eArşiv@Adu

Organik zeytin üretiminde işletmelerin eğilimleri: aydın ili karpuzlu ilçesi örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Özer, Osman Orkan
dc.contributor.author Asker Er, Sıla
dc.date.accessioned 2022-11-03T11:12:08Z
dc.date.available 2022-11-03T11:12:08Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Asker Er, S. (2022). Organik zeytin üretiminde işletmelerin eğilimleri: aydın ili karpuzlu ilçesi örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4842
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışma Aydın İlinde organik zeytin yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Karpuzlu ilçesinde, organik tarım uygulamalarının bilinirliğini, organik tarım şartlarının yerine getirilme düzeylerini, organik tarım yetiştiriciliğine karar vermede bilgi ve destek merkezlerinin ve eğilimlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Yöntem: Çalışmanın ana materyalini Aydın İli Karpuzlu İlçesinde yer alan dört dekar ve üstü organik zeytin üreticileri oluşturmaktadır. Örnekleme aşamasında, tabakalı örnekleme yoluyla 71 işletme belirlenerek yüz yüze anket gerçekleştirilmiştir. Üreticilerin organik zeytin üretimi konusunda danışma tercihleri bulanık eşli karşılaştırma yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular: Bulunan sonuçlara göre; komşu ve akrabaların birinci, TV programlarının ikinci, Kooperatif ve birliklerin ise üçüncü tercih olduğu belirlenmiştir (sırasıyla 0,528 0,513 ve 0,504). Organik zeytin üretiminde üreticilerin yaşadığı sorunlardan yüksek girdi fiyatları, hastalıklar ve zararlılar ile yetersiz alt yapının en yüksek değere sahip olduğu gözlemlendi. Bununla birlikte organik zeytin üretiminde tarımsal desteklerin, nitelikli işgücü ve verim düşüklüğünün en az etkili faktörler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Üretim faktöründen (Cobb-Douglas) elde edilen sonuçlar her bir faktör için azalan getiri söz konusu olduğu göstermiştir. Alet makina giderleri miktarı %1 artırılması durumunda verim %0,429, işgücü kullanımının %1 arttırılması durumunda ise organik zeytin brüt üretim değerini %0,613 oranında bir artışa neden olacağı söylenebilir. Üretim elastikiyetlerinin toplamından elde edilen ölçeğe göre getiri 1,042 olarak bulunmuştur. tr_TR
dc.description.abstract Objective: This study is carried out to determine the awareness of organic farming practices, the level of fulfilment of organic farming conditions, the information and support centres in deciding on organic farming, and the economic analysis of organic olive farming in Karpuzlu district where olive cultivation is intensely practiced in Province Aydın. Material and Methods: The main material of the study is organic olive producers in Karpuzlu district over 0.4 hectares and more organic olive land. During the sampling phase, 71 organic olive farms were identified through stratified sampling and a face-to-face survey is conducted. Consulting preferences of producers on organic olive production are examined by using Fuzzy Paired Comparison method. Results: According to results, it is determined that neighbours and relatives are the first, TV programs are the second, and cooperatives and unions are the third choice (respectively 0.528, 0.513 and 0.504). When the problems experienced by producers in organic olive production are evaluated in general, it is observed that high input prices, diseases and pests and inadequate infrastructure had the highest value. However, it was calculated that agricultural supports, qualified labour and low productivity are the least effective factors in organic olive production. Conclusion: Results from the factor of production (Cobb-Douglas) showed that there are diminishing returns for each factor. It may be concluded that ıf the amount of machine fueloil cost is increased by 1%, the yield was increased by 0,429% and in case of an increase in the use of labour by 1%, the gross production value of organic olives are increased by 0,613%. The return to scale obtained from the sum of the production elasticity is found to be 1,042. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Organik Zeytin, Bilgi Kaynakları, Bulanık EĢli KarĢılaĢtırma, CobbDouglas Üretim Fonksiyonu tr_TR
dc.subject Organic olive, Information Resources, Fuzzy Pair Comparison, Cobb-Douglas Production Function tr_TR
dc.title Organik zeytin üretiminde işletmelerin eğilimleri: aydın ili karpuzlu ilçesi örneği tr_TR
dc.title.alternative Leaning of organic olive farmers: Case of Aydın province Karpuzlu district tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Yüksek Lisans Programı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster