eArşiv@Adu

E-sporcuların Beslenme Bilgi Düzeyleri: Bir Beslenme Araştırma Anketi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Öğüt, Serdal
dc.contributor.author Arlı, Deniz
dc.date.accessioned 2022-12-27T10:55:41Z
dc.date.available 2022-12-27T10:55:41Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-10-26
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4876
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı; e-sporcuların, sporcu beslenme bilgi düzeylerini tespit etmektir. Araştırmaya toplam 90 e-sporcu katılım göstermiştir. Veriler; kişisel veri formu ve sporcu beslenmesi bilgi ölçeği (SBBÖ) ile toplanmış ve değerlendirilirmiştir. Çalışmaya katılanların tamamı erkeklerden oluşmaktadır. Yaş ortalaması ise 21,8 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların %98,9’unun beslenme bilgi düzeyinin zayıf olduğu, %1,1’inin ise ortalama düzeyde olduğu tespit edilmiştir. E-sporcuların, ortalama sporcu beslenme bilgi ölçeği skorları ise 24,88’dir. E-sporcuların BKİ değerleri ortalama olarak 25,56±0,8 kg/m2 olarak tespit edildi. E-sporcular, günlük olarak bilgisayar başında oyun oynayarak 6,5±0,42 geçirmektedirler. E-sporcuların, sporcu beslenme bilgi düzeyleri ile oynadıkları lig arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu veriler ışığında e-sporcuların, beslenme bilgi düzeyleri zayıftır ve BKİ değerleri onların kilolu olduklarını göstermektedir. Hem performanslarının azami düzeye çıkabilmesi hem de beslenme kaynaklı hastalıklardan korunabilmeleri için beslenme bilgi düzeylerinin yükseltilmesi gerekmektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents 1. GİRİŞ .................................................................................................................................. 1 1.1. Problemin Tanımı ve Önemi ........................................................................................ 1 1.2. Araştırmanın Amacı ..................................................................................................... 2 1.3. Araştırmanın Soruları .................................................................................................. 2 2. GENEL BİLGİLER............................................................................................................. 3 2.1. E-spor Oyunlarının Tanımı .......................................................................................... 3 2.1.1. FPS Oyunları ........................................................................................................ 4 2.1.2. MOBA Oyunları ................................................................................................... 4 2.1.3. RTS Oyunları ........................................................................................................ 5 2.1.4. Fighter (Dövüş) Oyunları ..................................................................................... 5 2.1.5. Spor Oyunları ....................................................................................................... 5 2.1.6. MMORPG Oyunları ............................................................................................. 6 2.2. Beslenme Tanımı ......................................................................................................... 6 2.2.1. Besin ve Besin Ögesi ............................................................................................ 6 2.2.2. Karbonhidratlar ..................................................................................................... 6 2.2.3. Proteinler .............................................................................................................. 7 2.2.4. Yağlar ................................................................................................................... 7 2.2.5. Vitaminler ve Mineraller ...................................................................................... 7 2.2.5.1. Vitaminler...................................................................................................... 7 2.2.5.1.1. A Vitamini ............................................................................................... 10 2.2.5.1.2. D Vitamini ............................................................................................... 10 2.2.5.1.3. E Vitamini ............................................................................................... 11 2.2.5.1.4. K Vitamini ............................................................................................... 12 2.2.5.1.5. B1 Vitamini (Tiamin) .............................................................................. 13 2.2.5.1.6. B2 Vitamini (Riboflavin) ......................................................................... 13 2.2.5.1.7. B3 Vitamini (Niasin) ................................................................................ 14 2.2.5.1.8. B5 Vitamini (Pantotenik Asit).................................................................. 14 v 2.2.5.1.9. B6 Vitamini .............................................................................................. 14 2.2.5.1.10. B12 Vitamini ........................................................................................... 15 2.2.5.1.11. C Vitamini ............................................................................................. 15 2.2.5.1.12. Biotin ..................................................................................................... 16 2.2.5.1.13. Folat ....................................................................................................... 16 2.2.5.2. Mineraller .................................................................................................... 17 2.2.5.2.1. Kalsiyum ................................................................................................. 19 2.2.5.2.2. Fosfor ...................................................................................................... 20 2.2.5.2.3. Sodyum, potasyum ve klor ...................................................................... 21 2.2.5.2.4. Magnezyum ............................................................................................. 22 2.2.5.2.5. Demir ....................................................................................................... 22 2.2.5.2.6. İyot .......................................................................................................... 23 2.2.5.2.7. Çinko ....................................................................................................... 24 2.2.5.2.8. Flor .......................................................................................................... 24 2.2.5.2.9. Bakır ........................................................................................................ 24 2.2.5.2.10. Krom...................................................................................................... 25 2.2.5.2.11. Selenyum ............................................................................................... 25 2.2.6. Su ve İçecekler.................................................................................................... 25 2.2.7. Besin Grupları .................................................................................................... 26 2.2.7.1. Süt ve Süt Ürünleri ...................................................................................... 26 2.2.7.2. Et ve Et Ürünleri ......................................................................................... 27 2.2.7.3. Taze Sebze ve Meyveler ............................................................................. 29 2.2.7.4. Ekmek ve Tahıllar ....................................................................................... 30 2.2.7.5. Yağlar .......................................................................................................... 31 2.2.7.6. Şekerler........................................................................................................ 32 2.3. Sporcu Beslenmesi ..................................................................................................... 32 2.3.1. Çocuk ve Ergenlerde Sporcu Beslenmesi ........................................................... 32 vi 2.3.2. Yetişkinlerde Sporcu Beslenmesi ....................................................................... 33 3. GEREÇ VE YÖNTEM ..................................................................................................... 36 3.1. Araştırmanın Şekli ..................................................................................................... 36 3.2. Araştırmanın Yapıldığı Yer ....................................................................................... 36 3.3. Araştırmanın Zamanı ................................................................................................. 36 3.4. Araştırmanın Evren ve Örneklemi ............................................................................. 36 3.5. Bağımlı ve Bağımsız Değişkenler ............................................................................. 37 3.5.1. Bağımlı Değişkenler ........................................................................................... 37 3.5.2. Bağımsız Değişkenler ......................................................................................... 37 3.6. Araştırmaya Alınmama ve Araştırmadan Dışlanma Kriterleri .................................. 37 3.6.1. Araştırmaya Alınma Kriterleri............................................................................ 37 3.6.2. Araştırmadan Dışlanma Kriterleri ...................................................................... 37 3.7. Veri Toplama Araçları ............................................................................................... 37 3.7.1. Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği (SBBÖ) ........................................................... 37 3.7.2. Kişisel Bilgi Formu ............................................................................................ 38 3.8. Verilerin Toplanması ................................................................................................. 38 3.9. Verilerin Değerlendirilmesi ve İstatistiksel Yöntemler ............................................. 38 3.10. Araştırmanın Etik Yönü ......................................................................................... 38 3.11. Araştırmanın Sınırlılıkları ...................................................................................... 38 4. BULGULAR ..................................................................................................................... 39 4.1. E-sporculara İlişkin Tanıtıcı Bulgular ....................................................................... 39 4.2. Sporcu Beslenme Bilgisi Ölçeği Bulguları ................................................................ 39 4.2.1. Genel Bulgular .................................................................................................... 39 4.2.2. Alt Başlıklar ........................................................................................................ 40 4.2.3. Antropometrik Ölçümleri ................................................................................... 60 4.3. Günlük Olarak Oyun Oynayarak Geçirilen Ortalama Süre ....................................... 60 5. TARTIŞMA ...................................................................................................................... 61 5.1. E-sporcuların Demografik Özelliklerinin İncelenmesi .............................................. 61 vii 5.2. E-sporcuların Antropometrik Ölçümlerinin İncelenmesi .......................................... 61 5.3. E-sporcuların Sporcu Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi ............................. 62 6. SONUÇ VE ÖNERİLER .................................................................................................. 66 6.1. Sonuçlar ..................................................................................................................... 66 6.2. Öneriler ...................................................................................................................... 66 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject E-sporcu tr_TR
dc.subject E-spor tr_TR
dc.title E-sporcuların Beslenme Bilgi Düzeyleri: Bir Beslenme Araştırma Anketi tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Dİyetetik tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster