Özet:
Bu araştırmada 2012 Eylül-Aralık tarihleri arasında, Aydın ili ve çevresinde bulunan işletmelerde laktasyon döneminde olan 100 ineğin her birinden süt örnekleri tekniğine uygun olarak alınıp Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Rutin Teşhis Laboratuarına soğuk zincirde getirilmiştir. İzole edilen etkenlerin tür düzeyinde identifikasyonları fenotipik özellikleri incelenerek gerçekleştirilmiştir. İncelenen 100 örneğin toplam 27'sinde (% 27) S. aureus izolasyonu gerçekleştirilmiştir. 27 adet S. aureus suşunun ST testleri ile 18 (% 66.6)'i biyofilm üretimi yönünden pozitif bulunmuştur. Agar dilüsyon yöntemi ile incelenen 27 adet Staphylococcus aureus suşunun tamamı (% 100) sefuroksim, sefotaksim, sefalotin, enrofloksasin ve novobiosine karşı duyarlı bulunmuştur. İzole edilen suşlarda penisilin G için % 74, ampisilin için % 66, tetrasiklin için % 81 oranında direnç oluşumu tespit edilmiştir. Ayrıca eritromisin için % 4, oksasilin için % 7 ve amoksisilin+klavulonik asit için % 4 gibi düşük direnç gelişimleri de tespit edilmiştir.
In this study, milk samples were collected from 100 lactating cows by adequate technique from various milking stations which are found around Aydın region and the milk samples were brought to Adnan Menderes University Faculty Of Veterinary Medicine Department of Microbiology in cold chain. The species identification of the isolated bacteria was performed by investigation of their phenotypical properties. As a result of investigated 100 milk samples, a total of 27 (27 %) S. aureus strains were isolated. 18 (66.6 %) of the isolated S. aureus strains were found biofilm formation positive by Standard Tube (ST) test. All of 27 (100 %) S. aureus strains, which were investigated by agar dilution method, were susceptible to cefuroxime, cefataxime, cefalothin, enrofloxacin and novobiosin. The isolated strains formed resistancy against penicillin G in the ratio of 74 %, against ampicillin in the ratio of 66 % and against tetracyclin in the ratio of 81 %. Beyond, low resistancy formations against erythromicin in the ratio of 4 %, against oxacillin in the ratio of 7 % and against amoxycillin-clavulonic acid in the ratio of 4% were determined.