eArşiv@Adu

Amasya ili tarla tarımında uygulanan tarımsal üretim desenlerinin tarım makinaları işletmeciliği açısından irdelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Yalçın, İbrahim
dc.contributor.author Karabulut, Dürdane
dc.date.accessioned 2022-07-26T07:21:44Z
dc.date.available 2022-07-26T07:21:44Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Karabulut, D. (2022). Amasya ili tarla tarımında uygulanan tarımsal üretim desenlerinin tarım makinaları işletmeciliği açısından irdelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü: Aydın. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4682
dc.description.abstract Amaç: Bu araştırma Amasya ilinde tarla tarımında yaygın olarak yetiştirilen ürünlerin, üretim desenlerinde kullanılan tarım alet makinelerinin işletmecilik değerleri hesaplanarak bir veri tabanı ortaya çıkartılması amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, Amasya ili tarla tarımında yaygın olarak yetiştirilen ürünler esas alınarak, bu ürünlerin yetiştirilmesi aşamasında kullanılan tarım makineleri merkez köylerinde 65 adet üreticiye yapılan anketler ile belirlenmiştir. Her bir ürüne ilişkin üretim aşamalarında kullanılan tarım alet makinelerinin zaman ve masraf etüdü yöntemleri kullanılarak ha.h-1 ve TL.ha-1 olarak değerlendirilmesinde Excel programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada elde edilen verilere göre iş başarısı (ha.h-1) değerleri sırası ile; Kuru soğan (35,45 ha.h-1), Şeker pancarı (29,58 ha.h-1), Ayçiçeği (21,15 ha.h-1), Arpa (19,67 ha.h-1), Buğday (19,67 ha.h-1), Mısır (12,18 ha.h-1) olarak, makine kullanma masrafı (TL.ha-1) değerleri sırası ile; Kuru soğan (673,40 TL.ha-1), Şeker pancarı (644,37 TL.ha-1), Ayçiçeği (486,79 TL.ha-1), Mısır (385,85 TL.ha-1), Arpa (332,50 TL.ha-1), Buğday (332,50 TL.ha-1) olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Tarımsal üretim faaliyetlerinin en uygun zaman aralığında ve olması gerektiği gibi gerçekleştirilmesinde alet makine seçiminin ve traktör ile güç dengesi uygunluğunun önemli olduğu saptanmıştır. İş başarılarının arttırılması ve masraf değerlerinin azaltılabilmesi için kombine makine kullanımının arttırılarak bu sayede daha az masrafla, planlanan sürede daha etkin çalışma düzeninin oluşturulabileceği sonuçlarına varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Objective: This research was carried out with the aim of revealing a database by calculating the management values of the agricultural implements used in the production of the products widely grown in field agriculture in the Amasya. Material and Methods: In the study, based on the products widely grown in field agriculture in Amasya, the agricultural machinery used in the cultivation of the products were determined by questionnaires made to 65 producers in the central villages. Excel program was used to evaluate the agricultural implements used in the production stages of each product as ha.h-1and TL.ha-1 using time and cost study methods. Results: According to the data obtained in the study, the business success (ha.h-1) values respectively; Dry onion (35,45 ha.h-1), Sugar beet (29,58 ha.h-1), Sunflower (21,15 ha.h-1), Barley (19,67 ha.h-1), Wheat (19,67 ha.h-1), corn (12,18 ha.h-1). For the machine operating cost (TL.ha-1) values, respectively; Dry onion (673,40 TL.ha-1), Sugar beet (644,37 TL.ha-1), Sunflower (486,79 TL.ha-1), Maize (385,85 TL.ha-1), Barley (332,50 TL.ha-1) and Wheat (332,50 TL.ha-1) were determined. Conclusion: It has been determined that agricultural production activities should be sown in the most appropriate time period, and the selection of tool and machine used in production and the compatibility of the tractor and power balance are important in its realization. It has been concluded that by increasing the use of combined machinery in order to increase business success and reduce cost values, a more effective working order can be created in the planned time with less expense. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .................................................................................................................i TEŞEKKÜR ............................................................................................................................ii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ...........................................................................vi ŞEKİLLER DİZİNİ..............................................................................................................viii RESİMLER DİZİNİ...............................................................................................................ix ÇİZELGELER DİZİNİ............................................................................................................ x ÖZET.....................................................................................................................................xii ABSTRACT .........................................................................................................................xiii 1. GİRİŞ................................................................................................................................... 1 1.1. Arpa .................................................................................................................................. 2 1.2. Ayçiçeği............................................................................................................................ 4 1.3. Buğday.............................................................................................................................. 7 1.4. Kuru Soğan..................................................................................................................... 10 1.5. Mısır ............................................................................................................................... 12 1.6. Şeker ve Şeker Pancarı ................................................................................................... 15 2. KAYNAK ÖZETLERİ...................................................................................................... 18 3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................................ 26 3.1. Materyal.......................................................................................................................... 26 3.1.1. Araştırma Yeri ............................................................................................................. 26 3.1.2. Araştırma Yerinin İklim Özellikleri ............................................................................ 27 3.1.3. Araştırma Yerinin Toprak Yapısı ve Tarımsal Yapısı................................................. 27 3.1.4. Araştırma Yerinin Bitkisel Üretim Deseni .................................................................. 28 3.1.5. Kullanılan Güç Kaynağı.............................................................................................. 29 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Makine, Masraf Etüdü, Tarım, Üretim Deseni, Zaman Etüdü tr_TR
dc.subject Agriculture, Cost Study, Machine, Production Pattern, Time Study tr_TR
dc.title Amasya ili tarla tarımında uygulanan tarımsal üretim desenlerinin tarım makinaları işletmeciliği açısından irdelenmesi tr_TR
dc.title.alternative Investigation of agricultural production patterns applied in agricultural machinery management in Amasya tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makineleri Yüksek Lisans Programı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster