Abstract:
Amaç: Bu çalışmada, yavaş ve hızlı gelişen etlik piliç soylarında kesim öncesi stresinin ve
kanatlıları bilinçsizleştirmek için uygulanan AC ve pDC akım tiplerinin, kesim performansı,
bazı karkas kusurları ve göğüs eti özellikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada sırasıyla 62 ve 42 günlük yavaş (Hubbard Red-JA) ve
hızlı (Ross 308) büyüme özelliklerine sahip 2 etlik piliç soyuna ait toplam 320 piliç
kullanılmıştır. Çalışma, 2 taşıma mesafesi (yakın ve uzak), 2 bekletme sıcaklığı (22 ve
35°C) ve 2 elektrik akım tipini (AC ve pDC) esas alarak faktöriyel deneme desenine göre
gerçekleştirilmiştir. Her grupta 160 piliç (80 ♀ ve 80 ♂) yer almıştır. Kümesten
kesimhaneye taşınan piliçler, 2 saat normal ve yüksek sıcaklıklarda bekletildikten sonra
elektrik akımı (AC/pDC) ile bilinçsiz hale getirilerek kesilmişlerdir.
Bulgular: Etlik piliçlerde, genetik seleksiyon, yetiştirme ve besleme koşullarının
iyileştirilmesi, kas yapılarında bazı değişikliklere yol açmıştır. Farklı kas gelişimine sahip
etlik piliç soylarında, kesim öncesi taşıma ve bekletme koşullarının neden olduğu stresin ve
kanatlıları bilinçsizleştirmek için uygulanan akım tipinin piliçlerin kesim performansını ve
et kalite özelliklerini etkileyebileceği öngörülmüştür. Araştırma bulguları, etlik piliç
soylarının büyüme hızının ve kesim öncesi taşıma mesafelerinin piliçlerin canlı ağırlık
kayıplarına etkisinin önemli olduğunu ortaya koymuştur. Taşıma sırasında, canlı ağırlık
kayıpları yavaş gelişenlerde % 4,74, hızlı gelişenlerde % 3,88 olmuştur. Ayrıca, kanatlılarda
canlı ağırlık kayıpları kısa taşıma mesafesinde % 4,13, uzun taşıma mesafesinde % 4,49
olarak belirlenmiştir. Kesim alanında bekletme sıcaklığının ve cinsiyetin kanatlıların canlı ağırlık kayıpları üzerindeki etkisi önemli bulunmamıştır. Yavaş gelişen soyun hızlı
gelişenlerden ve dişi piliçlerin erkeklere göre daha yüksek vücut direncine sahip oldukları
ve bu nedenle onları bilinçsiz hale getirmek için daha yüksek voltaja ihtiyaç duyulduğu
belirlenmiştir. Karkas kusurlarından biri olan, kanat ucu kırıklarının, gelişme hızı ve
uygulamalardan etkilenmediği, ancak yüksek sıcaklıkta bekletilen piliçlerde orta kanat
kırıklarının yüksek olduğu görülmüştür. Gelişme hızı ve taşıma mesafesi, piliçlerde uç ve
orta kanat damar kanamalarını etkilemiş, kanamalar hızlı büyüyen soyda daha yüksek
bulunmuştur. Piliçlerin gelişme hızı, but dışında, karkasın diğer kısımlarında önemli
kanamalara yol açmıştır. Karkastaki spot kanamaların dağılımına bakıldığında, yavaş
gelişen soyun sadece göğüs kısmında spot kanamaların yüksek olduğu, bununla birlikte
karkasların diğer kısımlardaki kanamaların hızlı gelişen soyda daha yüksek oranlarda
görüldüğü anlaşılmıştır. Kesilen piliçlerden akan kan miktarı üzerine gelişme hızı, taşıma
mesafesi ve bekletme sıcaklığının etkisi önemli bulunmuştur. Hızlı gelişim, uzun taşıma
mesafesi ve düşük bekletme sıcaklığı, kesim sırasında piliçlerden daha fazla kan kaybına
neden olmuştur.
Piliçlerde göğüs etinin kırmızılık renk koordinatı (a*) ve su kaybı dışındaki diğer göğüs eti
özellikleri üzerine etlik piliç soyların gelişme hızının etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir.
Diğer taraftan, taşıma mesafesinin piliç göğüs etinin sadece pH değerini etkilediği ortaya
çıkmıştır. Yavaş gelişen piliçlerde göğüs etinin pH15 ve b* değerlerinin, hızlı gelişenlerde
ise pH24, parlaklık (L*), pişirme kaybı ve tekstür değerlerinin daha yüksek olduğu
görülmüştür. Ayrıca, göğüs etinde AC akım tipinde pH15, pDC akım tipinde ise su kaybında
daha yüksek değerler görülmüştür.
Sonuç: Sonuç olarak, gelişme hızı diğer uygulamalara göre piliçlerde incelenen özellikler
üzerinde daha etkili sonuçlar ortaya koymuştur. Yüksek büyüme hızı, piliçlerin bazı
özelliklerini olumsuz şekilde etkilemiştir. Taşıma mesafesi canlı ağırlık kaybını artırmış,
yavaş gelişen soyun bu durumdan daha az etkilendiği görülmüştür. Bekletme sıcaklığının ve
akım tipinin incelenen özellikler üzerinde daha az etkili olduğu anlaşılmıştır.