eArşiv@Adu

Geleneksel Elazığ Mutfağı Yemeklerinin Besin Değerlerinin İncelenmesi Ve Karbon Ayak İzinin Tespit Edilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Kılıçalp Kılınç, Dide
dc.contributor.author Ural, Enes
dc.date.accessioned 2023-12-12T05:33:18Z
dc.date.available 2023-12-12T05:33:18Z
dc.date.issued 2023-12-12
dc.date.submitted 2023-10-26
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5100
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışma Geleneksel Elazığ Mutfağı yemeklerinin besin değerlerini incelemek ve karbon ayak izlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türde olan bu çalışma, Elazığ Mutfağı’nı temsilen 10 farklı yemek grubundan (çorbalar, ana yemekler, köfteler, dolmalar, pilavlar, diğer yemekler, hamur işi, tatlılar, diğer tatlılar ve içecekler) toplam 71 adet yemek, karbon ayak izi ve besin içerikleri bakımından değerlendirilmiş. Türkiye’ye özgü besinlerin karbon ayak izi faktörleri bulunmadığından karbon ayak izi hesaplamaları, CCaLC2 programı kullanılarak hesaplanmıştır. Verilerin besin değerlerinin incelenmesinde ise Bebis programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve spearman korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada; tüm yemek gruplarında değerlendirilen 71 yemeğin bir porsiyonunun enerji ortalaması 365,5±204,4 kkal, karbonhidrat içeriği 40,7±29,2 g, protein içeriği 12,5±11,2 g ve yağ içeriği 16,6±13,5 g ve karbon ayak izi değeri ortalaması 0,39 CO2 eşdeğeri/kg olarak belirlenmiştir. En yüksek enerji içeriği hamur işi 586,1±119,1 kkal olarak belirlenmiştir. Karbon ayak izi değeri en yüksek yemek grubu ana yemekler 1,36 CO2 eşdeğeri/kg, karbon ayak izi değeri en düşük yemek grubu diğer tatlılar 0,09 CO2E/kg olarak belirlenmiştir. Besinlerin enerji (r=0,449), protein içeriği (r=0,708) arttıkça karbon ayak izi değerinin arttığı saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Elazığ Mutfağı'ndaki yemeklerde genel olarak hayvansal içerik fazla olduğu için yüksek karbon ayak izine sahiptir. Bu yemekler, yüksek enerji, kolesterol ve doymuş yağ içeriğiyle sağlıklı bir seçenek olmayabilir. Ancak, mutfak aynı zamanda kurubaklagil, tahıl ürünleri, sebzeler ve meyveler gibi besinleri içermektedir, bu da mutfak için zengin bir besin içeriği sağlamaktadır ve karbon ayak izini azaltmaya katkıda bulunmaktadır. tr_TR
dc.description.tableofcontents TEŞEKKÜR i İÇİNDEKİLER ii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ iv ŞEKİLLER DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT x 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Türk Mutfağı’nın Tarihçesi 4 2.2. Türk Mutfağı’nın Genel Özellikleri 9 2.3. Elazığ’ın Tarihi 11 2.4. Elazığ Mutfak Kültürü 13 2.5. Elazığ Yemeklerinin Genel Özellikleri 17 2.6. Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Beslenme 18 2.7. Karbon Ayak İzi 20 3. GEREÇ VE YÖNTEM 22 3.1. Elazığ Mutfağından Yemekler 22 3.2. Elazığ Mutfağı’nın Karbon Ayak İzinin Tespit Edilmesi 24 3.3. Elazığ Mutfağı’nın Besin Değerlerinin İncelenmesi 26 3.4. Verilerin İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi 26 4. BULGULAR 27 4.1. Elazığ Mutfağı’na Özgü Tariflerin Besin Değerlerine İlişkin Bulgular 27 4.2. Elazığ Mutfağı’na Özgü Yemeklerin Besin Ögesi Gereksinimlerini Karşılama Durumu 38 4.3. Elazığ Mutfağı’na Özgü Yemeklerin Karbon Ayak İzi Değerine İlişkin Bulgular 43 5. TARTIŞMA 45 5.1. Yemeklerin Besin Ögesi İçeriklerinin Değerlendirilmesi 45 5.2 Yemeklerin Karbon Ayak İzinin Değerlendirilmesi 48 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 53 EKLER 63 Ek 1 (Elazığ Mutfağı Yemekleri’ nin Tarifleri, Karbon Ayak İzi, Enerji ve Besin Ögeleri Hesaplamaları) 63 BİLİMSEL ETİK BEYANI 118 ÖZ GEÇMİŞ 119 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Besin değerleri, Geleneksel Elazığ Mutfağı yemekleri, Karbon ayak izi, Sürdürülebilirlik. tr_TR
dc.title Geleneksel Elazığ Mutfağı Yemeklerinin Besin Değerlerinin İncelenmesi Ve Karbon Ayak İzinin Tespit Edilmesi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster