eArşiv@Adu

Sürdürülebilirlik temelli tarımsal standartlara uygulanan desteklerin etkisinin analizi: Aydın ili incir örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Çobanoğlu, Ferit
dc.contributor.author Yılmaz, Halil İbrahim
dc.date.accessioned 2021-11-26T11:37:11Z
dc.date.available 2021-11-26T11:37:11Z
dc.date.issued 2021-11-08
dc.date.submitted 2021-08-10
dc.identifier.citation Yılmaz, H.İ. (2021) Sürdürülebilirlik temelli tarımsal standartlara uygulanan desteklerin etkisinin analizi: Aydın ili incir örneği (yayınlanmmış doktora tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4557
dc.description.abstract Amaç: Bu araştırma Aydın ilinde kuru incir üreten tarımsal işletmelerin sahip oldukları sürdürülebilirlik temelli sertifikaların işletmelerin verim, tarımsal gelir, sürdürülebilirliğine etkisini incelemektir. Materyal ve Yöntem: Araştırma, 2019 yılı Mayıs-Haziran aylarında Aydın ilinde farklı üretim standartlarını kullanan kurutmalık incir üreten konvansiyonel, İyi Tarım Uygulamaları, Organik Tarım olmak üzere 225 tarımsal işletmeden yüz yüze anket yöntemiyle toplanan verilerle yürütülmüştür. İşletmelerin hangi üretim şeklini benimsedikleri çoklu nominal lojistik regresyon yardımıyla belirlenmiştir. İşletmelerin ekonomik analizinin ardından sürdürülebilirlik ölçeği ile işletmelerin sürdürülebilirliği ölçülmüştür. Ekonomik göstergelere ve sürdürülebilirliğe etki eden faktörlerin etkisi uygulamanın etkisi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular: Etki değerleme analizleri sonucunda sertifikalı işletmeler konvansiyonel üretime göre daha sürdürülebilirlerdir. Organik tarım sertifikasına sahip tarım işletmeleri ile iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip tarım işletmelerinin toplam sürdürülebilirliği arasında bir fark yoktur. Sonuç: Sürdürülebilirlik temelli uygulanan standartların işletmelere etkileri araştırılmış, bu etkilerin işletmelerin sürdürülebilirliği büyük ölçüde risk altındadır. Sürdürülebilirlik artıkça incir verimi düşmekte, değişken masraflar azalmakta, brüt gelir artmaktadır. Sürdürülebilir incir üretimi için gereken destekleme modeli ortaya konmuştur. tr_TR
dc.description.abstract Objective: The aim of this research is to examine the effects of the sustainability-based certificates of the agricultural enterprises producing dried figs in the province of Aydın on the yield, agricultural income and sustainability of the enterprises. Material and Methods: The research was conducted with the data collected by face-to-face survey method from 225 agricultural enterprises, including conventional, Good Agricultural Practices, Organic Agriculture, which produce dried figs using different production standards in Aydın province in May-June 2019. Which mode of production the enterprises adopted was determined with the help of multiple nominal logistic regression. After the economic analysis of the enterprises, the sustainability of the enterprises was measured with the sustainability scale. The effect of the factors affecting the economic indicators and sustainability was examined by the treatment effect models. Results: As a result of impact assessment analysis, certified agriculture are more sustainable than conventional production. There is no difference between the total sustainability of enterprises with organic agriculture certificate and those with good agricultural practices certificate. Conclusion: The effects of sustainability-based standards applied to agriculture have been researched, and the sustainability of these effects is largely at risk. As sustainability increases, fig yield decreases, variable costs decrease, and gross income increases. The support model required for sustainable fig production has been put forward. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SYAFASI................................................................................................................ i TEŞEKKÜR............................................................................................................................................ ii İÇİNDEKİLER ....................................................................................................................................... ii KISALTMALAR DİZİNİ........................................................................................................................v ŞEKİLLER DİZİNİ................................................................................................................................ vi ÇİZELGELER DİZİNİ ......................................................................................................................... vii ÖZET...................................................................................................................................................... xi ABSTRACT.......................................................................................................................................... xii 1 . GİRİŞ ..................................................................................................................................................1 1.1 Dünya ve Türkiye’de İncir Üretimi....................................................................................................5 1.2 Sürdürülebilirlik Temelli Sertifikalar...............................................................................................14 2. KAYNAK ÖZETLERİ ......................................................................................................................20 3 . MATERYAL VE YÖNTEM ............................................................................................................32 3.1 . Materyal .........................................................................................................................................32 3.2 Yöntem.............................................................................................................................................35 3.2.1 Tarımsal Sürdürülebilirliğin Ölçülmesi.........................................................................................36 3.2.2 Etki Değerleme Analizi.................................................................................................................39 4 . BULGULAR.....................................................................................................................................43 4.1 İşletme Sahiplerine İlişkin Sosyo-Demografik Özellikler ...............................................................43 4.2 İşletmelerin Ekonomik Analizine İlişkin Bulgular ..........................................................................47 4.3 Pazarlamaya İlişkin Bulgular ...........................................................................................................55 4.4 İşletmelerin Sürdürülebilirlik Durumlarına İlişkin Bulgular............................................................64 iv 4.5 . Sürdürülebilirlik Temelli Sertifikaların İşletmelere Etkisine İlişkin Bulgular...............................73 5 . TARTIŞMA ......................................................................................................................................81 6 . SONUÇ VE ÖNERİLER ..................................................................................................................82 KAYNAKLAR ......................................................................................................................................87 EKLER...................................................................................................................................................96 ÖZGEÇMİŞ .........................................................................................................................................109 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kuru İncir, Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilirliğin Ölçülmesi, Etki Değerleme Analizi tr_TR
dc.subject Dried Fig, Sustainable Agriculture, Measuring Sustainability, Impact Assessment Analysi tr_TR
dc.title Sürdürülebilirlik temelli tarımsal standartlara uygulanan desteklerin etkisinin analizi: Aydın ili incir örneği tr_TR
dc.title.alternative Analysis of impact of supports applied to sustainable oriented agriculture: the case study of fig in Aydın tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster