Abstract:
Amaç: Bu araştırmada çocukluk çağı obezitesinde anne sütü alım süresi ve ek gıdaya geçiş sürecinin metabolik parametreler üzerine etkisi incelenmiştir.
Gereç ve Yöntem: Tez çalışması, Eylül 2022 – Mart 2023 tarihleri arasında Aydın Adnan
Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Anabilim Dalı Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı polikliniğine başvuran 6-18 yaş aralığında
obezite tanısı konmuş 240 çocuk hastalar ve ebeveynleri ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu, antropometrik ölçümler ve
biyokimyasal bulgular kullanılmıştır.
Bulgular: Anne sütü alım süresi parametresi dikkate alındığı zaman, çocukların %5,4’ü 0-2
ay aralığında, %8,8’i 3-5 ay aralığında, %16,7’si 6-12 ay aralığında ve %62,5’i 13 ay ve
üzeri sürede anne sütü aldığı tespit edilmiştir. Anne sütü alım süresine göre, 0-2 ay, 3-5 ay, 6-12 ay, 13 ay ve üzeri anne sütü ile beslenen çocukların sırasıyla %76,9’u, %71,4’ü, %80’i ve %82’si obez olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonucunda anne sütü alım süresine göre obez olma veya fazla kilolu olma arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05).
Anket çalışmasına katılan obez çocukların ebeveynlerine ek gıdaya geçiş süreci
sorgulandığı zaman, %0,4’ü 0-2 ay, %9,2’si 3-6 ay ve %90,4’ü 6. aydan sonra ek gıdaya
başladığı tespit edilmiştir. Çocuklara verilen ilk gıda çeşidi ile çocuklarda obezite görülme
olasılığı arasında istatistiksel bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Çalışma kapsamında
değerlendirilen katılımcıların ek gıdaya geçiş süreci ile antropometrik ölçümler arasında
anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05).
Sonuç: Bu tez çalışmasında elde edilen sonuçlara göre, çocukluk çağı obezitesi ile
incelenen parametreler arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Sonraki dönemlerde
çocukluk çağı obezitesini etkileyen diğer parametrelerin de ele alındığı geniş bir çalışma
planlanmaktadır.