Özet:
KANİN DİSTEMPER VİRUS İLE ENFEKTE KÖPEKLERDE ZONULİN
SEVİYELERİNİN ARAŞTIRILMASI
Çöllü E.M. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner
Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024.
Amaç: Köpek Distemper Virusü’nün bağırsaklarda meydana getirdiği mukozal hasarın
plazma zonulin seviyeleri üzerine nasıl bir etkinliğinin bulunduğu ve özellikle de sinirsel
semptom gösteren hastalarda nasıl değişim gösterdiği ile ilişkili sınırlı düzeyde literatür veri
bulunmasından dolayı planlanan araştırma ile köpek distemper hastalığı ile enfekte ve sinirsel
tutulum gösteren hayvanlardaki plazma zonulin seviyelerindeki değişimlerin belirlenmesi
amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları
Kliniklerine teşhis ve sağaltım amacı ile getirilen Distemper hastalığı şüphesi bulunan
köpeklerden anamez ve klinik muayene bulguları elde edildikten sonra örnekleme işlemlerine
geçildi. Bu kapsamda Kanin Distempler Virus’lü (KDV) olduğu tespit edilen 20 enfekte ve
sağlıklı, aşılama veya kontrol amacıyla getirilen 10 sağlıklı köpek olmak üzere toplamda 30
köpek (1-8 yaş) çalışmaya dahil edilerek enfekte ve sağlıklı gruplara ayrılan hayvanların
plazma zonulin seviyeleri belirlendi.
Bulgular: Sinirsel semptomları olan distemper virus ile enfekte köpeklerde plazma zonulin
seviyelerinin sağlıklı köpeklere göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Sağlıklı ve
enfekte köpeklerde zonulin seviyeleri incelendiğinde, hastalıktan etkilenmiş köpeklerin
zonulin seviyelerinin sağlıklı köpeklerle karşılaştırıldığında anlımlı düzeyde yüksek
(p<0,001) olduğu tespit edildi.
Sonuç: Kanin distemper virusüyle enfekte ve nörolojik semptomlar sergileyen köpeklerde,
plazma zonulin seviyelerinin belirgin bir şekilde artma eğiliminde olduğu gözlemlendi. Bu
bulgular, virusün sadece gastrointestinal bariyerde değil, aynı zamanda kan beyin bariyerine
etki ettiğine işaret etmektedir. Bu değişimlerin, kan beyin bariyerinin geçirgenliğini artırıcı
bir etki gösterebileceğini ortaya koymaktadır.