dc.contributor.advisor |
Savaşan, Serap |
|
dc.contributor.author |
Muti, Egem |
|
dc.date.accessioned |
2022-06-28T13:45:40Z |
|
dc.date.available |
2022-06-28T13:45:40Z |
|
dc.date.issued |
2022-06-28 |
|
dc.date.submitted |
2022-04-29 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4664 |
|
dc.description.abstract |
Amaç: Bu araştırmada hindi ileum içeriğinden izole edilmiş olan probiyotik bakterilerden biri
olan Lactobacillus spp. türlerinin probiyotik özelliklerinin incelenmesi ve hindi gelişimine
olan katkısının incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: 2021 yılı Kasım ve Aralık aylarında özel bir kesimhaneden toplanan 50
adet ileum içeriği, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim
Dalı laboratuvarına soğuk zincirde teslim edilerek, selektif besiyerlerine ekimi yapılarak
inkubasyona bırakıldı.
Markiewicz ve Biedrzycka (2005) ‘nın çalışmalarında uyguladıkları PCR tekniğiyle,
şüphelenilen kolonilerden cins ayrımı yapıldı. İzole edilen bakterilerin safra dirençliliklerini
test etmek amacıyla safra tolerans testi uygulandı. pH tolerans testiyle de izolatların pH
dirençlilikleri belirlendi. Kongo kırmızısı içeren MRS agara ekim yapılarak izolatların
hidrofobisitelerine bakıldı. Kirby Bauer Disk Difüzyon tekniği ile de antibiyogram testi
uygulanarak antibiyotik direnç mekanizmaları incelendi.
Bulgular: Araştırmada kullanılan kesim yaşına yaklaşmış 50 hindiden alınan ileum
içeriklerinden hazırlanan spesifik besiyerlerine yapılan ekimler sonucunda, anaerobik
koşullarda 35°C’de 48 saat boyunca inkube edildikten sonra geliştirilen izolatların sadece
27’sinde bakteriyel üreme görüldü. Bu 27 örneğin 6’sında da PCR testi sonucunda cins
bazında Lactobacillus acidophilus tespit edildi. Safra tolerans testinde %0,5
konsantrasyonlarındaki safrada sadece 3 izolatın %100 dirençli olduğu gözlendi. pH tolerans
testinde ise pH 5’e maruz kalan izolatlardan sadece ikisinin %100 dirençli olduğu saptandı.
Tüm Lactobacillus spp. izolatlarının sadece 7 tanesinin non-hidrofobik, Lactobacillus
acidophilus izolatlarının ise sadece ikisinin non-hidrofobik olduğu gözlendi. Kirby Bauer
10
Disk Difüzyon Tekniği ile yapılan antibiyogram testi sonucunda ise Lactobacillus spp.
izolatlarının üç grup antibiyotiğe karşı yüksek dirençlilik gösterdiği, birine karşı ise oldukça
duyarlı olduğu gözlendi. Lactobacillus acidophilus izolatlarının ise üç grup antibiyotiğe karşı
oldukça dirençli olduğu; diğer dört gruba karşı ise oldukça duyarlı olduğu tespit edildi.
Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda; izolatlarda safra oranı arttıkça probiyotiklerin canlılık
oranlarında azalma olduğu, pH oranı ise nötre yaklaştıkça canlılığının arttığı gözlendi. Elde
edilen sonuçlar, L. acidophilus ve Lactobacillus spp. izolatlarının çoklu antibiyotik direnci
gösteren suşlarının probiyotik olarak kullanılabilir özellikte olduğunu ve hindi sindirim
kanalının gelişiminde önemli rol oynadığını göstermektedir. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
KABUL VE ONAY i
TEŞEKKÜR ii
İÇİNDEKİLER iii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v
RESİMLER DİZİNİ vi
TABLOLAR DİZİNİ vii
ÖZET viii
ABSTRACT x
1. GİRİŞ 1
2. GENEL BİLGİLER 2
3. GEREÇ VE YÖNTEM 7
3.1. Hayvansal Materyal ve Bakteriyolojik İzolasyon 7
3.2. Genotipik Cins İdentifikasyonu 7
3.3. Safra Tolerans Testi 8
3.4. pH Tolerans Testi 9
3.5. Hidrofobisite Testi 9
3.6. Antibiyogram Testi 9
4. BULGULAR 10
4.1. Bakteriyolojik İzolasyon 10
4.2. Genotipik Cins İdentifikasyonu Sonuçları 10
4.3. Safra Tolerans Testi Sonuçları 11
4.4. pH Toleranslarının Belirlenmesi 12
4.5. İzolatların Hidrofobisitelerinin Tespiti 13
5
4.6. Antimikrobiyal Duyarlılığının Tespiti 14
5. TARTIŞMA 15
6. SONUÇ VE ÖNERİLER 19
KAYNAKLAR 21
BİLİMSEL ETİK BEYANI 26
ÖZ GEÇMİŞ 27 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Lactobacillus spp, Lactobacillus acidophilus, probiyotik |
tr_TR |
dc.title |
Hindilerden İzole Edilen Lactobacillus Türlerinin Probiyotik Özelliklerinin Araştırılması |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Investigation Of Probiotics Properties Of Lactobacillus Species Isolated From Turkeys |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-6040-7388 |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı |
tr_TR |