eArşiv@Adu

Farklı yükseklik ve hasat dönemlerinin zeytinyağı kalitesi üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Yılmaz, Hüdai
dc.contributor.author Ala, Elgin Can
dc.date.accessioned 2022-07-27T05:36:29Z
dc.date.available 2022-07-27T05:36:29Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Ala, E.C. (2022). Farklı yükseklik ve hasat dönemlerinin zeytinyağı kalitesi üzerine etkileri (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4689
dc.description.abstract Muğla yöresinde farklı yüksekliklerden ve olgunluk indekslerinde hasat edilen Memecik çeşidi zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarının üç farklı kalite parametresi yönünden incelenmesi amacıyla bu tez yürütülmüştür. Örnekler, 40 m rakımlı Muğla ili Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı mahallesinden, 220 m rakımlı Pınar Mahallesinden ve 520 m rakımlı Menteşe ilçesi Yeşilyurt mahallesinden üç farklı olgunluk indeksinde hasat edilmiş ve zeytinyağları elde edilmiştir. Zeytin meyvelerinin olgunluk indeksi hesaplandıktan sonra zeytinyağları elde edilmiştir. Elde edilen zeytinyağları analiz tarihine kadar (analiz labaratuvarına gönderilene kadar) -18 °C muhafaza edilmiştir. Serbest yağ asitliği, peroksit sayısı ve toplam biofenol miktarı yönünden analizler yapılmıştır. Çalışmada, serbest yağ asitliği değerine olgunluk indeksinin ve rakımın istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. En düşük yağ asitliği değeri, 220 m rakım ve 0 olgunluk indeksli örneklerde bulunmuştur. En yüksek yağ asitliği değeri ise 40 m rakımlı ve 3 olgunluk indeksli örneklerde elde edilmiştir. Peroksit sayısı değerine olgunluk indeksinin ve rakımın istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. En düşük peroksit sayısı değeri 220 m rakımlı ve 0 olgunluk indeksli örneklerde bulunmuştur. En yüksek peroksit sayısı değeri, 520 m rakımlı ve 3 olgunluk indeksli örneklerde alınmıştır. Ortalama fenol miktarı değerine olgunluk indeksinin istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir. En düşük fenolik madde miktarı 220 m rakımlı 0 olgunluk indeksli örneklerde bulunmuştur. En yüksek fenolik madde miktarı ise 220 m rakımlı 3 olgunluk indeksli örneklerden elde edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract This thesis was carried out in order to examine the olive oils obtained from the Memecik variety olives harvested at different altitudes and maturity indices in Muğla region in terms of three different quality parameters. The samples were harvested at an altitude of 40 m from Zeytinalanı neighborhood of the Köyceğiz district of Muğla province, from Pınar District at an altitude of 220 m, and from Yeşilyurt neighborhood of Menteşe district at an altitude of 520 m, in three different maturity indexes and olive oils were obtained. After calculating the maturity index of olive fruits, olive oils were calculated. The olive oils obtained were stored at -18 °C until the date of analysis (until they were sent to the analysis laboratory). Analyses were made in terms of free fatty acidity, peroxide number and total biophenol content. According to the results of the study, it was determined that the maturity index and altitude had a statistically significant effect on the free fatty acidity value. The lowest fatty acidity value was found in the samples with an altitude of 220 m and a maturity index of 0. The highest fatty acidity value was found in samples with an altitude of 40 m and a maturity index of 3. It was determined that the maturity index and altitude had a statistically significant effect on the peroxide number value. The lowest peroxide number value was found in samples with an altitude of 220 m and a maturity index of 0. The highest peroxide number value was found in samples with an altitude of 520 m and a maturity index of 3. It was determined that the maturity index to the average phenol amount value was statistically significant. The lowest amount of phenolic substance was found in samples with a maturity index of 0 at an altitude of 220 m. The highest amount of phenolic substance was found in samples with 3 maturity indexes at an altitude of 220 m. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI..............................................................................................iii TEŞEKKÜR ...........................................................................................................................iv İÇİNDEKİLER........................................................................................................................ v KISALTMALAR DİZİNİ .....................................................................................................vii ŞEKİLLER DİZİNİ..............................................................................................................viii ÇİZELGELER DİZİNİ...........................................................................................................ix RESİMLER DİZİNİ................................................................................................................ x ÖZET......................................................................................................................................xi ABSTRACT ..........................................................................................................................xii 1. GİRİŞ................................................................................................................................... 1 1.1. Zeytinin Türkiye’de ve Dünyada Üretimi ve Tüketimi.................................................... 2 2. ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR................................................................................................... 7 2.1. Zeytinyağı Sınıflandırılması............................................................................................. 7 2.2. Zeytinyağı Bileşimi .......................................................................................................... 8 2.2.1. Yağ Asitleri ................................................................................................................... 8 2.2.2. Tokoferoller................................................................................................................. 11 2.2.3. Pigmentler.................................................................................................................... 14 2.2.4. Fenolik Bileşikler ........................................................................................................ 15 2.2.5. Uçucu Bileşikler.......................................................................................................... 20 2.3. Kültürel Faaliyetlerin Zeytinyağı Kalitesine Etkileri..................................................... 23 3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................................ 26 3.1. Zeytin Hasatı .................................................................................................................. 27 3.2. Olgunluk İndeksi Hesaplanması..................................................................................... 29 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Olea europaea L. Olgunluk indeksi, Rakım, Zeytin, Zeytinyağı kalitesi tr_TR
dc.subject Maturity Index, Olive oil Properties, Olive tr_TR
dc.title Farklı yükseklik ve hasat dönemlerinin zeytinyağı kalitesi üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative The effects of different alti̇tude and harvest periods on olive oil quality tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster