eArşiv@Adu

Kiraz meyvesinin fiziko-mekanik ve hidrodinamik özelliklerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Özarslan, Cengiz
dc.contributor.author Ünsal, Yağmur
dc.date.accessioned 2023-02-03T05:23:52Z
dc.date.available 2023-02-03T05:23:52Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Ünsal, Y. (2022). Kiraz meyvesinin fiziko-mekanik ve hidrodinamik özelliklerinin belirlenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4949
dc.description.abstract Amaç: Bu araştırma İzmir ilinde kiraz meyvesinin fiziksel, mekanik ve hidrodinamik özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırma, 2021 yılı Haziran ayında İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde üretici bahçesinden toplanan Salihli çeşidi kiraz ile gerçekleştirilmiştir. Hasat edilen kirazlar fiziksel, mekanik ve hidrodinamik yöntemler ile tanılanmıştır. Bahçe denemeleri ile kopma kuvveti analizleri ve laboratuvar denemeleri ile nem içeriği, boyut özellikleri, projeksiyon alanı, meyve eti/çekirdek oranı, meyve eti sertliği, yığın ve gerçek hacim ağırlığı, porozite, yuvarlanma direnç katsayısı, sıkıştırma testi, hidrodinamik özellik analizleri yapılmıştır. Bulgular: Bahçe denemelerinde 200, laboratuvar denemelerinde ise 1200 adet kiraz meyvesinin belirli yöntemler çerçevesinde fiziksel, mekanik ve hidrodinamik özellikleri saptanmıştır. Sonuç: Biyolojik materyallerin fiziksel, mekanik ve hidrodinamik özelliklerinin bilinmesinin, ürünlerin hasat ve hasat sonrasında yaşayabilecekleri kayıp miktarlarının azaltılmasında etkili olacağı sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Objective: This research was carried out to determine the physical, mechanical and hydrodynamic properties of cherry fruit in Izmir. Material and Method: The research was carried out with the Salihli variety cherry collected from the producer's orchard in the Kemalpaşa district of Izmir in June 2021. Harvested cherries were identified by physical, mechanic and hydrodynamic methods. Fruit rupture force analyses were performed by orchard experiments. Moisture content analysis, fruit detachment force, dimension properties, projected area, fruit flesh/fruit seed ratio, fruit firmness, bulk volume, grain volume, porosity value, rolling resistance coefficient, compression test and hydrodynamic properties analyses were performed by lab experiments. Results: The physical, mechanical and hydrodynamic properties of 200 cherry fruits in the orchard experiments and 1200 cherry fruit in the lab experiments were determined through certain methods. Conclusion: It has been concluded that knowing the physical, mechanical, and hydrodynamic properties of biological materials will be effective in reducing the amount of losses that products may experience during and after harvest. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kiraz, Fiziksel özellikler, Mekanik özellikler, Hidrodinamik özellikler tr_TR
dc.subject Cherry, Physical properties, Mechanical properties, Hydrodynamic properties tr_TR
dc.title Kiraz meyvesinin fiziko-mekanik ve hidrodinamik özelliklerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of physio-mechanical and hydrodynamic properties of cherry fruit tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster