dc.contributor.advisor |
Öğüt, Serdal |
|
dc.contributor.author |
Arlı, Deniz |
|
dc.date.accessioned |
2022-12-27T10:55:41Z |
|
dc.date.available |
2022-12-27T10:55:41Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.date.submitted |
2022-10-26 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4876 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmanın amacı; e-sporcuların, sporcu beslenme bilgi düzeylerini tespit etmektir. Araştırmaya toplam 90 e-sporcu katılım göstermiştir. Veriler; kişisel veri formu ve sporcu beslenmesi bilgi ölçeği (SBBÖ) ile toplanmış ve değerlendirilirmiştir.
Çalışmaya katılanların tamamı erkeklerden oluşmaktadır. Yaş ortalaması ise 21,8 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların %98,9’unun beslenme bilgi düzeyinin zayıf olduğu, %1,1’inin ise ortalama düzeyde olduğu tespit edilmiştir. E-sporcuların, ortalama sporcu beslenme bilgi ölçeği skorları ise 24,88’dir. E-sporcuların BKİ değerleri ortalama olarak 25,56±0,8 kg/m2 olarak tespit edildi. E-sporcular, günlük olarak bilgisayar başında oyun oynayarak 6,5±0,42 geçirmektedirler. E-sporcuların, sporcu beslenme bilgi düzeyleri ile oynadıkları lig arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Bu veriler ışığında e-sporcuların, beslenme bilgi düzeyleri zayıftır ve BKİ değerleri onların kilolu olduklarını göstermektedir. Hem performanslarının azami düzeye çıkabilmesi hem de beslenme kaynaklı hastalıklardan korunabilmeleri için beslenme bilgi düzeylerinin yükseltilmesi gerekmektedir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
1. GİRİŞ .................................................................................................................................. 1
1.1. Problemin Tanımı ve Önemi ........................................................................................ 1
1.2. Araştırmanın Amacı ..................................................................................................... 2
1.3. Araştırmanın Soruları .................................................................................................. 2
2. GENEL BİLGİLER............................................................................................................. 3
2.1. E-spor Oyunlarının Tanımı .......................................................................................... 3
2.1.1. FPS Oyunları ........................................................................................................ 4
2.1.2. MOBA Oyunları ................................................................................................... 4
2.1.3. RTS Oyunları ........................................................................................................ 5
2.1.4. Fighter (Dövüş) Oyunları ..................................................................................... 5
2.1.5. Spor Oyunları ....................................................................................................... 5
2.1.6. MMORPG Oyunları ............................................................................................. 6
2.2. Beslenme Tanımı ......................................................................................................... 6
2.2.1. Besin ve Besin Ögesi ............................................................................................ 6
2.2.2. Karbonhidratlar ..................................................................................................... 6
2.2.3. Proteinler .............................................................................................................. 7
2.2.4. Yağlar ................................................................................................................... 7
2.2.5. Vitaminler ve Mineraller ...................................................................................... 7
2.2.5.1. Vitaminler...................................................................................................... 7
2.2.5.1.1. A Vitamini ............................................................................................... 10
2.2.5.1.2. D Vitamini ............................................................................................... 10
2.2.5.1.3. E Vitamini ............................................................................................... 11
2.2.5.1.4. K Vitamini ............................................................................................... 12
2.2.5.1.5. B1 Vitamini (Tiamin) .............................................................................. 13
2.2.5.1.6. B2 Vitamini (Riboflavin) ......................................................................... 13
2.2.5.1.7. B3 Vitamini (Niasin) ................................................................................ 14
2.2.5.1.8. B5 Vitamini (Pantotenik Asit).................................................................. 14
v
2.2.5.1.9. B6 Vitamini .............................................................................................. 14
2.2.5.1.10. B12 Vitamini ........................................................................................... 15
2.2.5.1.11. C Vitamini ............................................................................................. 15
2.2.5.1.12. Biotin ..................................................................................................... 16
2.2.5.1.13. Folat ....................................................................................................... 16
2.2.5.2. Mineraller .................................................................................................... 17
2.2.5.2.1. Kalsiyum ................................................................................................. 19
2.2.5.2.2. Fosfor ...................................................................................................... 20
2.2.5.2.3. Sodyum, potasyum ve klor ...................................................................... 21
2.2.5.2.4. Magnezyum ............................................................................................. 22
2.2.5.2.5. Demir ....................................................................................................... 22
2.2.5.2.6. İyot .......................................................................................................... 23
2.2.5.2.7. Çinko ....................................................................................................... 24
2.2.5.2.8. Flor .......................................................................................................... 24
2.2.5.2.9. Bakır ........................................................................................................ 24
2.2.5.2.10. Krom...................................................................................................... 25
2.2.5.2.11. Selenyum ............................................................................................... 25
2.2.6. Su ve İçecekler.................................................................................................... 25
2.2.7. Besin Grupları .................................................................................................... 26
2.2.7.1. Süt ve Süt Ürünleri ...................................................................................... 26
2.2.7.2. Et ve Et Ürünleri ......................................................................................... 27
2.2.7.3. Taze Sebze ve Meyveler ............................................................................. 29
2.2.7.4. Ekmek ve Tahıllar ....................................................................................... 30
2.2.7.5. Yağlar .......................................................................................................... 31
2.2.7.6. Şekerler........................................................................................................ 32
2.3. Sporcu Beslenmesi ..................................................................................................... 32
2.3.1. Çocuk ve Ergenlerde Sporcu Beslenmesi ........................................................... 32
vi
2.3.2. Yetişkinlerde Sporcu Beslenmesi ....................................................................... 33
3. GEREÇ VE YÖNTEM ..................................................................................................... 36
3.1. Araştırmanın Şekli ..................................................................................................... 36
3.2. Araştırmanın Yapıldığı Yer ....................................................................................... 36
3.3. Araştırmanın Zamanı ................................................................................................. 36
3.4. Araştırmanın Evren ve Örneklemi ............................................................................. 36
3.5. Bağımlı ve Bağımsız Değişkenler ............................................................................. 37
3.5.1. Bağımlı Değişkenler ........................................................................................... 37
3.5.2. Bağımsız Değişkenler ......................................................................................... 37
3.6. Araştırmaya Alınmama ve Araştırmadan Dışlanma Kriterleri .................................. 37
3.6.1. Araştırmaya Alınma Kriterleri............................................................................ 37
3.6.2. Araştırmadan Dışlanma Kriterleri ...................................................................... 37
3.7. Veri Toplama Araçları ............................................................................................... 37
3.7.1. Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği (SBBÖ) ........................................................... 37
3.7.2. Kişisel Bilgi Formu ............................................................................................ 38
3.8. Verilerin Toplanması ................................................................................................. 38
3.9. Verilerin Değerlendirilmesi ve İstatistiksel Yöntemler ............................................. 38
3.10. Araştırmanın Etik Yönü ......................................................................................... 38
3.11. Araştırmanın Sınırlılıkları ...................................................................................... 38
4. BULGULAR ..................................................................................................................... 39
4.1. E-sporculara İlişkin Tanıtıcı Bulgular ....................................................................... 39
4.2. Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği Bulguları ................................................................ 39
4.2.1. Genel Bulgular .................................................................................................... 39
4.2.2. Alt Başlıklar ........................................................................................................ 40
4.2.3. Antropometrik Ölçümleri ................................................................................... 60
4.3. Günlük Olarak Oyun Oynayarak Geçirilen Ortalama Süre ....................................... 60
5. TARTIŞMA ...................................................................................................................... 61
5.1. E-sporcuların Demografik Özelliklerinin İncelenmesi .............................................. 61
vii
5.2. E-sporcuların Antropometrik Ölçümlerinin İncelenmesi .......................................... 61
5.3. E-sporcuların Sporcu Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi ............................. 62
6. SONUÇ VE ÖNERİLER .................................................................................................. 66
6.1. Sonuçlar ..................................................................................................................... 66
6.2. Öneriler ...................................................................................................................... 66 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
E-sporcu |
tr_TR |
dc.subject |
E-spor |
tr_TR |
dc.title |
E-sporcuların Beslenme Bilgi Düzeyleri: Bir Beslenme Araştırma Anketi |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Dİyetetik |
tr_TR |