eArşiv@Adu

İNDOMETAZİN İLE MİDE ÜLSERİ OLUŞTURULAN RATLARDA ZEYTİN (Olea Europaea) YAPRAĞI ESKTRESİNİN KORUYUCU ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Serap, Ünübol Aypak
dc.contributor.author Merve, Uyar
dc.date.accessioned 2024-04-05T05:06:41Z
dc.date.available 2024-04-05T05:06:41Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-02-06
dc.identifier.citation Uyar, M. (2024). İndometazin ile mide ülseri oluşturulan ratlarda zeytin (Olea Europaea) yaprağı esktresinin koruyucu etkilerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Aydın Adnan Menderes Üniversştesi Sağlık Bilim Enstitüsü, Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5164
dc.description.abstract Amaç: İndometazin ile oluşturulan mide ülserinde zeytin yaprağı (Olea Europaea) ekstresinin koruyucu etkilerinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 42 adet erkek Sprague Dawley rat kullanılmıştır. Zeytin yaprakları (Olea Europaea) uygun şartlarda toplanıp sıvı azotla parçalanarak etanolde çözündürüldükten sonra uygulanan evaporasyon işlemiyle konsantre zeytin yaprağı ekstresi elde edildi. Ratlar, kontrol grubu, ülser grubu (25 mg/kg indometazin), zeytin yaprağı ekstresi (400 mg/kg) grubu, lansoprazol (30 mg/kg) alan ülser grubu (referans ilaç), zeytin yaprağı ekstresi (100, 200, 400 mg/kg) alan ülser grubu olmak üzere yedi gruba ayrılmıştır (n=6). Hayvanlar 16 saat aç bırakıldıktan sonra, tüm maddeler belirtilen doz ve miktarlarda oral olarak verildi. 15 dakika sonra kontrol ve 400 mg zeytin yaprağı grupları hariç tüm ratlara İndometazin (25 mg/kg dozda) uygulandı. 6 saat sonra ratlar anestezi altında kalplerinden 5 ml kan alınarak ötenazi edilmiş ve mideleri çıkarılmıştır. Dokular, hematoksilen-eozin boyama tekniği kullanılarak histopatolojik olarak incelendi ve interlökin 1 beta (IL-1β) ve TNF alfa (TNF-α) düzeyleri ticari kit kullanılarak ELİSA yöntemiyle, malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT), glutatyon (GSH), miyeloperoksidaz (MPO) ve glutatyon peroksidaz (GPx) düzeyleri ise spektrofotometrik manuel yöntemle belirlenmiştir. Biyokimyasal verilerin istatistiksel analizde Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Histopatolojik bulguların değerlendirilmesi tek yönlü ANOVA ve Tukey testi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Makroskopik incelemeler sonucunda, kontrol grubunda ve 400 mg zeytin yaprağı ekstresi verilen grupta midede herhangi bir harabiyet gözlenmedi. İndometazin ile birlikte verilen zeytin yaprağı ekstresinin (100 mg/kg- 200 mg/kg- 400 mg/kg) rat midesinde oluşturduğu harabiyet oranları sırasıyla %0,89, %0,67 ve %0,83 olarak tespit edildi. Biyokimyasal analizler sonucunda indometazin grubu, lansoprazol + indometazin grubu ve zeytin yaprağı ekstresi grupları ile kontrol grubu arasında GSH, KAT, MDA, MPO, SOD ve GPx değerleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edildi (p<0.05). Zeytin yaprağı ekstresi uygulanan gruplarda TNF-α ve IL-1β düzeylerinde anlamlı azalma olduğu görüldü. (H=40,216, p=0,00). Bütün parametreler birlikte değerlendirildiğinde genellikle 200 ve 400 mg/kg dozların koruyucu etkili olduğu en etkili dozun 400 mg/kg zeytin yaprağı ekstresi olduğu belirlendi. En yüksek dozun uygulandığı 400 mg zeytin yaprağı ekstresi grubunda herhangi bir toksik etki görülmedi. Sonuç: Bulgularımız, zeytin yaprağı ekstresinin, indometazin tarafından oluşturulan mide ülseri ve oksidatif strese karşı koruyucu etkili olduğunu göstermektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vii ŞEKİLLER DİZİNİ x RESİMLER DİZİNİ xi TABLOLAR DİZİNİ xii ÖZET xiii ABSTRACT xv 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Mide Anatomisi 3 2.2. Midenin Fizyolojisi ve Histolojisi 4 2.2.1. Midenin Fizyolojisi 4 2.2.2. Midenin Histolojisi 5 2.2.2.1. Tunika Mukoza 5 2.2.2.1.1. Lamina Epitelyalis 6 2.2.2.1.2. Lamina Propria 7 2.2.2.1.3. Lamina Muskularis 7 2.2.2.2. Tunika Submukoza 8 2.2.2.3. Tunika Muskularis (Muskularis Propria) 8 2.2.2.4. Tunika Seroza 9 2.3. Ülser 9 2.4. Ülser Nedenleri 10 2.4.1. Yaş 10 2.4.2. Genetik Faktörler 10 2.4.3. Sigara ve Alkol Tüketimi 10 2.4.4. Stres 10 2.4.5. Ek Hastalıklar 11 2.4.6. Helicobakter Pylori (H. Pylori) Enfeksiyonu 11 2.4.7. Non- Steroidal Antienflamatuvar İlaçlar (NSAİİ) 11 2.4.7.1. NSAİİ Kaynaklı Ülser Gelişimi 12 2.4.8. İndometazin 13 2.4.9. Oksidatif Stres ve Ülser İlişkisi 13 2.5. Mide Savunma Mekanizmaları 14 2.5.1. Onarıcı Mekanizmalar 15 2.6. Serbest Radikaller 16 2.6.1. Serbest Oksijen Radikalleri 17 2.6.1.1. Redüksiyon ürünleri: 17 2.6.1.1.1. Süperoksit Radikali (O2-) 17 2.6.1.1.2. Hidrojen Peroksit (H2O2) 18 2.6.1.1.3. Hidroksil Radikali (OH.) 18 2.6.1.2. Ekstitasyon ürünü: 19 2.6.1.2.1. Singlet Oksijeni O- (1O2): 19 2.6.2. Enzim Yapısında Olan Antioksidanlar 20 2.6.2.1. Süperoksit Dismutaz (SOD) 20 2.6.2.2. Katalaz (KAT) 20 2.6.2.3. Glutatyon Peroksidaz (GPx) 21 2.6.2.4. Glutatsyon S-Transferaz (GST) 22 2.6.3. Enzim Yapısında Olmayan Antioksidanlar 22 2.8. Zeytin Yaprağı 23 2.8.1. Oleuropein 27 2.8.1.1. Zeytin Yaprağının Antioksidan Etkisi 29 3. GEREÇ VE YÖNTEM 31 3.1. Gereç 31 3.1.1. Deney Hayvanları 31 3.1.2. Deney Bitkileri 31 3.1.3. Kullanılan Cihazlar 31 3.1.4. Çalışmada Kullanılan Kimyasallar 32 3.2. Yöntem 32 3.2.1. Zeytin Yapraklarının Ekstraksiyonu 32 3.2.2. Deneysel Ülser Modelinin Oluşturulması ve Mide Örneklerinin Alınması 32 3.2.3. Makroskobik ve Mikroskobik İnceleme 34 3.2.4. Mide Homojenatının Oluşturulması ve Biyokimyasal Analizler 35 3.2.4.1. Biyokimyasal Analizler 35 3.2.4.1.1. Doku Homojenatının Hazırlanması 35 3.2.4.1.2. Dokuda Protein Tayini 35 3.2.4.1.3. IL- 1β Analizi 36 3.2.4.1.4. TNF-α Analizi 37 3.2.4.1.5. Malondialdehit Analizi (MDA) 39 3.2.4.1.6. Süperpoksit Dismutaz Analizi (SOD) 40 3.2.4.1.7. Katalaz Analizi (KAT) 41 3.2.4.1.8. Glutatyon Analizi (GSH) 42 3.2.4.1.9 Miyeloperoksidaz (MPO) Analizi 43 3.2.4.1.10. Glutatyon Perosksidaz Analizi (GPx) 45 3.2.5. Histopatolojik Analizler 46 3.2.5.1. Doku Kesitlerinin Alınması 46 3.2.5.2. Hematoksilen-Eozin(H&E) Boyama Protokolü 46 3.2.6. İstatistiksel Yöntem 47 4. BULGULAR 48 4.1. Makroskopik Bulgular 48 4.2. Biyokimyasal Bulgular 50 4.2.1. TNF-α Düzeyleri 50 4.2.2. IL-1β Düzeyleri 51 4.2.3. GSH Düzeyleri 52 4.2.4. Katalaz Düzeyleri 53 4.2.5. MDA Düzeyleri 55 4.2.6. MPO Düzeyleri 56 4.2.7. SOD Düzeyleri 57 4.2.8. GPx Düzeyleri 58 4.3. Histopatolojik Bulgular 60 5. TARTIŞMA 63 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 69 KAYNAKLAR 70 EKLER 84 Ek 1 (ADÜ-HADYEK) 84 BİLİMSEL ETİK BEYANI 85 ÖZ GEÇMİŞ 86 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilim Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess tr_TR
dc.subject Gastrik ülser, İndometazin, İnflamasyon, Zeytin Yaprağı Ekstresi tr_TR
dc.title İNDOMETAZİN İLE MİDE ÜLSERİ OLUŞTURULAN RATLARDA ZEYTİN (Olea Europaea) YAPRAĞI ESKTRESİNİN KORUYUCU ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster