eArşiv@Adu

İndometazin ile mide ülseri oluşturulan ratlarda ayva yaprağı (Cydonia vulgaris) ekstresinin koruyucu etkilerinin araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ünübol Aypak, Serap
dc.contributor.author Tozoğlu, Fatih
dc.date.accessioned 2024-04-03T08:05:00Z
dc.date.available 2024-04-03T08:05:00Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5161
dc.description.abstract İNDOMETAZİN İLE MİDE ÜLSERİ OLUŞTURULAN RATLARDA AYVA YAPRAĞI (Cydonia vulgaris) EKSTRESİNİN KORUYUCU ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Tozoğlı F. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Biyokimyası Programı, Doktora Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu çalışmada deneysel olarak mide ülseri oluşturulan ratlarda ayva yaprağı (Cydonia vulgaris) ekstresinin koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 49 erkek Spraque Dawley rat kullanılmıştır. Öncelikle ayva yaprakları (Cyndonia vulgaris) uygun şartlarda toplanıp sıvı azotla parçalanarak etanolde çözülmüştür. Ekstraksiyon işleminden sonra, ekstrenin içerik tayini FT-IR ve GC-MS analizleriyle yapılmıştır. Deney için her biri 7 rattan oluşan 7 grup oluşturulmuştur. Gruplar; kontrol grubu, indometazin grubu (25mg/kg), lansoprazol (30mg/kg)+indometazin (25mg/kg) grubu, sadece 500 mg ayva yaprağı ekstresi grubu, indometazin (25mg/kg) ile ayva yaprağı ekstresinin üç farklı dozunu (100, 250 ve 500 mg) alan gruplar olarak oluşturulmuştur. Tüm maddeler belirtilen doz ve miktarlarda oral olarak verildikten 15 dakika sonra kontrol ve 500 mg ayva yaprağı alan grup hariç tüm ratlara indometazin uygulanmıştır. İndometazin’ in verilmesinden 6 saat sonra ratlar, anestezi altında kalplerinden 5 ml kan alınarak ötenazi edilmiş ve mideleri çıkarılmıştır. Dokular histopatolojik olarak hematoksilen eozin ile boyanarak değerlendirilmiş, biyokimyasal olarak ise interlökin 1 beta (IL-1β), ve tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α), düzeyleri ticari kit kullanılarak ELİSA yöntemiyle, malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT) glutatyon (GSH), miyeloperoksidaz (MPO) ve glutatyon peroksidaz (GPx) düzeyleri spektrofotometrik yöntemle belirlenmiştir. Bulgular: Kontrol ve 500 mg ayva yaprağı grubunda midede herhangi bir harabiyet gözlenmezken indometazin uygulanan ratların midelerinde % 5,56 harabiyet tespit edildi. İndometazin ile birlikte Cydonia vulgaris (100mg/kg-250mg/kg-500mg/kg) uygulanan ratların midesindeki yüzde harabiyet ise sırasıyla %2,07 %1,58 ve %0,1 olarak tespit edildi. İndometazin uygulaması, IL-1β, TNF α, MDA ve MPO düzeylerini artırırken, SOD, GSH ve GPx düzeylerini anlamlı derecede düşürdü. Öte yandan, indometazin ile birlikte Cydonia xv vulgaris verilen ratların SOD, KAT, GSH ve GPx düzeylerinin kontrole göre arttığı, IL-1β, TNF-α, MDA ve MPO düzeylerinin ise azaldığı görüldü. Bütün parametreler birlikte değerlendirildiğinde 250 ve 500mg/kg dozların koruyucu etkili olduğu en etkili dozun 500 mg/kg Cydonia vulgaris olduğu belirlendi. Sadece 500 mg ayva yaprağı uygulanan grubun mide dokularında herhnagi bir toksik etki görülmedi. Sonuç: Bulgularımız, Cydonia vulgaris’in, indometazinin neden olduğu gastrik ülser ve oksidatif strese karşı koruyucu etkili olduğunu göstermektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY ................................................................................................................................. i TEŞEKKÜR............................................................................................................................................ ii İÇİNDEKİLER ...................................................................................................................................... iv SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ......................................................................................... viii ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................................................ xi RESİMLER DİZİNİ.............................................................................................................................. xii TABLOLAR DİZİNİ ........................................................................................................................... xiii ÖZET.................................................................................................................................................... xiv ABSTRACT......................................................................................................................................... xvi 1. GİRİŞ .................................................................................................................................................. 1 2. GENEL BİLGİLER ............................................................................................................................ 3 2.1. Mide Anatomisi ...................................................................................................................3 2.2. Midenin Yapısı ....................................................................................................................3 2.3. Midenin Fonksiyonları ........................................................................................................4 2.4. Midenin Fizyolojisi .............................................................................................................5 2.4.1. Mide Salgısı ve Fonksiyonları..........................................................................................5 2.4.2. Mide Sekresyonunun Kontrolü.........................................................................................6 2.5. Ülser ....................................................................................................................................7 2.5.1. Ülserin Epidemiyolojisi....................................................................................................8 2.5.2. Midenin Ülsere Karşı Korunma ve İşleyişi ......................................................................9 2.5.3. Ülserin Risk Faktörleri ...................................................................................................10 2.5.4. Nonsteroid Antiinflamatuar İlaçların (NSAİİ) İndüklediği Ülser..................................11 2.6. İndometazin (İND) ............................................................................................................12 2.7. İndometazin (İND) ve Ülser İlişkisi ..................................................................................14 v 2.8. İnflamasyon ve Ülser İlişkisi.............................................................................................15 2.9. Oksidatif Stres ve Ülser İlişkisi.........................................................................................15 2.10. Reaktif Oksijen Türleri (ROT) ........................................................................................16 2.10.1. Hidroksil Radikali (OH·)..............................................................................................16 2.10.2. Hidrojen Peroksit (H2O2)..............................................................................................17 2.10.3. Singlet Oksijen ( 1O2)...................................................................................................18 2.10.4. Süperoksit Radikali (O2 ∙ - ) ............................................................................................18 2.11. Antioksidan Koruma Mekanizmaları ..............................................................................18 2.12. Enzimatik Antioksidan Yapılar .......................................................................................19 2.12.1. Süperoksit Dismutaz (SOD).........................................................................................19 2.12.2. Katalaz enzimi (KAT) ..................................................................................................20 2.12.3. Glutatyon Peroksidaz (GPx).........................................................................................20 2.13. Enzimatik Olmayan Antioksidanlar ................................................................................21 2.13.1. Glutatyon (GSH) ..........................................................................................................21 2.13.2. Enzimatik Olmayan Diğer Antioksidanlar ...................................................................22 2.14. Ülseri Baskılayan Ajanlar................................................................................................22 2.14.1. Proton Pompa İnhibitörleri (PPİ)..................................................................................22 2.14.2. Ayva Yaprağı (Cyndonia vulgaris) ve Meyvesi (Cyndonia ablonga) .........................23 3. GEREÇ VE YÖNTEM ..................................................................................................................... 28 3.1. Gereç..................................................................................................................................28 3.1.1. Ayva Yapraklarının (C.vulgaris) Toplanması ve Hazırlanması....................................28 3.1.2. Deney Hayvanları ve Bakım Koşulları...........................................................................29 3.1.3. Kullanılan Cihazlar ve Ekipman ....................................................................................30 3.1.4. Kullanılan Kimyasallar...................................................................................................32 3.2. Yöntem ..............................................................................................................................33 3.2.1. Ayva Yapraklarının (C. vulgaris) Ekstraksiyonu ve İçerik Analizi ..............................33 vi 3.2.2. İndometazin (İND) ile Ülser Modeli Oluşturulması.......................................................37 3.2.3. Deney Hayvanlarının Midelerinin Alınması, Makroskobik ve Mikroskobik Olarak İncelenmesi...............................................................................................................................37 3.2.4. Doku Örneklerinin Homojenizasyonu............................................................................38 3.2.5. Biyokimyasal Analizler..................................................................................................38 3.2.6. Histopatolojik Analizler .................................................................................................51 3.2.7. İstatistiksel Analiz ..........................................................................................................52 4. BULGULAR..................................................................................................................................... 53 4.1. Ayva Yaprağı (Cyndonia vulgaris) Ekstresinin Kimyasal İçerik Bulguları......................53 4.1.1. Ayva Yaprağı (Cyndonia vulgaris) Ekstresinin GC-MS Analizi...................................53 4.1.2. Ayva Yaprağı (Cyndonia vulgaris) Ekstresinin FT-IR Analizi......................................55 4.2. Makroskobik Bulgular.......................................................................................................57 4.3. Biyokimyasal Bulgular......................................................................................................60 4.3.1. Mide Dokusu IL- 1β Düzeyleri ......................................................................................60 4.3.2. Mide Dokusu TNF-α Düzeyleri......................................................................................62 4.3.3. Mide Dokusu MDA Düzeyleri .......................................................................................63 4.3.4. Mide Dokusu SOD Düzeyleri.........................................................................................64 4.3.5. Mide Dokusu KAT Düzeyleri ........................................................................................65 4.3.6. Mide Dokusu GSH Düzeyleri.........................................................................................66 4.3.7. Mide Dokusu MPO Düzeyleri........................................................................................67 4.3.8. Mide Dokusu GPx Düzeyleri .........................................................................................68 4.4. Histopatolojik Bulgular .....................................................................................................69 5. TARTIŞMA ...................................................................................................................................... 73 6. SONUÇ VE ÖNERİLER.................................................................................................................. 79 KAYNAKLAR ..................................................................................................................................... 80 EKLER.................................................................................................................................................. 97 Ek 1 (ADÜ-HADYEK) ............................................................................................................97 vii BİLİMSEL ETİK BEYANI .................................................................................................................. 98 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher T.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ayva yaprağı ekstresi, Cydonia vulgaris, İndometazin, Mide ülseri tr_TR
dc.title İndometazin ile mide ülseri oluşturulan ratlarda ayva yaprağı (Cydonia vulgaris) ekstresinin koruyucu etkilerinin araştırılması tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department T.C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoklmya Anabilim Dalı (Veteriner) Doktora Program tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster