eArşiv@Adu

Kurkuminin gıda örneklerinde ayırma, zenginleştirme ve tayini

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Güven, Gülşen
dc.contributor.author Karabıyık, Onur
dc.date.accessioned 2022-08-08T06:30:01Z
dc.date.available 2022-08-08T06:30:01Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Karabıyık, O. (2022). Kurkuminin gıda örneklerinde ayırma, zenginleştirme ve tayini. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4716
dc.description.abstract Amaç: Sunulan bu tezde poli(HEMA-EH) kriyojel sentezi, β-siklodekstrin ile modifikasyonu incelendi. Gıda örneklerinde kurkumin tayini için katı faz adsorbanı olarak β-siklodekstrin immobilize poli(HEMA-EH) kriyojel kullanılması amaçlandı. Materyal ve Yöntem: Bunun için kriyojeller kriyokopolimerizasyon tekniği ile hazırlandı ve β-siklodekstrin ile kovalent olarak modifiye edildi. Hazırlanan kriyojeller FTIR, SEM çalışmaları ve şişme testi ile karakterize edildi. Numune hacmi, eluent tipi ve hacmi gibi deneysel parametrelerin kurkuminin kantitatif geri kazanımı üzerindeki etkileri araştırıldı. Bulgular ve Sonuç: β-siklodekstrin immobilize poli(HEMA-EH) kriyojelin maksimum kurkumin adsorpsiyon verimi 43.8 mg/g kriyojel olarak bulundu. Gıda örneklerinde kurkuminin UV-VIS spektrofotometrik tayini için önerilen ayırma ve zenginleştirme yöntemi uygulandı. Kurkumin için gözlenebilme sınırı ve tayin sınırı sırasıyla 17.7 µgL-1 ve 59.1 µgL-1 'dir. Bu β-siklodekstrin immobilize kriyojeller, kurkumin tanıma kapasitelerinde önemli bir azalma olmaksızın 20 kez tekrar tekrar kullanıldı. Anahtar kelimeler: Kurkumin, kriyojel, β-siklodekstrin, katı faz ekstraksiyonu tr_TR
dc.description.abstract Objective: In this thesis presented, poly(HEMA-EH) cryogel synthesis and its modification with β-cyclodextrin were investigated. It was aimed to use β-cyclodextrin immobilized poly(HEMA-EH) cryogel as solid phase adsorbent for the determination of curcumin in food samples. Material and Methods: For this, cryogels were prepared by cryocopolymerization technique and modified covalently by β -cyclodextrin. Prepared cryogels were characterized by FTIR, SEM studies and swelling test. The influences of the experimental parameters including sample volume, eluent type and volume etc. on the quantitative recovery of curcumin was investigated. Results and Conclusion: Maximum curcumin adsorption efficiency of the β-cyclodextrin immobilized poly(HEMA-EH) cryogel was found to be as 43.8 mg/g cryogel. Proposed seperation and preconcentration method was applied for the UV-VIS spectrophotometric determination of curcumin in food samples. The detection limit and quantitation limit for curcumin were 17.7 µgL-1 and 59.1 µgL-1, respectively. These β-cyclodextrin immobilized cryogels were used repeatedly for 20 times without any significant decrease in their curcumin recognition capability. Keywords: Curcumin, cryogel, β-cyclodextrin, solid phase extraction tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY....................................................................................................................i TEŞEKKÜR..............................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER........................................................................................................................iii SİMGELER DİZİNİ ...............................................................................................................vi ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................................vii ÇİZELGELER DİZİNİ...........................................................................................................ix ÖZET......................................................................................................................................... x ABSTRACT .............................................................................................................................xi 1. GİRİŞ..................................................................................................................................... 1 1.1. Kurkumin............................................................................................................................. 2 1.2. Kriyojeller............................................................................................................................ 4 1.2.1. Kriyojellerin Sentezlenmesi ............................................................................................. 5 1.2.1.1. Polimer Çözeltisinin Hazırlanması................................................................................ 5 1.2.1.2. Sistemin Dondurulması ve İnkübasyonu....................................................................... 5 1.2.2. Kriyojellerin Yapısı ve Özellikleri ................................................................................... 7 1.2.3. Kriyojel Yapısını Etkileyen Etkenler ............................................................................... 8 1.3. Siklodekstrinler.................................................................................................................... 8 1.4. Katı Faz Ekstraksiyonu (SPE)............................................................................................. 9 1.4.1. SPE Yönteminde Kullanılan Ayırma Mekanizmaları ................................................... 10 1.4.2. SPE Metodunun Avantajları .......................................................................................... 11 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kurkumin, kriyojel, β-siklodekstrin, katı faz ekstraksiyonu tr_TR
dc.subject Curcumin, cryogel, β-cyclodextrin, solid phase extraction tr_TR
dc.title Kurkuminin gıda örneklerinde ayırma, zenginleştirme ve tayini tr_TR
dc.title.alternative Separation, preconcentration and determination of cucumin in food samples tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Yüksek Lisans Programı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster