 15 3.2. Yöntem .................................................................................................................... 16 3.2.1 Örnek hacminin belirlenmesi................................................................................. 16 3.2.2 Verilerin toplanması............................................................................................... 17 3.2.3. Verilerin değerlendirilmesi ................................................................................... 17 4. BULGULAR ve TARTIŞMA..................................................................................... 19 4.1. Aydın İli Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Genel Özellikleri ................................ 19 4.1.1 Süt sığırcılığı yapan işletmelerin yaş ve eğitim durumu ....................................... 19 4.1.2 İşletmelerin üretim faaliyetleri .............................................................................. 20 4.1.3 İşletmelerdeki büyükbaş hayvan varlığı ve sağılan hayvan sayıları...................... 21 4.1.4 İşletme sahiplerinin yetiştirdiği ürünler ve yemleri temin şekilleri....................... 22 4.1.5 İşletmelerin üyelik (birlik – kooperatif) durumları ............................................... 23 4.2. Aydın İli Efeler İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ................. 24 viii 4.2.1 Aydın İli Efeler İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin barınak tipi........................... 25 4.2.2 İşletme sahiplerinin hayvanlara yemlerin temini, dağıtım şekli ve yemlik tipi..... 26 4.2.3 İşletmelerde bulunan havalandırma sistemleri ...................................................... 27 4.3 işletmelerin mekanizasyon özellikleri ...................................................................... 28 4.3.1 işletmelerde bulunan traktör sayıları ve güç aralıkları .......................................... 28 4.3.2 İşletmelerde tarım makinalarının varlığı ............................................................... 30 4.3.2 İşletmelerin gübre temizleme düzeni ve değerlendirme yöntemleri ..................... 37 4.3.3 İşletmelerdeki sağım yeri ve tipi ........................................................................... 38 4.3.4 İşletmelerde süt ölçer ve süt soğutma tankı varlığı ............................................... 40 4.3.5 İşletmelerde sütün değerlendirilmesi ve satışı....................................................... 41 4.4 İşletmelerdeki hayvan bakımı ve hastalıkları ........................................................... 42 4.4.1 İşletmelerde hayvanlarda görülen hastalıklar........................................................ 42 4.4.2. İşletmelerde hasta hayvan sağımının yapılması ................................................... 43 4.4.3 İşletmelerde hayvan kaşıma fırçası (kaşağı) varlığı .............................................. 44 4.4.4 İşletmelerdeki buzağı kulübesinin varlığı ............................................................. 44 4.4.5 İşletmelerdeki buzağıların doğumu ve yardımcı araçları ...................................... 45 4.4.6 İşletmelerdeki revir varlığı .................................................................................... 46 4.4.7 Büyükbaş hayvan işletmelerinde tohumlama ........................................................ 47 4.4.8 Büyükbaş hayvan işletmelerinde tutulan kayıtlar.................................................. 47 4.4.9 Büyükbaş hayvan işletmelerinde sıcak su temini.................................................. 48 4.4.10 İşletmelerde kullanılan deterjan ve özelliği......................................................... 49 4.4.11 İşletmelerde kalite kontrol ve bakteri sayımı....................................................... 50 5. SONUÇ ve ÖNERİLER............................................................................................ 53 KAYNAKÇA .................................................................................................................. 55 EKLER ........................................................................................................................... 59 ÖZGEÇMİŞ .................................................................................................................... 65 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Büyükbaş sağım yöntemleri, Sağım mekanizasyonu, Süt sığırcılığı işletmeleri tr_TR
dc.subject Cattle milking methods, Milking mechanization, Dairy cattle farms tr_TR
dc.title Efeler İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of Mechanization Characteristics of Dairy Cattle Farms In Efeler District tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster