eArşiv@Adu

HİNDİ KÖKENLİ ENTEROCOCCUS FAECİUM, BİFİDOBACTERİUM VE LACTOBACİLLUS TÜRLERİNİN PROBİYOTİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Savaşan, Serap
dc.contributor.author Vurucu, Nergiz
dc.date.accessioned 2024-02-26T07:29:15Z
dc.date.available 2024-02-26T07:29:15Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-01-29
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5131
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmada potansiyel probiyotik bakterilerden olan Lactobacillus spp., Enterococcus faecium ve Bifidobacterium spp’nin sağlıklı hindi bağırsaklarından izolasyonu ve izole edilen bakterilerin probiyotik olarak kullanılma potansiyellerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Aydın ilinden 100 adet hindiye ait bağırsak örneği incelendi. Bağırsak mukozalarından alınan örneklerden Lactobacillus spp., Enterococcus faecium ve Bifidobacterium bakterilerinin izolasyonu amacıyla selektif besi yerlerine ekim yapıldı. Şüpheli kolonilerin identifikasyonu PCR ile yapıldı. İzole edilen bakterilerin % 0,5-1,0 safra konsantrasyonlarına direnci için Safra Tolerans Testi gerçekleştirildi. İzolatların pH 3 ve pH 5’e direnç durumları pH Tolerans Testi ile belirlendi. İzolatların hidrofobisiteleri %0,03 Kongo Kırmızılı agar kullanılarak incelendi. İzolatların antibiyotik dirençlilikleri sekiz farklı antibiyotik diski kullanılarak Kirby Bauer Disk Difüzyon Testi ile belirlendi. İzolatların patojen Escherichia coli izolatına karşı antagonistik etkilerinin araştırılmasında Radyal Difüzyon yöntemi kullanıldı. Bulgular: Örneklerden 14 adet Lactobacillus spp., 5 adet Enterococcus faecium ve 5 adet Enterococcus faecalis izole edildi fakat Bifidobacterium izole edilemedi. İzolatların tümünün %0,5-1,0 safra konsantrasyonlarına, pH 3-5’e dirençli oldukları saptandı. 14 Lactobacillus spp. izolatlarından 5 tanesinin hidrofobisite testi negatif sonuç verirken 9 tanesinin hidrofobik karakterde olduğu, 10 Enterokok izolatının 7 tanesinin hidrofobik karakterde olduğu ve çoğunluğunun E.coli’ye karşı antagonistik etki göstermediği belirlendi. Sonuç: Çalışma sonucunda izolatların çoğunluğunun hidrofobik özellikte olduğu, safra ve düşük pH’ya dirençli olduğu fakat çoğunun E.coli’ye karşı test edilen koşullarda yeterli düzeyde antagonistik etkili olmadığı belirlendi. Laktobasil ve enterokok izolatlarından çoklu antibiyotik direnci gösterenlerin varlığı belirlendi. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER KISALTMALAR v ŞEKİLLER DİZİNİ vii ÖZET ix ABSTRACT xi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 6 2.1. Probiyotik Olarak Kullanılabilen Bakteriler 6 2.2. Probiyotik Mikroorganizmalarda Aranan Özellikler 9 2.3. Probiyotiklerin Etki Mekanizmaları 10 2.4. Probiyotiklerin Güvenilirlikleri 11 3. GEREÇ VE YÖNTEM 13 3.1. Gereç 13 3.1.1. İzolasyon Örnekleri 13 3.1.2. Kullanılan Besiyerleri 13 3.2. Yöntem 13 3.2.1. Bakteriyolojik İzolasyon 13 3.2.2. Gram Boyama 14 3.2.3. Katalaz Testi 15 3.2.4 Genotipik İdentifikasyon 16 3.2.5. İzolatların Safra Toleranslarının Belirlenmesi 18 3.5.6. İzolatların pH Toleranslarının Belirlenmesi 19 3.2.7. İzolatların Hidrofobisitelerinin Belirlenmesi 19 3.2.8. İzolatların Antimikrobiyal Duyarlılıklarının Belirlenmesi 20 3.2.9. E.coli’ye Karşı in vitro Antagonistik Etkilerinin Belirlenmesi 20 4. BULGULAR 21 4.1. Bakteriyolojik İzolasyon 21 4.2. Genotipik İdentifikasyon 21 4.3. İzolatların Safra Toleranslarının Belirlenmesi 23 4.4. İzolatların pH Toleranslarının Belirlenmesi 25 4.5. İzolatların Hidrofobisitelerinin Belirlenmesi 27 4.6. İzolatların Antimikrobiyal Duyarlılıklarının tespiti 27 4.7. İzolatların E. coli’ye Karşı in vitro Antagonistik Etkilerinin tespit edilmesi 29 5. TARTIŞMA 31 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 37 KAYNAKLAR 39 BİLİMSEL ETİK BEYANI 49 ÖZ GEÇMİŞ 50 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Bifidobacterium, Enterococcus faecium, Hindi, Lactobacillus spp., Probiyotik tr_TR
dc.title HİNDİ KÖKENLİ ENTEROCOCCUS FAECİUM, BİFİDOBACTERİUM VE LACTOBACİLLUS TÜRLERİNİN PROBİYOTİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster