Abstract:
Amaç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde görülen kafein kullanım bozukluğu, uyku
durumu ve duygusal iştah arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 18-25 yaş arasında 427 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilere
demografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçüm soruları ile Duygusal İştah
Ölçeği, Kafein Kullanım Bozukluğu Ölçeği ve Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği’nden oluşan
anket formları uygulanmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin %74,7’si kafein içeren içecekler tükettiğini bildirmiştir. Tüm
öğrencilerin Kafein Kullanım Bozukluğu ölçek skoru 15,3±3,32 olarak bulunmuştur.
Çalışmaya katılan öğrencilerin toplam PUKİ skorları 6,69±1,62 olarak bulunmuştur.
Öğrencilerin Negatif DİA ve Pozitif DİA skorları sırasıyla; 3,34±1,53 ve 5,50±1,66 olarak
bulunmuştur. Öğrencilerin kafein kullanım bozukluğu ölçek puanları ve PUKİ skorları arasında
yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p <0,001, r=0,966). Öğrencilerin alkol ve
sigara kullanımları ile uyku kalitesi arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p <0,001).
Negatif DİA puanı ve PUKİ skoru arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,046).
Sonuç: Çalışmada öğrencilerin kafein kullanım bozukluğu skorları arttıkça uyku kalitelerinin
azaldığı saptanmıştır. Öğrencilere kafein kullanımının olumsuz etkileri hakkında detaylı eğitim
verilip, farkındalıklarının arttırılması uyku kalitesini arttırmak ve duygusal iştah
parametrelerinde daha iyi sonuçlar elde edebilmek için gereklidir.