eArşiv@Adu

Sıçanlarda Oluşturulan Karaciğer Hasarında Biberiye (Rosmarinus officinalis) Uçucu Yağı ile Aronya (Aronia melanocarpa) Ekstresinin Etkilerinin Değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Çeri, Nazlı Gülriz
dc.contributor.author Sakallı, Gizem
dc.date.accessioned 2023-08-28T09:23:42Z
dc.date.available 2023-08-28T09:23:42Z
dc.date.issued 2023-08-28
dc.date.submitted 2023-07-24
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/5042
dc.description.abstract Amaç: Çalışmamızda karbon tetraklorür ile oluşturulmuş karaciğer hasarında biberiye uçucu yağı ile aronya ekstresinin koruyucu etkilerini histolojik ve biyokimyasal yöntemlerle değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen 32 erkek Wistar albino sıçanlar dört gruba ayrılarak her grupta 8’er olacak şekilde rastgele dağıtılmıştır. Kontrol grubundaki sıçanlara herhangi bir işlem uygulanmadı. Karbon tetraklorür grubu: 14. gün tek doz 1 ml/kg karbon tetraklorür intraperitonel olarak uygulandı. Biberiye grubu: 14 gün boyunca her gün 10 ml/kg biberiye uçucu yağı gavaj yolu verilip 14. gün tek doz 1 ml/kg karbon tetraklorür intraperitonel olarak uygulandı. Aronya grubu: 14 gün boyunca her gün 0,45 ml/kg aronya ekstresi gavaj yolu verilip 14. gün tek doz 1 ml/kg karbon tetraklorür intraperitonel olarak uygulandı. Bulgular: Bütün gruplar arasında TOS (p=0,088) hariç tüm biyokimyasal parametrelerde istatiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Karbon tetraklorür grubu ile hem biberiye hem de aronya grupları arasında SOD, MDA, ALT ve AST değerlerinde istatiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Kontrol ile karbon tetraklorür grubu arasında TAS değerlerinde anlamlı farklılık varken TOS’da yoktu. Biberiye grubunda MDA ortalama değeri kontrol grubunun ortalama değerinden düşüktü. Aronya ve biberiye grupları karbon tetraklorür grubu ile kıyaslandığında oksidatif stres indeksini düşürmesine rağmen istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Histolojik kesitler incelendiğinde hem biberiye hem aronya gruplarında karaciğer dokusunda iyileşme kaydedilmiştir. Biberiye ile tedavi edilen grupta iyileşme alanlarının aronya grubuna göre daha fazlaydı. Sonuç: Yaptığımız çalışmada biberiye uçucu yağının antioksidan etkisinin aronya ekstresine göre yüksek olduğu bulunmasına rağmen her iki bitkinin karbon tetraklorür ile hasar oluşturulan karaciğer dokularında oksidatif stresi engelleyerek koruyucu etki gösterdikleri saptanmıştır. tr_TR
dc.description.sponsorship Bu tez Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından TPF-22036 proje numarası ile desteklenmiştir. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iv SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vii ŞEKİLLER DİZİNİ x RESİMLER DİZİNİ xi TABLOLAR DİZİNİ xii ÖZET xiii ABSTRACT xv 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Karaciğerin embriyolojik gelişimi 4 2.2. Karaciğerin histolojik yapısı 4 2.3. Karaciğerin anatomisi 7 2.3.1. Karaciğerin yeri, şekli, boyutları ve seviyesi 7 2.3.2. Karaciğerin fonksiyonu 8 2.3.3. Karaciğer topografisi ve komşulukları 9 2.3.4. Karaciğer yüzleri 10 2.3. 5. Karaciğerin kenarları 14 2.3.6. Karaciğerin lobları 15 2.3.7. Karaciğerin segmentleri 16 2.3.8. Karaciğerin peritoneum durumu ve bağları 17 2.3.9. Karaciğeri yerinde tutan oluşumlar 19 2.3.10. Karaciğerin arteriyal ve venöz dolaşımı 20 2.3.11. Karaciğerin lenfatik dolaşımı 21 2.3.12. Karaciğer sinirsel inervasyonu 22 2.4. Biberiye bitkisi (Rosmarinus Officinalis) 23 2.5. Aronia melanocarpa bitkisi 25 2.6. Karbon tetraklorür (CCL4) 27 2.7. Karaciğerde oksidatif stres 28 3. GEREÇ VE YÖNTEM 30 3.1. Etik kurul kararı 30 3.2. Deney hayvanları materyali 30 3.3. Deney grupları 30 3.4. Kullanılan bileşenler 32 3.4.1. Biberiye uçucu yağı 32 3.4.2. Aronya ekstresi 32 3.4.3. Karbon Tetraklorür 33 3.5. Doku ve kan örneklerinin toplanması 33 3.6. Işık mikroskobu incelemeleri için dokuların histolojik takiplerinin yapılması 34 3.6.1 Doku kesitlerinin alınması ve boyanması 34 3.6.3. Histopatolojik değerlendirme 35 3.7. Biyokimyasal analizler 36 3.8. İstatiksel analizler 37 4. BULGULAR 38 4.1. Vücut ve karaciğer ağırlıkları 38 4.1. Biyokimyasal parametreler 38 4.2. Histopatolojik değerlendirme 43 5. TARTIŞMA 46 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 54 KAYNAKLAR 56 EKLER 70 Ek 1 Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Raporu 70 BİLİMSEL ETİK BEYANI 71 ÖZ GEÇMİŞ 72 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Biberiye, aronia melanocarpa, oksidatif stres tr_TR
dc.title Sıçanlarda Oluşturulan Karaciğer Hasarında Biberiye (Rosmarinus officinalis) Uçucu Yağı ile Aronya (Aronia melanocarpa) Ekstresinin Etkilerinin Değerlendirilmesi tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster