eArşiv@Adu

Toplu Tüketim İşletmelerinde Çalışan Personelin COVID-19 Farkındalığı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Devrim BEYAZ
dc.contributor.author Erdem VAROL
dc.date.accessioned 2023-09-08T06:51:14Z
dc.date.available 2023-09-08T06:51:14Z
dc.date.issued 2023-09-08
dc.date.submitted 2023-08-02
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5080
dc.description.abstract ÖZET TOPLU TÜKETİM İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN COVİD-19 FARKINDALIĞI Varol E. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi (Veteriner) Programı Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2023. Aralık 2019'un sonlarında Çin'in Wuhan şehrinde sebebi bilinmeyen bir çok pnömoni vakası bildirilmiş ve hızla tüm dünyaya yayılmıştır. SARS-CoV-2 etkeninin sebep olduğu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından COVID-19 pandemisi olarak tanımlanan bu hastalık ticari ve sosyal hayatı derinden etkilemiştir. COVID-19 hastalığının yayılımını engellemek ve azaltmak için DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından tavsiye edilen ve ülkelerin kendi belirledikleri kurallar uygulamaya konulmuştur. Genel ve özel hijyen tedbirlerine ek olarak sosyal mesafe kuralları ve toplu bulunan ortamlarda maske kullanımı bir çok ülkede zorunlu tutulmuştur. Bu araştırmada COVID-19 tedbirlerine yönelik farkındalığı ölçmek amacıyla Aydın/Efeler ilçesinde bulunan lokanta ve restoranlarda çalışan 385 personele anket uygulanmıştır. Araştırma sonunda katılımcıların %91,2'si kişisel yaşamlarında hijyene dikkat ettiğini, %91,9'u ellerini yemeklerden önce/sonra yıkadığını, %87,3'ü ellerini eve döndükten sonra yıkadığını, %69,4'ü ellerini insanlarla temasa geçtikten sonra yıkadığını/dezenfekte ettiğini, %77,1'i ellerini göz, ağız, burun gibi organlardan uzak tutmaya dikkat ettiğini, %72,5'i bulunduğu ortamdaki yüzeylerin dezenfekte edilmiş olmasına dikkat ettiğini, %70'i iki kişi arasındaki mesafeye dikkat ettiğini, %80,3'ü öksüren ya da hapşıran herkesten 2 m uzak durmaya dikkat ettiğini, %76,1'i COVID-19'un bulaşmasını önlemek için insanların maske takması gerektiğini, %60,8'i maske kullanmayanlara cezai işlem uygulanması gerektiğini belirtmiştir. Sonuç olarak katılımcıların maske ve mesafe konularında farkındalıklarının, hijyen konusunda olduğu kadar yüksek olmadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Anket, COVID-19, Farkındalık, Restorant tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL ONAY...........................................................................................................................i TEŞEKKÜR ...............................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER..........................................................................................................................iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ...............................................................................v ŞEKİLLER DİZİNİ..................................................................................................................vii TABLOLAR DİZİNİ...............................................................................................................viii ÖZET.........................................................................................................................................ix ABSTRACT ...............................................................................................................................x 1. GİRİŞ...................................................................................................................................1 2. GENEL BİLGİLER.............................................................................................................4 2.1. Şiddetli Akut Solunum Sendromu Koronavirüsü (SARS-CoV) .........................................4 2.2. Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV).............................................5 2.3. Şiddetli Akut Solunum Sendromu Koronavirüsü-2 (SARS-CoV-2)...................................6 2.3.1. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve COVID-19 ....................................................................9 2.3.2. Ülkemizde COVID-19....................................................................................................10 2.3.3. COVID-19 Hastalığının Gıda Güvenliğine ve Güvencesine Etkisi ...............................16 2.3.4. COVID-19 Hastalığının Bulaşma Şekli .........................................................................17 2.3.5. COVID-19’dan Korunma, Kişisel Koruyucu Ekipman ve Hijyen Ürünleri ..................18 2.4. Gıda İşletmelerinde COVID-19 Tedbirleri........................................................................20 2.4.1. COVID-19 ve Gıda Kontaminasyonu ............................................................................21 2.4.2. COVID-19 Kapsamında Gıda İşletmecisinin Sorumlulukları........................................23 2.4. Misafir Kabulü Esnasında COVID-19 Tedbirleri .............................................................23 2.4.1. COVID-19’dan Korunmak İçin Personel’in Yapması Gerekenler.................................24 2.4.3. Mutfak, Pişirme ve Servis Alanlarında COVID-19 Tedbirleri.......................................24 2.4.6. COVID-19 Genel Temizlik ve Bakımın Önemi.............................................................25 2.4.7. Güvenli Su Temini .........................................................................................................26 2.4.8. Atık Yönetimi.................................................................................................................26 3. GEREÇ VE YÖNTEM .....................................................................................................27 3.1. Gereç..................................................................................................................................27 3.2. Yöntem ..............................................................................................................................27 3.3. Evren ve Örneklem............................................................................................................28 3.4. Dahil Edilme ve Dışlama Kriterleri..................................................................................28 iv 3.5. Veri Toplama Araçları.......................................................................................................28 3.6. İstatistiksel Yöntemler.......................................................................................................29 3.7. Araştırmanın Etik Yönü ....................................................................................................29 3.8. Bağımsız Değişkenler........................................................................................................30 3.8.1 Yaş...................................................................................................................................30 3.8.2 Cinsiyet............................................................................................................................30 3.8.3 Sigara...............................................................................................................................30 3.8.4. Sektörde Çalışılan Süre ..................................................................................................30 3.8.5. Meslekle İlgili Eğitim Alma Durumu.............................................................................31 3.8.6. Hijyen Bilgi Yeterliliği...................................................................................................31 3.8.7. Eğitim Durumu...............................................................................................................31 3.8.8. Meslek Grubu .................................................................................................................31 3.9. Bağımlı Değişkenler..........................................................................................................32 3.9.1. Hijyen Bilgi Düzeyleri....................................................................................................32 3.9.2. Mesafe Bilgi Düzeyleri...................................................................................................32 3.9.3. Maske Kullanımı Bilgi Düzeyi.......................................................................................32 4. BULGULAR .....................................................................................................................33 4.1. Güvenilirlik Analizi...........................................................................................................39 4.2. Normallik Testi..................................................................................................................40 4.3. Yaşa Göre Fark Analizi.....................................................................................................41 4.4. Cinsiyete Göre Fark Analizi..............................................................................................42 4.5. Sigara Kullanımına Göre Fark Analizi..............................................................................42 4.6. Eğitim Durumuna Göre Fark Analizi ................................................................................43 4.7. Sektörde Çalışılan Süreye Göre Fark Analizi ...................................................................45 4.8. Meslekle İlgili Eğitim Alma Durumu................................................................................46 4.9. Hijyen Bilgi Yeterliliğine Göre Fark Analizi....................................................................46 4.10. Meslek Grubuna Göre Fark Analizi ................................................................................47 5. TARTIŞMA.......................................................................................................................49 6. SONUÇ VE ÖNERİLER ..................................................................................................55 KAYNAKLAR.........................................................................................................................56 EKLER .....................................................................................................................................63 Ek 1: Anket Formu ...................................................................................................................63 Ek 2: Etik Kurul Onayı.............................................................................................................66 BİLİMSEL ETİK BEYANI .....................................................................................................67 ÖZ GEÇMİŞ.............................................................................................................................68 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess tr_TR
dc.subject Anket, COVID-19, Farkındalık, Restorant tr_TR
dc.title Toplu Tüketim İşletmelerinde Çalışan Personelin COVID-19 Farkındalığı tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Yüksek Lisans tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster