dc.contributor.advisor |
Eskin, Serap Gökçe |
|
dc.contributor.author |
Çiçekli, İpek |
|
dc.date.accessioned |
2022-06-28T13:55:25Z |
|
dc.date.available |
2022-06-28T13:55:25Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.date.submitted |
2022-06-15 |
|
dc.identifier.citation |
Çiçekli, İ. (2022). Beslenme ve diyetetik bölümü öğrencileri arasında bulaşıcı olmayan hastalıklar için yaşam tarzı risk faktörlerinin değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü: Aydın. |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4665 |
|
dc.description.abstract |
Amaç: Kronik hastalıklar olarak da bilinen bulaşıcı olmayan hastalıklar (BOH), uzun süreli ve yavaş ilerleme ile ilişkili tıbbi durumlardır. Çoğu BOH bulaşıcı değildir ve genetik, fizyolojik, davranışsal ve çevresel faktörler dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin sonucudur.BOH prevalansı dünya çapında tüm yaş gruplarında artmaya devam etmektedir. Bu çalışma, biri devlet ve diğeri özel iki üniversitedeki Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümüne kayıtlı öğrenciler arasında bulaşıcı olmayan hastalıklar için yaşam tarzı risk faktörlerinin (fiziksel hareketsizlik, tütün, alkol, beslenme ve aşırı kilo/obezite) prevalansını incelemek amacıyla planlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Analitik türde planlanmış olana çalışma verileri Ocak-Nisan 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışma örneklemini devlet üniversitesinden 266, özel üniversiteden 220 öğrenci oluşturmuştur. Veriler SPSS 2021 paket programında analiz edilmiştir. Prevalanslar, sosyodemografik özelliklere göre bulaşıcı olmayan hastalık risk faktörlerini tanımlamak için hesaplanmıştır. Ölçüm tipi değişkenler arasında fark analizleri t testi ile incelenmiştir. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak kabul edilmiştir.
Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre öğrencilerin %14,9’u fazla kilolu veya obezdir. Kadınlarda fazla kiloluluk veya obez olma oranı erkeklere kıyasla anlamlı daha fazladır. Her gün süt-yoğurt tüketenler tüm öğrencilerin %31,6’sını, her gün yumurta tüketenler çalışmanın %17,1’ini oluşturmaktadır ve öğrencilerin %8,6’sı hiç yumurta tüketmemektedir. Çalışmadaki öğrencilerin %27,2’si her gün et-peynir tüketmektedir.
Öğrencilerin %11,6’sı her gün sebze, %20,9’u her gün meyve tüketmektedir. Her gün abur cubur tüketenlerin oranı özel üniversitede devlet üniversitesine kıyasla anlamlı daha fazla bulunmuştur. Son 1 ay içerisinde alkol tüketenler öğrencilerin %44,6’sını oluşturmaktadır. Öğrencilerin %52,5’i haftada 1 gün veya daha az sıklıkla fiziksel aktivite düzeyine sahiptir. Fast food tüketim oranı devlet üniversitesindeki öğrencilerin %64,8’ini oluşturmaktadır ve özel üniversiteye kıyasla istatistiksel olarak anlamlı daha fazla bulunmuştur. Haftada en az 1 kez gazlı içecek tüketenler tüm öğrencilerin %58,8’ini oluşturmaktadır. Kadınlarda haftada en az 1 kez gazlı içecek tüketme oranları erkeklerden istatistiksel anlamlı daha fazla bulunmuştur. Öğrencilerin %25,1’i aktif sigara kullanıcısıdır.
Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına dayanarak, üniversite öğrencilerinde gözlenen tütün kullanımı, alkol tüketimi, fast food tüketimi sıklığı, yetersiz beslenme ve fiziksel aktivite düzeyi, bulaşıcı olmayan hastalıkların yönetiminde yönelik bireyin sağlıklı bir yaşam tarzını izleyerek bireysel düzeyde doğru yönlendirilmesi gerektiği sonucuna varılabilir. Özellikle, üniversite öğrencileri, yaşam tarzlarındaki değişiklikler, ebeveyn desteğinin azalması ve stres nedeniyle bulaşıcı olmayan hastalıklar için risk altındadır. Çalışma popülasyonumuz göz önüne alındığında, risk faktörlerinin ve bunların birbirleriyle etkileşimlerinin tanımlanmasında prospektif kohort araştırmalarına ihtiyaç vardır. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
KABUL VE ONAY i
TEŞEKKÜR ii
İÇİNDEKİLER iii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v
TABLOLAR DİZİNİ vi
ÖZET vii
ABSTRACT ix
1. GİRİŞ 1
1.1. Araştırmanın Amacı 3
1.2. Araştırmanın Soruları 3
1.3. Sınırlılıklar ve Karşılaşılan Güçlükler 4
2. GENEL BİLGİLER 6
2.1. Bulaşıcı Olmayan Temel Hastalıklar 8
2.1.1. Kardiyovasküler Hastalıklar 8
2.1.2. Kanser 9
2.1.3. Kronik Solunum Yolu Hastalıkları 11
2.1.4. Diabetes Mellitus 11
2.2. Temel Risk Faktörleri 12
2.2.1. Sağlıksız Beslenme 12
2.2.2. Obezite 14
2.2.3. Fiziksel Aktivite Yetersizliği 15
2.2.4. Alkol Tüketimi 16
2.2.5. Tütün Kullanımı 16
3. GEREÇ VE YÖNTEM 19
3.1. Katılımcıların Özellikleri 19
3.2. Dahil Edilme ve Dışlanma Kriterleri 19
3.3. Pilot Uygulama 20
3.4. Çalışmanın Evreni 20
3.5. Örneklem Büyüklüğü 20
3.6. İstatistiksel ve Analitik Yöntemler 21
3.7. Sosyodemografik Özellikler 21
3.8. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar için Yaşam Tarzı Risk Faktörleri 21
3.8.1. Beslenme 21
3.8.2. Obezite 22
3.8.3. Fiziksel Aktivite 22
3.8.4. Sigara 22
3.8.5. Alkol 23
4. BULGULAR 24
5. TARTIŞMA 33
5.1. Beslenme 33
5.2. Obezite 35
5.3. Fiziksel Aktivite 36
5.4. Sigara 37
5.5. Alkol 38
6. SONUÇ VE ÖNERİLER 40
KAYNAKLAR 42
EKLER 52
Ek 1 (Etik Kurul Onayı) 52
BİLİMSEL ETİK BEYANI 53
ÖZ GEÇMİŞ 54 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Bulaşıcı olmayan hastalıklar, Diyet, Öğrenciler, Risk Faktörleri. |
tr_TR |
dc.subject |
Diet, Life style, Noncommunicable Diseases, Risk Factors, Students. |
tr_TR |
dc.title |
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencileri Arasında Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar için Yaşam Tarzı Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Evaluation Of Lifestyle Risk Factors For Noncommunicable Diseases Among Nutrition And Dietetics Students |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
tr_TR |