eArşiv@Adu

Hindilerden İzole Edilen Lactobacillus Türlerinin Probiyotik Özelliklerinin Araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Savaşan, Serap
dc.contributor.author Muti, Egem
dc.date.accessioned 2022-06-28T13:45:40Z
dc.date.available 2022-06-28T13:45:40Z
dc.date.issued 2022-06-28
dc.date.submitted 2022-04-29
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4664
dc.description.abstract Amaç: Bu araştırmada hindi ileum içeriğinden izole edilmiş olan probiyotik bakterilerden biri olan Lactobacillus spp. türlerinin probiyotik özelliklerinin incelenmesi ve hindi gelişimine olan katkısının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2021 yılı Kasım ve Aralık aylarında özel bir kesimhaneden toplanan 50 adet ileum içeriği, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı laboratuvarına soğuk zincirde teslim edilerek, selektif besiyerlerine ekimi yapılarak inkubasyona bırakıldı. Markiewicz ve Biedrzycka (2005) ‘nın çalışmalarında uyguladıkları PCR tekniğiyle, şüphelenilen kolonilerden cins ayrımı yapıldı. İzole edilen bakterilerin safra dirençliliklerini test etmek amacıyla safra tolerans testi uygulandı. pH tolerans testiyle de izolatların pH dirençlilikleri belirlendi. Kongo kırmızısı içeren MRS agara ekim yapılarak izolatların hidrofobisitelerine bakıldı. Kirby Bauer Disk Difüzyon tekniği ile de antibiyogram testi uygulanarak antibiyotik direnç mekanizmaları incelendi. Bulgular: Araştırmada kullanılan kesim yaşına yaklaşmış 50 hindiden alınan ileum içeriklerinden hazırlanan spesifik besiyerlerine yapılan ekimler sonucunda, anaerobik koşullarda 35°C’de 48 saat boyunca inkube edildikten sonra geliştirilen izolatların sadece 27’sinde bakteriyel üreme görüldü. Bu 27 örneğin 6’sında da PCR testi sonucunda cins bazında Lactobacillus acidophilus tespit edildi. Safra tolerans testinde %0,5 konsantrasyonlarındaki safrada sadece 3 izolatın %100 dirençli olduğu gözlendi. pH tolerans testinde ise pH 5’e maruz kalan izolatlardan sadece ikisinin %100 dirençli olduğu saptandı. Tüm Lactobacillus spp. izolatlarının sadece 7 tanesinin non-hidrofobik, Lactobacillus acidophilus izolatlarının ise sadece ikisinin non-hidrofobik olduğu gözlendi. Kirby Bauer 10 Disk Difüzyon Tekniği ile yapılan antibiyogram testi sonucunda ise Lactobacillus spp. izolatlarının üç grup antibiyotiğe karşı yüksek dirençlilik gösterdiği, birine karşı ise oldukça duyarlı olduğu gözlendi. Lactobacillus acidophilus izolatlarının ise üç grup antibiyotiğe karşı oldukça dirençli olduğu; diğer dört gruba karşı ise oldukça duyarlı olduğu tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda; izolatlarda safra oranı arttıkça probiyotiklerin canlılık oranlarında azalma olduğu, pH oranı ise nötre yaklaştıkça canlılığının arttığı gözlendi. Elde edilen sonuçlar, L. acidophilus ve Lactobacillus spp. izolatlarının çoklu antibiyotik direnci gösteren suşlarının probiyotik olarak kullanılabilir özellikte olduğunu ve hindi sindirim kanalının gelişiminde önemli rol oynadığını göstermektedir. tr_TR
dc.description.tableofcontents KABUL VE ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ v RESİMLER DİZİNİ vi TABLOLAR DİZİNİ vii ÖZET viii ABSTRACT x 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 2 3. GEREÇ VE YÖNTEM 7 3.1. Hayvansal Materyal ve Bakteriyolojik İzolasyon 7 3.2. Genotipik Cins İdentifikasyonu 7 3.3. Safra Tolerans Testi 8 3.4. pH Tolerans Testi 9 3.5. Hidrofobisite Testi 9 3.6. Antibiyogram Testi 9 4. BULGULAR 10 4.1. Bakteriyolojik İzolasyon 10 4.2. Genotipik Cins İdentifikasyonu Sonuçları 10 4.3. Safra Tolerans Testi Sonuçları 11 4.4. pH Toleranslarının Belirlenmesi 12 4.5. İzolatların Hidrofobisitelerinin Tespiti 13 5 4.6. Antimikrobiyal Duyarlılığının Tespiti 14 5. TARTIŞMA 15 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 19 KAYNAKLAR 21 BİLİMSEL ETİK BEYANI 26 ÖZ GEÇMİŞ 27 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Lactobacillus spp, Lactobacillus acidophilus, probiyotik tr_TR
dc.title Hindilerden İzole Edilen Lactobacillus Türlerinin Probiyotik Özelliklerinin Araştırılması tr_TR
dc.title.alternative Investigation Of Probiotics Properties Of Lactobacillus Species Isolated From Turkeys tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-6040-7388 tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster