eArşiv@Adu

Anoxybacillus sp. HBB229'un lipaz üretimi üzerine kültür koşullarının etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Metin, Kubilay
dc.contributor.author Özger, Goncagül
dc.date.accessioned 2023-01-26T06:29:02Z
dc.date.available 2023-01-26T06:29:02Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Özger, G. (2022). Anoxybacillus sp. HBB229'un lipaz üretimi üzerine kültür koşullarının etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4933
dc.description.abstract Amaç: Anoxybacillus sp. HBB229 tarafından üretilen lipazın, üretim koşullarının optimizasyonu yapılarak enzim üretimi ve en yüksek verimde enzim üretiminin sağlanması amaçlanmıştır. Materyal Yöntem: Substrat olarak p-NPL (p-nitrofenil laurat) kullanılarak spektrofotometrik olarak lipaz aktivite tayini yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada Aydın ili sıcak su kaynaklarından izole edilerek Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü kültür stoklarında kayıtlı bulunan HBB229 izolatı kullanıldı. Lipolitik aktivite gösterdiği daha önceden bilinen HBB229 izolatı; termofilik, gram-pozitif, endospor oluşturan, çubuk şeklinde ve hareketli bir bakteridir. HBB229 suşu en iyi enzim üretimi için kültür koşulları optimize edildiğinde; karbon kaynağı olarak %0,5'lik mısır yağı, azot kaynağı olarak %1'lik maya özütü içeren, pH 8,00 ve 50°C'de saptanmıştır. HBB229 izolatı optimum koşullarda geliştirildiğinde lipaz enzim üretimi volüm aktivite ölçümlerine göre logaritmik faz ile doğrusal olarak arttığı ve 12 saat inkübasyon sonrası maksimuma ulaştığı tespit edilmiştir. Anoxybacillus sp. HBB299 lipazının pH 9,00'da ve 55 °C optimum aktivite gösterdiği belirlendi. Sonuç: Anoxybacillus sp. HBB229 bakterisinden elde edilen lipazın, endüstriyel ve biyoteknolojik alanlarda termostabil lipaz uygulamalarında kullanım potansiyeli olabileceği gösterilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Objective: This study is intended to assure enzyme production and enzyme production with the best efficiency by improving the production conditions of lipase produced by Anoxybacillus sp. HBB229. Material and Methods: Lipase activity was determined spectrophotometrically using p-NPL (p-nitrophenyl laurate) as a substrate. Results: In this study, HBB229 isolate, registered in culture stocks of microbiology laboratuvary, Biology Department Adnan Menderes University, was isolated from the hot water sources of Aydın province. It was previously known that HBB229 isolate have lipolytic activity and is a thermophilic, gram-positive, endospore-forming, rod-shaped and motile bacterium. When the culture conditions of HBB229 strain are optimized the best enzyme production were; 0.5% corn oil as carbon source, 1% yeast extract as nitrogen source, pH 8,00 and 50°C. It was assigned that lipase enzyme production increased linearly with logarithmic phase according to volume activity measurements and reached its maximum level after 12 hours of incubation while HBB229 isolate was grown under optimum conditions. It was determined that Anoxybacillus sp. HBB299 lipase showed optimum activity at pH 9,00 and 55 °C. Conclusion: The results of this thesis study suggested that lipase obtained from Anoxybacillus HBB229 bacteria has the potential to be used in thermostable lipase applications in industrial and biotechnological fields. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Lipaz, Anoxybacillus sp., Üretim Optimizasyonu, Termofilik, Enzim Karakterizasyonu tr_TR
dc.subject Lipase, Anoxybacillus sp., Production Optimization, Thermophilic, Enzyme Characterization tr_TR
dc.title Anoxybacillus sp. HBB229'un lipaz üretimi üzerine kültür koşullarının etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effect of culture conditions on lipase production byAnoxybacillus sp. HBB229 tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster