eArşiv@Adu

Açıkta Satılan Kuru İncirlerin Mikrobiyal Florasının Araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Öğüt, Serdal
dc.contributor.author Ünlü, Ezgi
dc.date.accessioned 2023-09-14T10:26:58Z
dc.date.available 2023-09-14T10:26:58Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023
dc.identifier.citation APA yazım kılavuzu temel alınmıştır tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5085
dc.description.abstract Amaç: Çalışmanın amacı Aydın ilinden açıkta satılan kuru incir örneklerinde çapraz kontaminasyon sebebiyle bulunabilecek patojen varlığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Besin Kimyası Laboratuvarı ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Rekombinant DNA ve Rekombinant Protein Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülmüştür. Deney için kullanılacak kuru incirler Aydın’da 4 farklı pazardan 1 Aralık 2021 ile 6 Nisan 2022 tarihleri arasında 10 örnek olarak toplanmıştır. Çalışmada incir örneklerinden kontaminant DNA izolasyonu, saflaştırılan DNA nın kontrolü ve pcr ile ribozomal rna geninin çoğaltılması adımları izlenmiştir. Bulgular: Metagenomik analizi sonucunda, tüm örneklerde toplamda 61 şube, 134 sınıf, 315 takım, 500 aile ve 1508 cins belirlenmiştir. . Örneklerin Hiyerarşik Kümeleme sonrası dağılımları değerlendirildiğinde makul sayıda birey örneklendiği görülmüştür. Toksonomik dağılımlar değerlendirildiğinde en yüksek, şubelerin dağılımlarında Proteobacteria (%64.6±17.6), sınıfların dağılımlarında Gammaproteobacteria (%46.4 ± 17.5), takımların dağılımlarında Burkholderiales (%20.3 ± 19.2), ailelerin dağılımlarında Burkholderiaceae (%9.1 ± 8.6) ve cinslerin dağılımlarında Burkholderia-Caballeronia-Paraburkholderia (%4.6 ± 4.3) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Tüm numunelerde yapılan analizler sonucunda en yüksek oranda görülen Burkholderia-Caballeronia-Paraburkholderia, Serratia, Escherichia-Shigella, Pseudomonas, uncultured, Streptococcus, Alcaligenes, Candidatus Symbiobacter, Franconibacter, Enterobacter, Lachnospiraceae UCG-008, Thioalkalispira-Sulfurivermis, Acinetobacter, Staphylococcus, Aeromonas, Massilia, Corynebacterium, Enterobacillus, Bacillus ve Klebsiella olmak üzere 20 cins belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .................................................................................................................i TEŞEKKÜR ............................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER.......................................................................................................................iii KISALTMALAR DİZİNİ ......................................................................................................vi ŞEKİLLER DİZİNİ...............................................................................................................vii TABLOLAR DİZİNİ............................................................................................................viii ÖZET......................................................................................................................................ix ABSTRACT ............................................................................................................................ x 1. GİRİŞ................................................................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER............................................................................................................. 2 2.1. Kuru İncir ve Fiziksel Özellikleri..................................................................................... 2 2.2. Kuru İncir Besin Değeri ................................................................................................... 2 2.3. Kuru İncir Üretimi............................................................................................................ 3 2.4. Kuru İncir İhracatı ............................................................................................................ 5 2.5. Besin Kaynaklı Hastalıklar............................................................................................... 6 2.5.1. Besin kaynaklı hastalıkların epidemiyolojisi................................................................. 7 2.5.2. Besin Kaynaklı Hastalıklara Neden Olan Mikroorganizmalar...................................... 8 2.5.2.1. Staphylococcus Aureus............................................................................................... 9 2.5.2.2. Bacillus Cereus......................................................................................................... 11 2.5.2.3. Clostridium Perfringens........................................................................................... 12 2.5.2.4. Clostridium Botulinum ............................................................................................. 13 2.5.2.5. Listeria Monocytogenes............................................................................................ 14 2.5.2.6. Escherichia Coli ....................................................................................................... 18 iv 2.5.2.7. Vibrio Cholera.......................................................................................................... 21 2.5.2.8. Shigella ..................................................................................................................... 22 2.5.2.9. Salmonella ................................................................................................................ 23 2.5.2.10. Yersinia Enterocolitica........................................................................................... 25 2.5.2.11. Brucella .................................................................................................................. 26 3. GEREÇ VE YÖNTEM...................................................................................................... 29 3.1. Gereç............................................................................................................................... 29 3.2. Yöntem ........................................................................................................................... 29 3.2.1. Çalışmanın Hazırlanması............................................................................................. 30 3.2.2. Dizileme ...................................................................................................................... 32 3.2.3. Biyoinformatik Analiz................................................................................................. 33 4. BULGULAR ..................................................................................................................... 34 4.1. Taksonomik Dağılım...................................................................................................... 36 4.1.1. Şube ............................................................................................................................. 36 4.1.2. Sınıf ............................................................................................................................. 37 4.1.3. Takım........................................................................................................................... 37 4.1.4. Aile .............................................................................................................................. 38 4.1.5. Cins.............................................................................................................................. 39 4.2. Temel Bileşen Analizi (PCA)......................................................................................... 39 4.3. Hiyerarşik Kümeleme..................................................................................................... 40 4.4. Rarefaksiyon Eğrisi ........................................................................................................ 41 4.5. Çeşitlilik ......................................................................................................................... 42 5. TARTIŞMA....................................................................................................................... 44 6. SONUÇ.............................................................................................................................. 46 KAYNAKLAR...................................................................................................................... 47 BİLİMSEL ETİK BEYANI................................................................................................... 55 v ÖZ GEÇMİŞ.......................................................................................................................... 56 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess tr_TR
dc.subject Anahtar Kelimeler: Beslenme, Kontaminasyon, Kuru incir. tr_TR
dc.title Açıkta Satılan Kuru İncirlerin Mikrobiyal Florasının Araştırılması tr_TR
dc.title.alternative INVESTİGATİON OF MİCROBİAL FLORA OF DRİED FİGS UNPACKED SPİCES SOLD tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department ydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster