eArşiv@Adu

Farklı düzeyde arpa içeren rasyonların etlik piliçlerde büyüme performansı, bağırsak viskozitesi, altlık kalitesi ve ayak tabanı yangısına etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Köksal, Bekir Hakan
dc.contributor.author Temiz, Artun Reman
dc.date.accessioned 2022-01-14T10:42:00Z
dc.date.available 2022-01-14T10:42:00Z
dc.date.issued 2022-01-14
dc.date.submitted 2022
dc.identifier.citation Temiz, A.R. (2022) Farklı düzeyde arpa içeren rasyonların etlik piliçlerde büyüme performansı, bağırsak viskozitesi, altlık kalitesi ve ayak tabanı yangısına etkileri (yayınlanmamış doktora tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4604
dc.description.abstract Amaç: Araştırma etlik piliç rasyonlarında %10, %20 ve %30 oranında arpa kullanılmasının büyüme performansı, bazı göğüs eti kalite parametreleri, bağırsak viskozitesi, altık kalitesi ve ayak tabanı yangısına etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Mart-Mayıs 2019 tarihleri arasında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kanatlı Araştırma Birimi’nde yürütüldü. Toplam 216 bir günlük yaştaki Ross 308 erkek etlik civciv, her bölmede 12 civciv içeren altı tekrar grubundan oluşan üç deneme grubuna rastgele dağıtılmıştır. Ross 308 Ticari Hibrit Besleme Kataloğunda belirtilen (Ross 308, 2019) 2,5-3,0 kg kesim ağırlığı hedeflenen etlik piliçler için farklı besleme dönemlerindeki (0-10. gün başlangıç, 10-24. gün büyütme, 24-42. gün bitirme) enerji ve besin madde gereksinimlerine uygun olarak mısır, arpa ve soya fasulyesi küspesi temelli rasyonlar hazırlanmıştır. Arpayı %10, %20 ve %30 oranlarında içeren üç farklı deneme rasyonuna ticari bir firmadan temin edilen enzim katkısı (Allzyme® SSF), önerilen düzeyde (300 g/ton) katılmıştır. Elde edilen veriler, One Way ANOVA, Kruskal-Wallis ve Ki-Kare testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Elde edilen performans değerleri tüm yetiştirme dönemi boyunca değerlendirildiğinde gruplar arası fark önemsiz bulunmuştur. Rasyonlarda farklı düzeylerde arpa kullanılması bazı et kalite parametrelerinde değişikliğe yol açmıştır. Göğüs eti 120. saat pH ölçümünde en yüksek pH değeri (P<0,05) rasyonda %30 arpa içeren grupta bulunmuştur. Göğüs etlerinde renk kalite değerlendirmesinde yalnızca sarılık değerlerinde istatistiksel farklılık belirlenmiştir. Rasyonda %30 arpa içeren grupların göğüs eti sarılık değeri %20 arpa içeren grupların ortalamasından daha düşük (P<0,05) tespit edilmiştir. Pişirme kaybının (120. saat) ise rasyonda %10 arpa içeren gruplarda en az (P<0,05) şekillendiği belirlenmiştir. xii Rasyonda arpa oranı arttıkça ileal viskozite değerinin arttığı (P<0,05) sonucuna ulaşılmıştır. Yetiştirme döneminin 24. ve 42. günlerinde FPD görülme sıklığı rasyonda %10 ve %20 arpa içeren gruplar arasında fark göstermezken her iki dönemde de FPD, rasyonda %30 arpa içeren grupta en az (P<0,05) şekillenmiştir. Sonuç: Arpanın ticari yetiştiricilikte daha uygun maliyetle rasyon hazırlanabilmesi için uygun bir hammadde olduğu, uygun oranda ve bileşimde enzim kullanımı ile birlikte arpadaki antinutrisyonel maddelerin performans parametrelerini olumsuz etkilemediği belirlenmiş, göğüs eti kalite özelliklerine olumsuz etkisinin olmadığı, altlık kalitesinin korunduğu ve FPD oluşma riskinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Objective: The study was conducted to investigate the effects of using 10%, 20% and 30% barley in broiler rations on growth performance, some breast meat quality parameters, intestinal viscosity, litter quality and foot pad dermatitis. Materials and Methods: The research was conducted at Poultry Research Unit of Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine, between March-May 2019. A total of 216 one-day-old Ross 308 broiler chicks were randomly assigned to three experimental groups consisting of six replicates containing 12 chicks in each pen. Corn, barley and soybean meal-based basal diets were formulated for targeted at 2,5-3 kg slaughter weight specified in the Ross 308 Commercial Hybrid Feeding Catalog (Ross 308, 2019) for periods of starter (0- 10th day), grower (10-24th day), finisher (24-42th day). Enzyme additive (Allzyme® SSF) supplied from a commercial company was added to the trial rations at the recommended level (300 g/ton). Collected data were evaluated using one-way ANOVA, Kruskal-Wallis and ChiSquare tests. Results: When the obtained performance values were evaluated during the whole experimental period, the difference between groups was found to be insignificant. The use of different levels of barley in the rations showed changes in some meat quality parameters, and the highest pH value in the 120th hour pH measurements was found in the group containing 30% barley (P<0,05). In the evaluation of color quality in breast meat, statistical difference was only found in yellowness values. The meat yellowness value was lower on diet containing 30% barley than the average of 20% barley diet (P<0,05). The cooking loss (120th hour) was determined the lowest in 10% barley group (P<0,05). It was concluded that the higher barley ratio is in the ration, the higher the ileal viscosity is (P<0,05). While the frequency of FPD on the 24th and xiv 42nd days of the growing period did not differ between the rations include 10% and 20% barley, FPD was the lowest in 30% barley group in both periods (P<0,05). Conclusion: It has been concluded that barley is a suitable feed material to prepare a ration at a more affordable cost in commercial farming, with the use of enzymes in appropriate ratio and composition, antinutritional substances in barley do not adversely affect the performance parameters, it has no negative effect on breast meat quality characteristics, litter quality is preserved and the risk of FPD formation is reduced. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY .................................................................................................................... i TEŞEKKÜR............................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER..........................................................................................................................iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ.............................................................................. vi ŞEKİLLER DİZİNİ.................................................................................................................. vii RESİMLER DİZİNİ................................................................................................................viii TABLOLAR DİZİNİ ................................................................................................................ ix ÖZET......................................................................................................................................... xi ABSTRACT............................................................................................................................xiii 1. GİRİŞ ..................................................................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER................................................................................................................ 5 2.1. Piliç Eti Üretimi ................................................................................................................. 5 2.2. Kanatlı Karma Yem Sektörü ............................................................................................... 7 2.3. Arpa Üretimi ve Kullanımı ............................................................................................... 12 2.4. Etlik Piliç Rasyonlarında Arpa Kullanımı ........................................................................ 14 2.5. Yapışkan Dışkı Oluşumunun Altlık Kalitesi ve Ayak Tabanı Yangısı ile İlişkisi............ 19 2.6. Arpanın Bazı Göğüs Eti Kalite Özelliklerine Etkisi ......................................................... 20 2.7. Arpa Kullanılan Etlik Piliç Rasyonlarında Enzimin Etkisi............................................... 22 2.8. Etlik Piliç Rasyonlarında Arpa Kullanımının Maliyete Etkisi.......................................... 24 3. GEREÇ ve YÖNTEM.......................................................................................................... 26 3.1. Gereç ................................................................................................................................. 26 3.1.1 Hayvan ............................................................................................................................ 26 3.1.2. Yem ................................................................................................................................ 26 3.2. Yöntem.............................................................................................................................. 28 3.2.1. Deneme Deseni .............................................................................................................. 28 3.2.2. Deneme Hayvanlarının Bakımı...................................................................................... 28 3.2.3. Arpa ve Karma Yemlerin Ham Besin Madde Düzeyleri ile Arpanın Hektolitre ve Bin Tane Ağırlığının Belirlenmesi.................................................................................................. 30 3.2.4. Canlı Ağırlık ve Canlı Ağırlık Artışının Belirlenmesi ................................................... 30 3.2.5. Yem Tüketimi ve Yemden Yararlanma Oranının Belirlenmesi..................................... 30 iv 3.2.6. Kesim İşlemi .................................................................................................................. 31 3.2.7. Sıcak Karkas Randımanının Belirlenmesi...................................................................... 31 3.2.8. Göğüs Eti ile İlgili Bazı Parametrelerin İncelenmesi..................................................... 32 3.2.8.1. pH................................................................................................................................ 32 3.2.8.2. Renk ............................................................................................................................ 32 3.2.8.3. Su tutma kapasitesi...................................................................................................... 33 3.2.8.4. Pişirme kaybı............................................................................................................... 33 3.2.9. Kloaka Kirliliğinin İncelenmesi ..................................................................................... 34 3.2.10. İleal Viskozitenin İncelenmesi ..................................................................................... 34 3.2.11. Altlık Özelliklerinin İncelenmesi ................................................................................. 35 3.2.12. Ayak Tabanı Yangısının İncelenmesi .......................................................................... 35 3.2.13. İstatistiksel Analizler.................................................................................................... 36 4. BULGULAR........................................................................................................................ 37 4.1. Yem Analizleri .................................................................................................................. 37 4.1.1. Arpa................................................................................................................................ 37 4.1.2. Karma Yemler................................................................................................................ 38 4.2. Büyüme Performansı......................................................................................................... 39 4.2.1. Canlı Ağırlık................................................................................................................... 39 4.2.2. Canlı Ağırlık Artışı......................................................................................................... 39 4.2.3. Yem Tüketimi ................................................................................................................ 41 4.2.4. Yemden Yararlanma Oranı ............................................................................................ 41 4.3. Sıcak Karkas Randımanı ................................................................................................... 41 4.4. Göğüs Eti Kalite Özellikleri.............................................................................................. 43 4.4.1. pH................................................................................................................................... 43 4.4.2. Renk ............................................................................................................................... 43 4.4.3. Su Tutma Kapasitesi....................................................................................................... 45 4.4.4. Pişirme Kaybı................................................................................................................. 46 4.5. Kloaka Kirliliği ................................................................................................................. 47 4.6. İleal Viskozite Derecesi..................................................................................................... 47 4.7. Altlık Kalitesi Özellikleri.................................................................................................. 48 4.8. Ayak Tabanı Yangısı Görülme Oranı ............................................................................... 49 5. TARTIŞMA ......................................................................................................................... 51 5.1. Büyüme Performansı......................................................................................................... 51 5.2. Sıcak Karkas Randımanı ................................................................................................... 55 v 5.3. Göğüs Eti Kalite Özellikleri.............................................................................................. 56 5.4. Kloaka Kirliliği ................................................................................................................. 59 5.5. İleal Viskozite Özellikleri ................................................................................................. 60 5.6. Altlık Kalite Özellikleri..................................................................................................... 62 5.7. Ayak Tabanı Yangısı Görülme Oranı ............................................................................... 64 6. SONUÇ ve ÖNERİLER....................................................................................................... 67 KAYNAKLAR......................................................................................................................... 70 Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul Kararı ............................................................................. 90 BİLİMSEL ETİK BEYANI ..................................................................................................... 91 ÖZ GEÇMİŞ ............................................................................................................................ 92 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Altlık kalitesi, Arpa, Etlik piliç, Et kalitesi, FPD, Performans tr_TR
dc.subject Barley, Broiler, FPD, Litter quality, Meat quality, Performance tr_TR
dc.title Farklı düzeyde arpa içeren rasyonların etlik piliçlerde büyüme performansı, bağırsak viskozitesi, altlık kalitesi ve ayak tabanı yangısına etkileri tr_TR
dc.title.alternative Effects of feeding different levels of barley ration on growth performance, intestinal viscosity, litter quality and food pad dertmatitis in broilers tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster