eArşiv@Adu

Tulum Peynirlerinden İzole Edilen Staphylococcus Aureus İzolatlarında Klasik Stafilokokal Enterotoksin Üretme Yeteneklerinin Elisa Yöntemiyle Belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Göksoy, Ergün Ömer
dc.contributor.author Can, Ebru
dc.date.accessioned 2022-11-07T11:35:22Z
dc.date.available 2022-11-07T11:35:22Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-08-12
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4859
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmada daha önce Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi anabilim dalı laboratuvarlarında yapılan peynirler üzerinde S. aureus varlığının araştırıldığı çalışmalardan izole edilen saha izolatlarının enterotoksin (A-E) oluşturma yetilerinin ELISA yöntemi kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: S. aureus izolatlarının SE oluşturma yetenekleri RIDASCREEN® SET A,B,C,D,E R4101 (R-Biopharm AG, Germany) ELISA kitleri ile araştırılmıştır. Çalışmada daha öncesinde izole edilip - 18℃’de dondurulan S. aureus saha izolatları, Brain Heart Infusion (M210, HIMEDIA) içerisinde çözüldü ve Tryptic Soy Agar’a (M1968, HIMEDIA) pasajlandı. Pasajlanan izolatlar Egg Yolk Tellurite Emulsion (FD046, HIMEDIA) ilave edilmiş Baird Parker Agar’da (M043, HIMEDIA) saflaştırıldı. ELISA testi üretici firmanın test yapım kılavuzunda belirtildiği şekilde tamamlandı. Bulgular: Aydın ilinde farklı mandıralarda üretilen ve satışa sunulan tulum peynirlerinden elde edilen 24 izolattan 8’inin (%33,3) klasik enterotoksinlerden en az birini üretme yeteneğine sahip olduğu ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma gıdalarda toksin oluşturarak intoksikasyonlara neden olan S. aureus’un tulum peynirleri yoluyla halk sağlığı açısından riskler oluşturabileceği gerçeğini ortaya çıkartmıştır. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v ŞEKİLLER DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT ix 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 4 2.1. Peynir 4 2.1.1. Peynir’in Tarihçesi 4 2.1.2. Süt ve Peynir Üretimi 5 2.2. Staphylococcus aureus 8 2.2.1. Staphylococcus aureus’un Virulens Faktörleri 9 2.2.1.1. Kapsül 12 2.2.1.2. Hücre Duvarı 13 2.2.1.3. Yüzey Proteinleri 13 2.2.1.4. Enzimler ve Toksinler 14 2.2.1.5. Stafilokokal Enterotoksinler 15 2.2.2. Staphylococcus aureus’un Çoğalmasına ve Enterotoksin Oluşumuna Etki Eden Faktörler 17 2.2.3. Enterotoksin Tespit Etme Yöntemleri 18 2.2.4. Peynir Üretiminde Mikroorganizmaların Kontaminasyon Kaynakları 18 2.2.5. Peynir Üretiminde Hijyen ve HACCP Uygulamaları 21 3. GEREÇ VE YÖNTEM 23 3.1. Gereç 23 3.1.1. Örneklerin Alınması 23 3.2. Yöntem 23 3.2.1. S.aureus’un Kültürel Yöntemler ile İzolasyon ve İdentifikasyonu 24 3.2.1.1. Baird Parker Agar’da (BPA) Gelişim 24 3.2.1.2. ELISA Tekniği ile Toksin Üretiminin Tespiti 24 4. BULGULAR 27 4.1. S. aureus’un Analiz Sonuçları 27 5. TARTIŞMA 31 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 34 KAYNAKLAR 35 BİLİMSEL ETİK BEYANI 44 ÖZ GEÇMİŞ 45 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject ELISA, Enterotoksin, Staphylococcus aureus, Tulum peyniri tr_TR
dc.title Tulum Peynirlerinden İzole Edilen Staphylococcus Aureus İzolatlarında Klasik Stafilokokal Enterotoksin Üretme Yeteneklerinin Elisa Yöntemiyle Belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination Of The Classical Stpahylococcal Enterotoxin (A-E) Production Abilities Of Staphylococcus Aureus Isolates Isolated From Tulum Cheese Samples By Using Elisa Technique tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster