Özet:
Amaç: Bu çalışmada daha önce Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi anabilim dalı laboratuvarlarında yapılan peynirler üzerinde S. aureus varlığının araştırıldığı çalışmalardan izole edilen saha izolatlarının enterotoksin (A-E) oluşturma yetilerinin ELISA yöntemi kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: S. aureus izolatlarının SE oluşturma yetenekleri RIDASCREEN® SET A,B,C,D,E R4101 (R-Biopharm AG, Germany) ELISA kitleri ile araştırılmıştır. Çalışmada daha öncesinde izole edilip - 18℃’de dondurulan S. aureus saha izolatları, Brain Heart Infusion (M210, HIMEDIA) içerisinde çözüldü ve Tryptic Soy Agar’a (M1968, HIMEDIA) pasajlandı. Pasajlanan izolatlar Egg Yolk Tellurite Emulsion (FD046, HIMEDIA) ilave edilmiş Baird Parker Agar’da (M043, HIMEDIA) saflaştırıldı. ELISA testi üretici firmanın test yapım kılavuzunda belirtildiği şekilde tamamlandı.
Bulgular: Aydın ilinde farklı mandıralarda üretilen ve satışa sunulan tulum peynirlerinden elde edilen 24 izolattan 8’inin (%33,3) klasik enterotoksinlerden en az birini üretme yeteneğine sahip olduğu ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir.
Sonuç: Çalışma gıdalarda toksin oluşturarak intoksikasyonlara neden olan S. aureus’un tulum peynirleri yoluyla halk sağlığı açısından riskler oluşturabileceği gerçeğini ortaya çıkartmıştır.