eArsiv@Adu

The effect of culture conditions on lipase production by Geobacillus thermodenitrificans HBB268

Show simple item record

dc.contributor.advisor Metin, Kubilay
dc.contributor.author Sokhulu, Princess Sindiswa
dc.date.accessioned 2023-01-26T06:20:23Z
dc.date.available 2023-01-26T06:20:23Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Sokhulu, P.S. (2022). The effect of culture conditions on lipase production by Geobacillus thermodenitrificans HBB268. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4932
dc.description.abstract Material and Methods: Lipase activity was assayed spectrophotometrically assay using pNPL (p-nitrophenyl laurate) as substrate. Results: In this study, HBB268 isolate, registered in Adnan Menderes University Biology Department Culture Stocks, was isolated from the hot water sources of Aydın province. HBB268 isolate, previously known to have lipolytic activity; is a thermophilic, gram-positive, rod-shaped bacterium. When the culture conditions of the HBB268 strain are optimized, the best lipase enzyme production is obtained from; 0,5% maltose as carbon source and 0,5% meat extract as nitrogen source. When HBB268 isolate was grown under optimum conditions, enzyme production started at the beginning of the logarithmic phase and reached its maximum in the stagnation phase (18-24th hour). It was determined that the lipase of Geobacillus thermodenitrificans HBB268 showed optimum activity at pH 8,00 and 55 °C. Conclusion: The obtained results of this study, will serve as a baseline for a further inquiry that includes the large-scale and affordable production of lipase by Geobacillus thermodenitrificans HBB268. tr_TR
dc.description.abstract Amaç: Geobacillus thermodenitrificans HBB268 tarafından üretilen lipazın, üretim koşullarının optimizasyonu yapılarak en yüksek verimde enzim üretiminin sağlanması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Substrat olarak p-NPL (p-nitrofenil laurat) kullanılarak spektrofotometrik olarak lipaz aktivite tayini yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü kültür stoklarında kayıtlı HBB268 izolatı Aydın ili sıcak su kaynaklarından izole edilmiştir. Önceden lipolitik aktiviteye sahip olduğu bilinen Geobacillus thermodenitrificans HBB268 izolatı; termofilik, fakültatif, gram-pozitif, çubuk şeklinde bir bakteridir. HBB268 suşunun kültür koşulları optimize edildiğinde en iyi enzim üretimi; karbon kaynağı olarak %0,5 maltoz, nitrojen kaynağı olarak %0,5 meat extract içeren besi ortamında pH 7,00 ve 55 °C koşulları olarak belirlenmiştir. HBB268 izolatı optimum koşullarda büyütüldüğünde, logaritmik fazın başlangıcında enzim üretimi başlamış ve durgunluk fazında (18-24 saat) maksimuma ulaşmıştır. Geobacillus thermodenitrificans HBB268'in lipaz enzimi pH 8,0 ve 55 °C'de optimum aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Bu tezden elde edilen sonuçlar Geobacillus thermodenitrificans HBB268 tarafından büyük ölçekli ve uygun fiyatlı lipaz üretimini içeren daha ileri bir araştırma için temel teşkil edecektir. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Enzyme Characterization, Geobacillus, Lipase, Thermophilic Enzyme, Volume Activity tr_TR
dc.subject Enzim Karakterizasyonu, Geobacillus, Lipaz, Termofilik Enzim, Volüm Aktivite tr_TR
dc.title The effect of culture conditions on lipase production by Geobacillus thermodenitrificans HBB268 tr_TR
dc.title.alternative Geobacillus thermodenitrificans HBB268'in lipaz üretimi üzerine kültür koşullarının etkisi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account