eArşiv@Adu

Deneysel Diyabet Oluşturulmuş Ratlarda Arı Sütünün DNA Koruyucu Etkinliği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Sekkin, Selim
dc.contributor.author Gündeş Kut, Sultan
dc.date.accessioned 2022-02-02T13:09:02Z
dc.date.available 2022-02-02T13:09:02Z
dc.date.issued 2022-02-02
dc.date.submitted 2021-11-29
dc.identifier.citation Gündeş Kut, S. (2022) Deneysel diyabet oluşturulmuş ratlarda arı sütünün dna koruyucu etkinliği (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4615
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş erkek ratlarda, arı sütünün artan dozlarda intragastrik sonda uygulanması ile olası antihiperglisemik, antioksidan ve DNA hasarındaki koruyucu etkinliğini değerlendirmektir. Bu çalışmada 330-400 g ağırlığında erişkin 38 adet Sprague dawley erkek rat kullanıldı. 50mg/kg streptozotosin intraperitoneal enjeksiyonla uygulanarak diyabet oluşturuldu. Kan glukoz düzeyi 200mg/dl üzerinde olan ratlar diyabetik olarak kabul edildi. Arı sütü sağlıklı arı sütü (Sas) grubuna 300 mg/kg, diyabetik üç gruba (Das50, Das150, Das300), sırasıyla, 50-150-300 mg/kg dozlarında, 2ml %0,9 NaCl solüsyonu sağlıklı kontrol (Sk) ve diyabetik kontrol (Dk) gruplarına 28 gün boyunca intragastrik sonda ile uygulandı. DNA hasarının değerlendirilmesi için kan numunelerinden comet analizi yapıldı ve kuyruk momenti ile kuyruk yüzdesi parametreleri incelendi. Oksidatif stresin değerlendirilmesi için karaciğer numunelerinden Süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), İndirgenmiş glutasyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) parametreleri incelendi. Das300 grubunda canlı ağırlık ölçümlerinde haftalar arası anlamlı farklılık gözlemlenmedi (p=0,307). Das300 grubunda kan glukozu ölçümlerinde haftalar arası anlamlı farklılık gözlenmedi. Dk grubuna göre Das50, Das150 ve Das300 gruplarında kuyruk momenti ve kuyruk yoğunluğu verilerinde anlamlı bir azalma saptanmıştır (p=0,001). Das gruplarında SOD düzeyinin anlamlı olarak arı sütü dozuna bağlı arttığı saptanmıştır (p=0,002). Yine, Das gruplarında CAT ve GSH düzeyinin anlamlı olarak arı sütü dozuna bağlı arttığı saptanmıştır. Das150 grubunda MDA düzeyinin anlamlı olarak azaldığı saptanmıştır. Arı sütünün diyabete bağlı gelişen oksidatif stres ve DNA hasarını azaltabileceği, canlı ağırlık kaybını kısmen engelleyebileceği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Objective: The aim of this study was to evaluate the possible antihyperglycemic, antioxidant and protective effects of DNA damage by administering increasing doses of royal jelly by intragastric tube in streptozotocin-induced diabetic male rats. Material and Methods: In this study, 38 adult Sprague dawley male rats weighing 330-400 g were used. Diabetes was induced by administering 50 mg/kg streptozotocin by intraperitoneal injection. Rats with blood glucose levels above 200mg/dl were considered diabetic. Royal jelly was given at doses of 300 mg/kg to healthy royal jelly (Sas) group, 50-150-300 mg/kg to three diabetic groups (Das50, Das150, Das300), 2ml 0.9% NaCl solution for healthy control (Sk) and diabetic control (Dk) groups were administered with an intragastric tube for 28 days. For the evaluation of DNA damage, comet analysis was performed from blood samples and tail moment and tail percentage parameters were examined. Superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), reduced glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) parameters from liver samples were examined for the evaluation of oxidative stress. Results: In the Das300 group, no significant difference was observed between weeks in body weight measurements (p=0.307). There was no significant difference between weeks in blood glucose measurements in the Das300 group. A significant decrease was found in the tail moment and tail density data in the Das50, Das150 and Das300 groups compared to the Dk group (p=0.001). It was determined that the SOD level increased significantly in the Das groups (p=0.002). Again, ıt was determined that CAT and GSH levels increased significantly in Das groups. It was determined that MDA level decreased significantly in the Das150 group. Conclusion: It has been concluded that royal jelly can reduce oxidative stress and DNA damage due to diabetes and partially prevent body weight loss. tr_TR
dc.description.tableofcontents TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vi ŞEKİLLER DİZİNİ…………………………………………………………………………..vii RESİMLER DİZİNİ viii TABLOLAR DİZİNİ ixx ÖZET………………………………………………………………………………………..…x ABSTRACT……………………….....……………………………………………………….xi 1. GİRİŞ 1 2.GENEL BİLGİLER 4 2.1. Diyabet 4 2.1.1. Diyabet Tanımı 4 2.1.2. Diyabetin Epidemiyolojisi 4 2.1.3. Diyabetin Sınıflandırılması 6 2.1.3.1.Tip-1 Diyabet (IDDM) 6 2.1.3.2. Tip 2 Diyabet (DM) 7 2.1.3.3. Gestasyonel Diyabet 9 2.1.3.4. Spesifik Nedenlere Bağlı Diyabet Tipleri 10 2.1.4. Diyabetin Komplikasyonları 10 2.1.4.1. Hipoglisemi 11 2.1.4.2. Diyabetik Ketoasidoz 11 2.1.4.3. Hiperosmolar Hiperglisemik Durum 11 2.1.4.4. Kronik Komplikasyonlar 12 2.1.4.5. Diyabetik Retinopati 12 2.1.4.6. Diyabetik Nefropati 12 2.1.4.7. Diyabetik Nöropati 13 2.1.4.8. Kardiyovasküler Hastalık 13 2.2. Balın Kimyasal Bileşimi, Propolis ve Arı Sütü 13 2.2.1. Arı Sütü ve Faydaları 16 2.2.1.1. Antimikrobiyal Etkinlik 18 2.2.1.2. Yara İyileştirici Etkinlik 19 2.2.1.3. Antioksidan Etkinlik 19 2.2.1.4. Antikanser Etkinlik 20 2.2.1.5. İmmünomodülatör ve Antienflamatuar Etkinlik 21 2.2.1.6. Antihiperlipidemik Etkinlik 21 2.2.1.7. Antihipertansiyon Etkinlik 23 2.2.1.8. Östrojenik Etkinlik 23 2.3. Diyabet ve Arı Sütü………………………………………………………………………23 3. GEREÇ VE YÖNTEM 26 3.1. Gereç 26 3.1.1. Kullanılan Kimyasal Maddeler 26 3.1.2. Cihazlar 27 3.2.Yöntem……………………………………………………………………………………29 3.2.1. Deney Hayvanlarının Bakımı 29 3.2.2. Deney Gruplarının Oluşturulması 29 3.2.3. Hayvan Deneyinin Yürütülmesi………………………………………………………..29 3.2.4. Canlı Ağırlık Ölçümü 32 3.2.5. Kan Glukozu Ölçümü………………………………………………………………….31 3.2.6. Deneyin Sonlandırılması……………………………………………………………….32 3.2.7. Comet Analizi 32 3.2.8. Antioksidan/Oksidan Parametre Analizleri 33 3.2.8.1. Doku Homojenizasyonu 33 3.2.8.2. Süperoksit Dismutaz (SOD) Analizi 33 3.2.8.3. İndirgenmiş Glutasyon (GSH) Analizi 33 3.2.8.4. Katalaz (CAT) Analizi 33 3.2.8.5. Malondialdehit (MDA) Analizi 33 3.2.8.6. Total Protein Analizi 33 3.3. İstatistiksel Analiz 35 4. BULGULAR 36 4.1. Canlı Ağırlık Ölçümü 36 4.2. Plazma HbA1c Düzeyleri ve Kan Glukozu Ölçümleri 39 4.3. Comet Analizi 39 4.4. Antioksidan/Oksidan Parametreler………………………………………………………46 5. TARTIŞMA 49 6. SONUÇ 52 KAYNAKLAR 53 EK-1 (ADÜ-HADYEK)……………………………………………………………………...68 BİLİMSEL ETİK BEYANI 69 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Arı sütü, comet assay, diyabet, oksidan, streptozotosin tr_TR
dc.subject Royal jelly, comet assay, diabetes, oxidant, streptozotocin tr_TR
dc.title Deneysel Diyabet Oluşturulmuş Ratlarda Arı Sütünün DNA Koruyucu Etkinliği tr_TR
dc.title.alternative DNA protective efficacy of royal jelly in experimental diabetic rats tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-6076-0314 tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Farmakoloji Toksikoloji Anabilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster