dc.contributor.advisor |
Erbaş, Göksel |
|
dc.contributor.author |
İçil, Necdet İlker |
|
dc.date.accessioned |
2024-02-01T05:17:31Z |
|
dc.date.available |
2024-02-01T05:17:31Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.date.submitted |
2024-01-19 |
|
dc.identifier.citation |
APA 6 |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/5110 |
|
dc.description.abstract |
Amaç: Bu çalışmayla Ege Bölgesindeki fare, rat ve gerbillerde Helicobacter spp. ve H. hepaticus, H. bilis, H. muridarum, H. rodentium ve H. typhlonius türlerinin varlığının araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Ruhsatlı 11 adet deney hayvanı tesisinin her birinden 15-22 haftalık yaşlar arasından rastgele seçilen ayrı kafeslerden 10 adet fare, 10 adet rat ve 10 adet de gerbil olmak üzere toplam 230 hayvandan kolon ve dışkı örnekleri toplanmıştır. Elde edilen DNA’lardan Helicobacter spp,16S ribozomal RNA geni kullanılarak PCR yöntemi ile pozitif örneklerin tür tayini ise multiplex PCR ile belirlenmiştir.
Bulgular: Farelerde Helicobacter spp. prevalansı %90,91 olarak gerçekleşmiştir. Pozitif örneklerin tür bazındaki PCR sonuçlarına göre en yaygın tür %90,91 prevalansla H. rodentium olmuştur. H. bilis ve H. muridarum türlerinin hiçbir tesiste tespit edilmediği çalışmada H. typhlonius %72,73 prevalans oranıyla ikinci yaygın tür olurken onu %27,27’lik prevalansla H. hepaticus’un takip ettiği tespit edilmiştir. Ratlarda Helicobacter spp prevalansı %87,5 olarak gerçekleşmiştir. Pozitif örneklerin PCR sonuçlarına göre en yaygın tür %87,5 prevalansla H. rodentium olmuştur. H. bilis, H. hepaticus ve H. muridarum türlerinin hiçbir tesiste tespit edilmediği çalışmada H. typhlonius %12,5 prevalans oranıyla ikinci yaygın türdür. Gerbil bulunduran tek tesisten alınan kolon örneklerinde ise sadece H. rodentium ve H. typhlonius tespit edilmiştir.
Sonuç: Çalışmaya konu olan bölgede, özellikle subklinik olmak üzere deney hayvanlarındaki enfeksiyonlara neden olan Helicobacter spp.'nin oldukça yaygın olduğu belirlenmiştir. Deney Hayvanı tesislerinin bu ajan yönünden takibinin yapılması önerilmektedir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
KABUL VE ONAY …………...………………………..………………….………..… i
TEŞEKKÜR …………………………………………………………….……..……… ii
İÇİNDEKİLER ..…………………………………………….………...………...….…. iii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ …..…………………….………..…….…. vi
ŞEKİLLER DİZİNİ ….………….…………………………...………………...……… vii
TABLOLAR DİZİNİ ….………….…………………………...……………..……….. viii
ÖZET …………………………….…………………………………………………… ix
ABSTRACT ……………………….………………………………………….………. x
1.GİRİŞ ........................................................................................................................... 1
2. GENEL BİLGİLER .................................................................................................... 6
2.1. Helicobacter spp………………………………………………………………… 6
2.1.1. Tarihçe .................................................................................................................. 6
2.1.2. Taksonomi ………………..................................................................................... 8
2.1.3. Mikrobiyolojik Özellikler...................................................................................... 10
2.1.3.1. Morfoloji ve Boyanma Özellikleri ..................................................................... 10
2.1.3.2. Kültür Özellikleri ............................................................................................... 10
2.1.3.3. Biyokimyasal Özellikleri.................................................................................... 12
2.1.4. Çalışmaya Konu Olan Helicobacter Türleri.......................................................... 13
2.1.4.1. Helicobacter typhlonius...................................................................................... 13
2.1.4.2. Helicobacter rodentium...................................................................................... 14
2.1.4.3. Helicobacter muridarum .................................................................................... 15
2.1.4.4. Helicobacter hepaticus ...................................................................................... 16
2.1.4.5. Helicobacter bilis ............................................................................................... 17
2.1.5. Patogenez............................................................................................................... 18
2.1.5.1. Gastrik Enfeksiyonlar ........................................................................................ 18
2.1.5.2. Enterohepatik Enfeksiyonlar .............................................................................. 19
2.1.6. Bulaşma………………………………………………………………………….. 25
2.1.7. Virülans………………………………………………………………………….. 26
2.1.8. Helicobacter ve İmmünite .................................................................................... 27
2.1.9. Tanı Yöntemleri..................................................................................................... 28
2.1.9.1.Serolojik Yöntemler............................................................................................. 28
2.1.9.2.Histopatolojik Yöntemler..................................................................................... 29
2.1.9.3.Kültür Yöntemi.................................................................................................... 30
2.1.9.4. Moleküler Yöntemler ......................................................................................... 31
2.1.10. Prevelans.............................................................................................................. 33
3. GEREÇ VE YÖNTEM................................................................................................ 40
3.1. Hayvan Materyali ..................................................................................................... 40
3.2. Yöntem ..................................................................................................................... 41
3.2.1. Numune Alımı ...................................................................................................... 41
3.2.2. DNA İzolasyonu ................................................................................................... 41
3.2.2.1. QIAamp Stool Mini Kit Prosedürü..................................................................... 42
3.2.3. PCR........................................................................................................................ 43
3.2.3.1. Kullanılan Cihazlar............................................................................................. 43
3.2.3.2. MgCl2, Taq DNA Polimeraz, 10xTaq Buffer, dNTP Set .................................. 43
3.2.3.3. Primerler ............................................................................................................ 43
3.2.3.4. PCR işlemi ve Protokol ...................................................................................... 43
3.2.3.5.Amplikonların Elektroforez Tankına Yüklenmesi .............................................. 44
3.2.3.6.Jelde Yürütme...................................................................................................... 45
3.2.3.7.Görüntüleme ve Değerlendirme .......................................................................... 45
3.2.4. İstatitistiki Yöntem ................................................................................................ 46
4. BULGULAR ............................................................................................................... 47
4.1. Tesis Hayvan ve Örnek Sayıları .............................................................................. 47
4.2.Fare Kolonilerinde Helicobacter spp. ....................................................................... 47
4.2.1.Fare Tesis Dışkı Örneklem Havuzu........................................................................ 50
4.3. Rat Kolonilerinde Helicobacter spp. ....................................................................... 50
4.3.1. Rat Tesis Dışkı Örneklem Havuzu ....................................................................... 53
4.4. Gerbil Kolonisinde Helicobacter spp. ..................................................................... 53
4.4.1. Gerbil Tesis Dışkı Örneklem Havuzu ................................................................... 54
4.5. Dışkı ve Kolon Örnek Sonuçları Karşılaştırmaları................................................... 54
5. TARTIŞMA ................................................................................................................ 57
5.1. Klinik Belirtiler ve Bulaşma Yolları......................................................................... 57
5.2. Prevalans................................................................................................................... 60
5.3. Dışkı ve Kolon Örnek Sonuçları Karşılaştırmaları................................................... 64
6. SONUÇ ve ÖNERİLER ........................................................................................... 66
KAYNAKLAR................................................................................................................ 69
BİLİMSEL ETİK BEYANI ............................................................................................ 79
ÖZGEÇMİŞ.................................................................................................................. 80 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Helicobacter spp, Fare, Rat, Gerbil |
tr_TR |
dc.title |
Ege Bölgesi Ruhsatlı Deney Hayvanı Tesislerindeki Fare, Rat ve Gerbillerde Helicobacter Türlerinin Varlığının Araştırılması |
tr_TR |
dc.title.alternative |
INVESTİGATİON OF HELİCOBACTER SPP. İN MİCE, RAT AND GERBİLS İN LİCENSED EXPERİMENTAL ANİMAL FACİLİTİES İN AEGEAN REGİON |
tr_TR |
dc.type |
doctoralThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı |
tr_TR |