dc.contributor.advisor |
Kara, Soner Sertan |
|
dc.contributor.author |
Şahin, Hülya |
|
dc.date.accessioned |
2021-12-22T11:55:33Z |
|
dc.date.available |
2021-12-22T11:55:33Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-22 |
|
dc.date.submitted |
2021 |
|
dc.identifier.citation |
Şahin, H. (2021) Söke Devlet Hastanesinde çalışan hemşirelerin cerrahi alan enfeksiyonları konusunda bilgi düzeylerinin araştırılması (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4592 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırmada hemşirelerin cerrahi alan enfeksiyonlarına ilişkin bilgi düzeylerinin
incelenmesi amaçlanmıştır.
Bu çalışmaya Söke Devlet hastanesinde çalışmakta olan ve anket formunu doldurmayı kabul
eden hemşireler dahil edilmiş olup araştırma tarama modelinde nicel bir araştırmadır.
Araştırma verileri katılımcıların sosyo demografik özellikleri ve cerrahi alan konusundaki
bilgi düzeylerini test etmek amacıyla oluşturulan anket formu ile toplanmıştır ve araştırmada
verilerin analizi SPSS programında, Ki kare testi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın
evrenine 2020 yılında Söke Devlet Hastanesinde çalışan ve anket formunu doldurmayı
kabul eden tüm hemşireler dahil edilmiştir. Araştırmada örneklem seçimi yapılmadan
evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmaya 144’ü (%71) kadın, 58’i (%29) erkek
olmak üzere toplam 202 hemşire dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin cerrahi
alan enfeksiyonlarına yönelik bilgi ve uygulama düzeyleri ile ilgili ortalama puanlar
incelendiğinde hemşirelerin soruları doğru yanıtlama oranının ortalamanın üzerinde olduğu
(%72) görülmüştür. Yapılan araştırmanın sonucuna göre hemşirelerin bilgi düzeylerinin,
cerrahi alan enfeksiyonlarının artmasındaki etkileri ve önleme yolları hakkında genel
bilgiler verilmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In this study, the aim was to examine the knowledge levels of nurses about surgical site
infections.
Nurses working at Söke Public Hospital who agreed to complete the questionnaire were
included in this study, and it is a quantitative study in the survey model. Research data was
collected using a questionnaire created to test participants' socio-demographic
characteristics and level of knowledge of the surgical field, and research data analysis was
performed using the test chi-square of the SPSS. program. All nurses working at Söke State
Hospital in 2020 who agreed to complete the questionnaire were included in the study
population. In the study, we tried to reach the entire universe without making a sample
selection. A total of 202 nurses, 144 (71%) women and 58 (29%) men, were included in the
study. When the mean scores of the nurses participating in the study regarding the levels of
knowledge and practice of surgical site infections were examined, it was found that the rate
of correct answers to the nurses' questions was above average (72% ). According to the
research results, general information was provided on the effects of knowledge levels of
nurses on increasing surgical site infections and ways to prevent them. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY .................................................................................................................i
TEŞEKKÜR ............................................................................................................................ii
SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ..........................................................................vii
ŞEKİLLER DİZİNİ..............................................................................................................viii
TABLOLAR DİZİNİ..............................................................................................................ix
ÖZET....................................................................................................................................... x
ABSTRACT ...........................................................................................................................xi
1. GİRİŞ................................................................................................................................... 1
1.1. Problemin Tanımı ve Önemi ............................................................................................ 1
1.2. Araştırmanın Amacı ......................................................................................................... 3
2. GENEL BİLGİLER............................................................................................................. 5
2.1. Cerrahi Alan Enfeksiyonları (CAE) ................................................................................. 5
2.1.1. Tanım............................................................................................................................. 5
2.1.2. Tarihçe........................................................................................................................... 5
2.1.3. Sınıflandırma ................................................................................................................. 6
2.1.3.1. Yüzeyel İnsizyonel Cerrahi Alan Enfeksiyonları....................................................... 7
2.1.3.2. Derin İnsizyonel Cerrahi Alan Enfeksiyonları ........................................................... 7
2.1.3.3. Organ/Boşluk Cerrahi Alan Enfeksiyonları ............................................................... 8
2.1.4. Etiyopatogenez .............................................................................................................. 9
2.1.5. İnsidans........................................................................................................................ 10
2.1.6. Risk Faktörleri............................................................................................................. 10
2.1.6.1. Hastaya İlişkin Faktörler .......................................................................................... 12
2.1.6.1.1. Yaş......................................................................................................................... 13
iv
2.1.6.1.2. Obezite................................................................................................................... 13
2.1.6.1.3. Sigara Kullanımı.................................................................................................... 14
2.1.6.1.4. Diabetes Mellitus (DM)......................................................................................... 14
2.1.6.1.5. Preoperatif Kan Transfüzyonu .............................................................................. 15
2.1.6.1.6. Hastanede Kalış Süresi.......................................................................................... 15
2.1.6.1.7. Beslenme Durumu ................................................................................................. 15
2.1.6.1.8. İmmünsüpresif İlaç Kullanımı............................................................................... 16
2.1.6.1.9. Cerrahi İnsizyon ve Organ/Alan Dışında Başka Bir Yerde Enfeksiyon Varlığı ... 16
2.1.6.2. Cerrahi Sürece İlişkin Risk Faktörleri...................................................................... 16
2.1.6.2.1. Cerrahi Aletlerin Sterilizasyonu ............................................................................ 17
2.1.6.2.2. Ameliyat Öncesi Antiseptik Duş........................................................................... 17
2.1.6.2.3. Ameliyathane Yapısı ve Havalandırması .............................................................. 17
2.1.6.2.4. Cerrahi Kıyafetler ve Örtüler................................................................................. 18
2.1.6.2.5. Antibiyotik Profilaksisi ......................................................................................... 19
2.1.6.2.6. Operasyon Süresi................................................................................................... 21
2.1.6.2.7. Cerrahi Yöntem ..................................................................................................... 21
2.1.6.2.8. Ameliyat Öncesi El-Kol Antisepsisi ..................................................................... 22
2.1.6.2.9. Ameliyat Öncesi İnsizyon Alanındaki Tüylerin Temizlenmesi ............................ 22
2.1.6.2.10. Ameliyathane Çalışanlarının Yönetimi ............................................................... 22
2.1.6.2.11. Dikiş Materyalleri, Drenler, Kullanılan Diğer Malzemeler ................................ 23
2.1.7. Cerrahi Alan Enfeksiyonlarının Önlenmesinde Hemşirelerin Görev ve
Sorumlulukları ............................................................................................................. 23
3. MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................................ 26
3.1. Araştırmanın Amacı ....................................................................................................... 26
3.2. Araştırmanın Modeli....................................................................................................... 26
3.3. Araştırmanın Yeri ve Zamanı......................................................................................... 26
v
3.4. Evren ve Örneklem......................................................................................................... 26
3.5. Araştırmanın Değişkenleri.............................................................................................. 27
3.6. Veri Toplama Araçları ve Verilerin Toplanması............................................................ 27
3.7. Verilerin Değerlendirilmesi............................................................................................ 28
3.8. Araştırmanın Etik Yönü.................................................................................................. 28
4. BULGULAR ..................................................................................................................... 29
4.1. Katılımların Demografik ve Mesleki Özelliklere İlişkin Bulgular................................. 29
4.2. Hemşirelerin Cerrahi Alan Enfeksiyonlarına İlişkin Bilgi ve Uygulama Düzeylerine
Yönelik Bulgular.......................................................................................................... 30
4.3. Hemşirelerin Bilgi Düzeylerinin Sosyo-Demografik Özelliklerine Göre İncelenmesi.. 35
4.3.1. Cinsiyet Değişkeni ve Bilgi Düzeyi Arasındaki İlişki................................................. 35
4.3.2. Yaş Değişkeni ve Bilgi Düzeyi Arasındaki İlişki........................................................ 38
4.3.3. Eğitim Değişkeni ve Bilgi Düzeyi Arasındaki İlişki................................................... 40
4.3.4. Mesleki Deneyim ve Bilgi Düzeyi Arasındaki İlişki .................................................. 43
4.3.5. Hemşirelerin HİE Alma Durumu ve Bilgi Düzeyi Arasındaki İlişki .......................... 45
4.3.6. Hemşirelerin Çalışma Şekli ve Bilgi Düzeyi Arasındaki İlişki................................... 47
4.4. Hemşirelerin Sorulara Verdikleri Yanıtların Ortalamasının İncelenmesi ...................... 47
5. TARTIŞMA....................................................................................................................... 49
5.1. Hemşirelerin Demografik ve Mesleki Özelliklerinin Tartışılması................................. 49
5.2. Hemşirelerin Bilgi Düzeylerinin Tartışılması ................................................................ 50
5.3. Hemşirelerin Sosyo-Demografik Özellikleri ve Bilgi Düzeyi Arasındaki İlişkinin
İncelenmesi .................................................................................................................. 55
5.3.1. Hemşirelerin Cerrahi Alan Enfeksiyonlarına İlişkin Bilgi ve Uygulama
Düzeylerinin Cinsiyet Değişkenine Göre incelenmesi ................................................ 55
5.3.2. Hemşirelerin Cerrahi Alan Enfeksiyonlarına İlişkin Bilgi ve Uygulama
Düzeylerinin Yaş Değişkenine Göre incelenmesi ....................................................... 56
vi
5.3.3. Hemşirelerin Cerrahi Alan Enfeksiyonlarına İlişkin Bilgi ve Uygulama
Düzeylerinin Eğitim Değişkenine Göre incelenmesi................................................... 56
5.3.4. Hemşirelerin Cerrahi Alan Enfeksiyonlarına İlişkin Bilgi ve Uygulama
Düzeylerinin Mesleki Deneyim Değişkenine Göre incelenmesi ................................. 57
5.3.5. Hemşirelerin Cerrahi Alan Enfeksiyonlarına İlişkin Bilgi ve Uygulama
Düzeylerinin HİE Alma Değişkenine Göre incelenmesi ............................................. 58
5.3.6. Hemşirelerin Cerrahi Alan Enfeksiyonlarına İlişkin Bilgi ve Uygulama
Düzeylerinin Çalışma Şekli (Gündüz-Gece-Vardiya) Değişkenine Göre
İncelenmesi .................................................................................................................. 59
6. SONUÇ VE ÖNERİLER .................................................................................................. 60
KAYNAKLAR...................................................................................................................... 63
EKLER .................................................................................................................................. 72
Ek 1. Araştırma Soruları........................................................................................................ 72
Ek 2. Etik Kurul Onay Formu ............................................................................................... 78
Ek 3. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Araştırma İzni.................................................................. 80
BİLİMSEL ETİK BEYANI................................................................................................... 82
ÖZ GEÇMİŞ.......................................................................................................................... 83 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Bilgi Düzeyi, Cerrahi Alan Enfeksiyonları, Hemşire |
tr_TR |
dc.subject |
Knowledge Level, Nurse, Surgical Site Infections |
tr_TR |
dc.title |
Söke Devlet Hastanesinde çalışan hemşirelerin cerrahi alan enfeksiyonları konusunda bilgi düzeylerinin araştırılması |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Investigation of the knowledge levels of the nurses working at Söke State Hospital on surgical field infections |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hastane Enfeksiyon Kontrolü |
tr_TR |