dc.contributor.advisor |
Çobanoğlu, Ferit |
|
dc.contributor.author |
Yılmaz, Halil İbrahim |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-26T11:37:11Z |
|
dc.date.available |
2021-11-26T11:37:11Z |
|
dc.date.issued |
2021-11-08 |
|
dc.date.submitted |
2021-08-10 |
|
dc.identifier.citation |
Yılmaz, H.İ. (2021) Sürdürülebilirlik temelli tarımsal standartlara uygulanan desteklerin etkisinin analizi: Aydın ili incir örneği (yayınlanmmış doktora tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4557 |
|
dc.description.abstract |
Amaç: Bu araştırma Aydın ilinde kuru incir üreten tarımsal işletmelerin sahip oldukları
sürdürülebilirlik temelli sertifikaların işletmelerin verim, tarımsal gelir, sürdürülebilirliğine
etkisini incelemektir.
Materyal ve Yöntem: Araştırma, 2019 yılı Mayıs-Haziran aylarında Aydın ilinde farklı üretim
standartlarını kullanan kurutmalık incir üreten konvansiyonel, İyi Tarım Uygulamaları, Organik
Tarım olmak üzere 225 tarımsal işletmeden yüz yüze anket yöntemiyle toplanan verilerle
yürütülmüştür. İşletmelerin hangi üretim şeklini benimsedikleri çoklu nominal lojistik
regresyon yardımıyla belirlenmiştir. İşletmelerin ekonomik analizinin ardından
sürdürülebilirlik ölçeği ile işletmelerin sürdürülebilirliği ölçülmüştür. Ekonomik göstergelere
ve sürdürülebilirliğe etki eden faktörlerin etkisi uygulamanın etkisi yöntemiyle incelenmiştir.
Bulgular: Etki değerleme analizleri sonucunda sertifikalı işletmeler konvansiyonel üretime
göre daha sürdürülebilirlerdir. Organik tarım sertifikasına sahip tarım işletmeleri ile iyi tarım
uygulamaları sertifikasına sahip tarım işletmelerinin toplam sürdürülebilirliği arasında bir fark
yoktur.
Sonuç: Sürdürülebilirlik temelli uygulanan standartların işletmelere etkileri araştırılmış, bu
etkilerin işletmelerin sürdürülebilirliği büyük ölçüde risk altındadır. Sürdürülebilirlik artıkça
incir verimi düşmekte, değişken masraflar azalmakta, brüt gelir artmaktadır. Sürdürülebilir
incir üretimi için gereken destekleme modeli ortaya konmuştur. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Objective: The aim of this research is to examine the effects of the sustainability-based
certificates of the agricultural enterprises producing dried figs in the province of Aydın on the
yield, agricultural income and sustainability of the enterprises.
Material and Methods: The research was conducted with the data collected by face-to-face
survey method from 225 agricultural enterprises, including conventional, Good Agricultural
Practices, Organic Agriculture, which produce dried figs using different production standards
in Aydın province in May-June 2019. Which mode of production the enterprises adopted was
determined with the help of multiple nominal logistic regression. After the economic analysis
of the enterprises, the sustainability of the enterprises was measured with the sustainability
scale. The effect of the factors affecting the economic indicators and sustainability was
examined by the treatment effect models.
Results: As a result of impact assessment analysis, certified agriculture are more sustainable
than conventional production. There is no difference between the total sustainability of
enterprises with organic agriculture certificate and those with good agricultural practices
certificate.
Conclusion: The effects of sustainability-based standards applied to agriculture have been
researched, and the sustainability of these effects is largely at risk. As sustainability increases,
fig yield decreases, variable costs decrease, and gross income increases. The support model
required for sustainable fig production has been put forward. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY SYAFASI................................................................................................................ i
TEŞEKKÜR............................................................................................................................................ ii
İÇİNDEKİLER ....................................................................................................................................... ii
KISALTMALAR DİZİNİ........................................................................................................................v
ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................................................ vi
ÇİZELGELER DİZİNİ ......................................................................................................................... vii
ÖZET...................................................................................................................................................... xi
ABSTRACT.......................................................................................................................................... xii
1 . GİRİŞ ..................................................................................................................................................1
1.1 Dünya ve Türkiye’de İncir Üretimi....................................................................................................5
1.2 Sürdürülebilirlik Temelli Sertifikalar...............................................................................................14
2. KAYNAK ÖZETLERİ ......................................................................................................................20
3 . MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................................................32
3.1 . Materyal .........................................................................................................................................32
3.2 Yöntem.............................................................................................................................................35
3.2.1 Tarımsal Sürdürülebilirliğin Ölçülmesi.........................................................................................36
3.2.2 Etki Değerleme Analizi.................................................................................................................39
4 . BULGULAR.....................................................................................................................................43
4.1 İşletme Sahiplerine İlişkin Sosyo-Demografik Özellikler ...............................................................43
4.2 İşletmelerin Ekonomik Analizine İlişkin Bulgular ..........................................................................47
4.3 Pazarlamaya İlişkin Bulgular ...........................................................................................................55
4.4 İşletmelerin Sürdürülebilirlik Durumlarına İlişkin Bulgular............................................................64
iv
4.5 . Sürdürülebilirlik Temelli Sertifikaların İşletmelere Etkisine İlişkin Bulgular...............................73
5 . TARTIŞMA ......................................................................................................................................81
6 . SONUÇ VE ÖNERİLER ..................................................................................................................82
KAYNAKLAR ......................................................................................................................................87
EKLER...................................................................................................................................................96
ÖZGEÇMİŞ .........................................................................................................................................109 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Kuru İncir, Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilirliğin Ölçülmesi, Etki Değerleme Analizi |
tr_TR |
dc.subject |
Dried Fig, Sustainable Agriculture, Measuring Sustainability, Impact Assessment Analysi |
tr_TR |
dc.title |
Sürdürülebilirlik temelli tarımsal standartlara uygulanan desteklerin etkisinin analizi: Aydın ili incir örneği |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Analysis of impact of supports applied to sustainable oriented agriculture: the case study of fig in Aydın |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı |
tr_TR |