eArşiv@Adu

Çeşme yarımadasındaki kıl keçisi işletmelerinde sürdürülebilirlik

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Karaca, Orhan
dc.contributor.author Ergin, Aygül
dc.date.accessioned 2023-01-31T06:21:34Z
dc.date.available 2023-01-31T06:21:34Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Ergin, A. (2022). Çeşme yarımadasındaki kıl keçisi işletmelerinde sürdürülebilirlik. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4938
dc.description.abstract Çalışmanın Amacı; Ülkemizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği dikkate alındığında Kıl Keçisi varlığı oldukça önemli bir yer oluşturmaktadır. Bununla beraber, özellikle kırsalda Kıl Keçisi işletmeleri tarafından kullanılan geleneksel yetiştirme yöntemleri göze çarpmaktadır. Bu çalışmada, Çeşme Yarımadası Güzelbahçe, Urla, Seferihisar ve Çeşme İlçelerinde yaygın bir şekilde yapılan Kıl Keçisi yetiştiriciliğinin iklim ve coğrafyaya uygun olarak, geleneksel yöntemlerle yapıldığı ortaya konulmuştur. Materyal ve Yöntem; Çalışma materyalini İzmir İli Çeşme Yarımadası Güzelbahçe, Urla, Seferihisar ve Çeşme İlçelerindeki 30 Kıl Keçisi yetiştiricisi oluşturmuştur. En az 200 baş Kıl Keçisine sahip olan bu yetiştiriciler ile sürdürülebilirlik ölçütlerine göre kişisel görüşmeler yapılmıştır. İşletme ve otlatma alanlarına ilişkin gözlemler yapılmıştır. Bulgular; Yapılan çalışma sonucunda, sosyal hayatı olumsuz etkileyen iş gücü ihtiyacı, kısıtlı düzeyde yem kullanılıyor olsa da yüksek yem fiyatları, otlatma alanı yetersizlikleri, nitelikli çoban yokluğu ve barınak şartlarının yetersizliği gibi somut sorunlar tespit edilmiştir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, yörede keçi yetiştirmenin yegâne sebepleri olarak; uzun bir geçmişi olan yetiştirme tecrübesi ve keçi ürünlerine olan taleplerin olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç; Yetiştiricilerin yeterli otlatma alanı imkânına sahip olması halinde yem harcamalarının yok denecek kadar azalacağı anlaşılmıştır. Kıl Keçisi işletmeleri iklim ve mevsim koşullardan yüksek düzeyde etkilenmesine rağmen karlı bir uğraşı alanı olduğu belirtilmekte. En önemli beklentileri fonksiyonel kamu desteğinin sürdürülmesidir. tr_TR
dc.description.abstract The aim of the study; Considering sheep and goat breeding in our country, the existence of hair goats constitutes a very important part. However, the traditional breeding methods used by hair goat farms especially in rural areas standout. In this study, it is revealed that hair goat breeding, which is widely practiced in Güzelbahçe, Urla, Seferihisar and Çeşme Districts of Çeşme Peninsula, is done with traditional methods in accordance with the climate and geography Material and Method; The study material consisted of 30 Hair Goat breeders in İzmir Province Çeşme Peninsula Güzelbahçe, Urla, Seferihisar and Çeşme Districts. Personal interviews were conducted with these selected breeders, who have at least 200 Hair Goats, according to their sustainable criteria. In addition, observations were made in the goat farm and grazing areas and photographs were taken Results; As a result of the study; Concrete problems such as the need for labor that negatively affect social life, high feed prices even though limited feed is used, inadequacy of grazingland, lack of qualified shepherds and inadequate shelter conditions have been identified. Despite all these negativities, it has been revealed that the only reasons for raising goats in the region are the long history of breeding experience and the demands for goat products. Conclusion; It has been understood that if the breeders have sufficient grazingland, their feed expenditures will decrease almost non-existent. Hair goat farms are profitable despite being highly affected by climatic and seasonal conditions. The expectation of hair goat breeders about sustainable production is functional public support. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Çeşme Yarımadası, Kıl keçi, yetiştirme koşulları, sürdürülebilirlik, mera, yem tr_TR
dc.subject Çeşme Peninsula, domesticgoat, breedingmethods, hairgoatbreeding, pasture, feed tr_TR
dc.title Çeşme yarımadasındaki kıl keçisi işletmelerinde sürdürülebilirlik tr_TR
dc.title.alternative The sustainability in hair goat farms in Çeşme peninsula tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster