eArşiv@Adu

Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Sirkadiyen Ritim ile Akdeniz Diyetine Uyum Düzeyleri Arasındaki İlişki

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Güreş, Ali
dc.contributor.author Metin Can, Seda
dc.date.accessioned 2024-09-03T13:03:48Z
dc.date.available 2024-09-03T13:03:48Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024
dc.identifier.citation Metin Can, S. (2024).Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Sirkadiyen Ritim ile Akdeniz Diyetine Uyum Düzeyleri Arasındaki İlişki (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5242
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmada Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesindeki Öğrencilerinde Sirkadiyen Ritim ile Akdeniz Diyetine Uyum Düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın verileri katılımcılara yüz yüze ulaştırılmış ve katılımda gönüllülük esas alınmıştır. Toplamda 251 kişiye ulaşılmış ve eksiklik ya da hata görülen herhangi bir anket formu olmamıştır. Analiz için 251 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma grubunu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 18-22 yaş aralığındaki 251 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma verilerinin elde edilmesinde kişisel bilgi formuna ek olarak, Martinez-Gonzalez ve diğerleri (2012) tarafından geliştirilen ve Pehlivanoğlu ve diğerleri (2020) Türkçeye uyarlanan 14 maddelik Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği, Horne ve Ostberg (2005) tarafından geliştirilen Ağargün ve diğerleri (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan 19 maddelik Morningness-Eveningness Questionnaire (MEQ) Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 25, 0 paket programında %95 güven aralığında ve 0, 05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermediği ve parametrik test varsayımlarının sağlanmadığı anlaşıldığından ikili değişkenlerde Mann Whitney U testi, ikiden fazla değişkenlerde Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Ayrıca ölçekler arası ilişkinin belirlenmesinde spearman korelasyon katsayısından (rho) yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda katılımcıların MEQ ölçekleri değelendirilmiştir ve %4, 8’i akşamcıl kronotip, %90, 0’ı ara kronotip, %5, 2’si sabahçıl kronotip olarak bulunmuştur. Katılımcıların Akdeniz Diyet uyum puanları değerlendirilmiştir ve %27, 9’u düşük, %59, 8’i orta, % 12, 4’ü yüksek uyumlu olarak bulunmuştur. Katılımcıların MEQ ölçeği ile uykuya dalma süresi değişkeni arasında uygulanan test sonucunda MEQ ölçeğinde istatistiksel yönden anlamlı farklılaşma olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). 31 dk ve üstü sürede uykuya dalan bireylerin MEQ puanları en yüksek olarak bulundu ve bu katılımcılar sabahçıl kronotip olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların MEQ ölçeği ile uyuma süresi değişkeni değişkeni arasında uygulanan test sonucunda MEQ ölçeğinde istatistiksel yönden anlamlı farklılaşma olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). 6 saat ve üstü ukuda kalan bireylerin MEQ puanları en yüksek olarak bulundu ve bu bireyler sabahçıl kronotip olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların MEQ ölçeği puanları ile akdeniz diyeti uyum ölçeği puanları arasında anlamlı ilişki olmadığı tespit edilmiştir (rho= , 020; p>0.05). Sonuç: Sonuç olarak katılımcıların Akdeniz Diyeti uyum puanları ile MEQ ölçeği puanları arasında ilişki olmadığı saptanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Aim: This study aimed to examine the relationship between Circadian Rhythm and Mediterranean Diet Compliance Levels in Adnan Menderes University Faculty of Sports Sciences Students. Materials and Methods: The data of the research was delivered to the participants face to face and participation was voluntary. A total of 251 people were reached and there were no missing or incorrect survey forms. 251 survey forms were evaluated for analysis. The research group consists of 251 undergraduate students between the ages of 18-22 studying at Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Sports Sciences. In addition to the personal information form in obtaining study data, the 14-item Mediterranean Diet Compliance Scale developed by Martinez-Gonzalez et al. (2012) and adapted to Turkish by Pehlivanoğlu et al. (2020), Ağargün et al. (2007) developed by Horne and Ostberg (2005) was used. The 19-item Morningness-Eveningness Questionnaire (MEQ) Scale, adapted to Turkish by , was used. The data were evaluated in the SPSS 25.0 package program with a 95% confidence interval and a 0.05 significance level. Since it was understood that the data did not show normal distribution and parametric test assumptions were not met, the Mann Whitney U test was applied for binary variables and the Kruskal Wallis H test was applied for more than two variables. Additionally, Spearman correlation coefficient (rho) was used to determine the relationship between scales. Results: As a result of the research, the MEQ scales of the participants were evaluated and 4.8% were found to be evening chronotype, 90.0% were intermediate chronotype, and 5.2% were morning chronotype. The Mediterranean Diet compliance scores of the participants were evaluated and 27.9% were found to be low, 59.8% were moderate, and 12.4% were high compliance. As a result of the test applied between the participants' MEQ scale and the time to fall asleep variable, it was determined that there was a statistically significant difference in the MEQ scale (p <0.05). Individuals who fell asleep in 31 minutes or more were found to have the highest MEQ scores, and these participants were identified as morning person chronotype. As a result of the test applied between the participants' MEQ scale and the sleep duration variable, it was determined that there was a statistically significant difference in the MEQ scale (p <0.05). MEQ scores of individuals who stayed asleep for 6 hours or more were found to have the highest MEQ scores, and these individuals were identified as morning person chronotype. It was determined that there was no significant relationship between the MEQ scale scores of the participants and the Mediterranean diet compliance scale scores (rho = .020; p> 0.05). Conclusion: As a result, it was determined that there was no relationship between the participants' Mediterranean Diet compliance scores and MEQ scale scores. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ vii TABLOLAR DİZİNİ viii ÖZET x ABSTRACT xii 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Yetişkin Bireylerin Uyguladığı Popüler Diyetler 3 2.2. Akdeniz Diyeti 4 2.2.1. Akdeniz Diyetinde Bulunan Besinler 6 2.2.1.1. Tahıllar 6 2.2.1.2. Sebze ve Meyveler 7 2.2.1.3. Süt ve Süt Ürünleri 8 2.2.1.4. Zeytinyağı 8 2.2.1.5. Yağlı Tohumlar 9 2.2.1.6. Şarap 9 2.2.1.7. Balık 10 2.2.1.8. Beyaz Et ve Kırmızı Et 11 2.2.1.9. Baharatlar 11 2.3. Akdeniz Diyetinin Sağlık ile İlişkisi 11 2.4. Sirkadiyen Ritim 12 2.5. Sirkadiyen Ritim ve Enerji Döngüsü 13 2.6. Sirkadiyen Ritimi Etkileyen Faktörler 14 2.6.1. Sirkadiyen Ritim ve Uyku 14 2.6.2. Sirkadiyen Ritim ve Beslenme 15 2.6.3. Sirkadiyen Ritim ve Beslenme Zamanı 16 2.7. Sirkadiyen Ritim ile Akdeniz Diyeti 17 3. GEREÇ VE YÖNTEM 22 3.1.GEREÇ 22 3.1.1. Araştırma Yeri, Zamanı ve Örneklem 22 3.1.2 Araştırmanın Genel Planı 23 3.2. Yöntem 23 3.2.1. Araştırma Verilerinin Toplanması ve Değerlendirilmesi 23 3.2.1.1. Antropometrik Ölçümler 23 3.2.1.2. Bireylerin Akdeniz Diyetine Uyumlarının Değerlendirilmesi 23 3.2.1.3. Bireylerin Sirkadiyen Ritminin Değerlendirilmesi 24 3.2.2. Verilerin İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi 25 4. BULGULAR 26 5. TARTIŞMA 34 5.1. Bireylerin Demografik Özelliklerinin Değerlendirilmesi 34 5.2. Bireylerin Antropometrik Özelliklerinin Değerlendirilmesi 35 5.3. Bireylerin Akdeniz Diyet Ölçeği Puanlarının Değerlendirilmesi 36 5.4. Bireylerin Morningness-Eveningness Questionnaire Puanlarının Değerlendirilmesi 38 5.5. Bireylerin Akdeniz Diyeti Uyum Puanı ile Morningness-Eveningness Questionnaire Puanı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi 42 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 44 KAYNAKLAR 48 EKLER 61 Ek 1. Anket Formu 61 Ek 2. Etik Kurul Onay 66 Ek 3. İzin Belgesi 67 BİLİMSEL ETİK BEYANI 68 ÖZ GEÇMİŞ 69 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Akdeniz Diyeti, Beslenme, Kronotip, Sirkadiyen Ritim, Uyku tr_TR
dc.subject Chronotype, Circadian Rhythm, Mediterranean Diet, Nutrition, Sleep tr_TR
dc.title Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Sirkadiyen Ritim ile Akdeniz Diyetine Uyum Düzeyleri Arasındaki İlişki tr_TR
dc.title.alternative The Relationship Between Circadian Rhythm and Mediterranean Diet Adaptation Levels In Faculty Of Sports Sciences Students tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster