eArşiv@Adu

Elektrostatik yüklemenin eriğin dayanım ve depolama süresine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Coşkun, M.Bülent
dc.contributor.author Aydoğan, Yüksel
dc.date.accessioned 2015-07-30T05:30:05Z
dc.date.available 2015-07-30T05:30:05Z
dc.date.issued 2013-01-01
dc.identifier.uri http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=34109845&idt=1
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/516
dc.description.abstract Ülkemizde toplam meyve üretimi içerisinde erik üretimi 2011 verileri ile 270.000 tonla önemli bir yer tutmaktadır. Genel olarak, Türkiye'de sert çekirdekli meyvelerin muhafazasına ilişkin çalışmalar, yumuşak çekirdekli meyvelerin muhafazasına ilişkin çalışmalardan daha sonra dikkate alınmıştır. Bu yüzden sert çekirdekli meyve türlerinde de hasat sonrasına ilişkin çalışmaların arttırılması gerekmektedir. Bu çalışmada, elektrostatik depolama sisteminden faydalanılarak eriğin yeşil olarak depolanma süresinin ve dayanımının amaçlanmıştır. Elektrostatik depolama sistemin imalatı yapıldıktan sonra iklimlendirilebilir oda koşullarında ön denemeleri ve kalibrasyonu yapılarak denemeye hazır hale getirilmiştir. Denemeler + ve ' elektrik yükleri kategorilerinde -1, -2, -3, 1, 2, 3 volt değerlerinde ve 2-4-6 günlük zaman dilimlerinde gerçekleştirilmiş ve alınan örneklerin değerlendirilmesi ile sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen verilerden eriklerin renk değişimleri, ağırlık kayıpları, sertlik değerleri, karbondioksit ve etilen miktarları, nem değişimlerine ait sonuçlar değerlendirmeye alınmış ve istatistik analiz yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre meyve sertliği değerlerinde +3 V statik elektrik uygulaması 6. gün sonunda 33.26 N ön plana çıkmıştır. Şeker miktarı değerlendirildiğinde ise % 5.54 ile +3 V uygulaması en iyi sonucu vermiştir. Renk korunumu +2 ve +3 V statik elektrik uygulamalarında parlaklık değeri 49.21 ve 49.25 olarak gerçekleşmiştir. Etilen üretim miktarı bakımından en iyi sonuç +3 V uygulamasında 3 ppm ile gerçekleşmiştir. Karbondioksit üretimi yönü ile +3 V gerilim uygulamasında depolama özellikleri yönü ile en iyi sonuçlar alınmıştır. In our country, with a total of 2011 data is the production of 270,000 tons of plums in fruit production plays an important role. In general, studies relating to the preservation of fruits in Turkey, hard-core, soft-core studies relating to the preservation of fruit and then taken into account. Therefore, studies on stone fruit species should be increased after the harvest. In this study, utilizing electrostatic storage system and the strength of the intended duration of storage of green plums. Electrostatic storage system, pre-production testing and calibration performed after the conditioned as room conditions were ready to give it a try. Trials + and - electric charges categories -1, -2, -3, 1, 2, 3-volt values and 2-4-6 carried out and daily time frames to the evaluation samples obtained results were. The data obtained from plums color changes, weight loss, hardness, amount of carbon dioxide and ethylene, were to changes in humidity and statistical analysis of the results were evaluated. According to the findings of the application of static electricity from +3 V fruit hardness values 33.26 N came to the fore end of the six days. Evaluation of the amount of sugar in the application of 5.54% to +3 V gave the best results. +2 and +3 V static electricity conservation practices color brightness value was 49.21 and 49.25. The best result in terms of the amount of ethylene production was realized with 3 ppm +3 V application. +3 V voltage application with the direction of the production of carbon dioxide, the best results were obtained when the direction of the storage features. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Plumb tr_TR
dc.subject Storage tr_TR
dc.subject Static Electric tr_TR
dc.subject Erik tr_TR
dc.subject Depolama tr_TR
dc.subject Statik Elektrik tr_TR
dc.title Elektrostatik yüklemenin eriğin dayanım ve depolama süresine etkileri tr_TR
dc.title.alternative The impact of electrostatic induction on storage time and strenght of plums tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.authorID TR21032 tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster