eArşiv@Adu

Yerfıstığında (arachis hypogea l.) mikoriza, demir ve çinko uygulamalarının verim ve tarımsal özellikler üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Ünay, Aydın
dc.contributor.author Kaya, Ayşe
dc.date.accessioned 2021-11-26T11:28:39Z
dc.date.available 2021-11-26T11:28:39Z
dc.date.issued 2021-11-08
dc.date.submitted 2021-07-15
dc.identifier.citation Kaya, A. (2021) Yerfıstığında (arachis hypogea l.) Mikoriza, demir ve çinko uygulamalarının verim ve tarımsal özellikler üzerine etkisi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4554
dc.description.abstract Amaç: Yerfıstığında (Arachis Hypogea L.) arbusküler mikorizal fungus (AMF), demir ve çinko uygulamalarının verim ve tarımsal özellikler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Glomus cinsi arbusküler mikorizal fungus kompleksi NC-7 yerfıstığı çeşidi tohumluklarına ekim öncesi inoküle edilmiştir. Çiçeklenme döneminde demir ve çinko içerikli iki farklı yaprak gübresi uygulanmıştır. Deneme 2020 yılı üretim sezonunda Osmaniye ili Çona köyünde çiftçi arazisinde, Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bulgular: Çiçeklenme gün sayısı, meyve verimi, kabuk iç oranı, meyve dolum oranı ve hasat indeksi yönünden AMF uygulamaları arasındaki farklılığın önemli olduğu saptanmıştır. Ginofor oluşum gün süresi ve kabuklu meyve verimi yönünden AMF x Fe interaksiyonunun önemli olduğu bulunmuştur. Bitkide meyve sayısı, iç meyve sayısı oranı ve olgunlaşma gün süresi yönünden AMF, Fe ve Zn uygulamaları arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. AMF x Fe interaksiyonu ve Zn uygulamaları arasındaki farklılıkların tek bitki verimi yönünden; AMF x Fe ve AMF x Zn interaksiyonlarının yüz tohum ağırlığı yönünden önemli olduğu saptanmıştır. AMF, Fe ve Zn kombinasyonunun kontrole göre meyve sayısını %85,0, tek bitki verimini %115,34, yüz tohum ağırlığını %12,31, kabuklu meyve verimi için % 65,80 ve meyve verimini %69,18 artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, çiçeklenme gün sayısı için %15,06, ginofor oluşum süresi için %9,16 ve olgunlaşma gün süresi için %10,0 erkencilik sağlanmıştır. Sonuç: Verimli bir yerfıstığı yetiştiriciliği için AMF, Fe ve Zn uygulamalarının kullanılmasının yararlı olacağı sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Objective: It was aimed to determine the effects of arbuscular mycorrhizal fungi, iron and zinc applications on yield and agricultural characteristicsin peanuts (Arachis Hypogea L.). Materials and Methods: Arbuscular mycorrhizal fungi complexwith Glomus genus was inoculated on peanut seed cv. NC-7 before planting. At the stage of flowering beginning, two different foliar fertilizers containing iron and zinc were applied. The experiment was arranged in Split-Split Plot Design with 4 replicationsin the farmer's field in Çona village in Osmaniye province during the 2020 production season. Results: It was determined that the difference between AMF applications in terms of flowering days, seed yield, seed/pod rate, seed filling ratio and harvest index was significant. AMF x Fe interaction was found to be significant for gynophore formation period and pod yield. The differences between AMF, Fe and Zn applications were found to be significant in terms of pod number per plant, seed number ratio and maturity days. AMF x Fe interaction and Zn application for single plant yield and AMF x Fe and AMF x Zn interactions for hundred seed weight were significant. It was determined that the combination of AMF, Fe and Zn increased seed number by 85.0%, single plant yield by 115.34%, hundred seed weight by 12.31%, seed yield by 65.80% and pod yield by 69.18% compared to the control. In addition, an earliness of 15.06% for flowering days, 9.16% for gynophore formation time and 10.0% for maturity days was achieved. Conclusion: It was concluded that it would be beneficial to use AMF, Fe and Zn applications for an efficient peanut cultivation. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER ONAY VE KABUL.............................................................................................................i TEŞEKKÜR ........................................................................................................................ii İÇİNDEKİLER....................................................................................................................iii KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ..........................................................................v RESİMLER DİZİNİ.............................................................................................................vi ÇİZELGELER DİZİNİ ........................................................................................................vii ÖZET ..................................................................................................................................ix ABSTRACT ........................................................................................................................x 1.GİRİŞ ...............................................................................................................................1 2.KAYNAK ÖZETLERİ .....................................................................................................6 2.1. Çinko Elementi ile İlgili Çalışmalar ..............................................................................6 2.2. Demir Elementi ile İlgili Çalışmalar ..............................................................................7 2.3. Demir ve Çinko Elementleri ile İlgili Çalışmalar...........................................................8 2.4. AMF (Arbuskülar mikoriza fungus) ile İlgili Çalışmalar................................................10 3.MATERYAL VE YÖNTEM.............................................................................................12 3.1. Materyal........................................................................................................................12 3.1.1. Kullanılan Materyal Özellikleri .........................................................................................12 3.1.1.1. NC-7 .................................................................................................................................12 3.1.1.2. Shubhodaya.....................................................................................................................14 3.1.1.3. SS-ZİNC Gübresi.............................................................................................................14 3.1.1.4. Brant Agrasol Iron 15 Gübresi........................................................................................14 3.1.2. İklim Özellikleri..................................................................................................................15 3.1.3. Toprak Özellikleri...............................................................................................................16 3.2. Yöntem.........................................................................................................................16 3.2.1. Denemede yapılan kültürel işlemler..................................................................................17 3.2.2. İncelenen Özellikler ...................................................................................................17 3.2.3. Denemeye ait görüntüler ....................................................................................................19 3.2.4. Verilerin Değerlendirilmesi ........................................................................................22 4.BULGULAR ....................................................................................................................23 4.1. Bitki Boyu (cm) ............................................................................................................23 iv 4.2. Birincil dal sayısı (adet/bitki) ........................................................................................24 4.3. Birincil dal uzunluğu (cm).............................................................................................25 4.4. Çiçeklenme Gün Sayısı (gün)........................................................................................26 4.5. Ginefor Oluşum Gün Sayısı (gün) .................................................................................27 4.6. Meyve Sayısı (adet/bitki) ..............................................................................................29 4.7. Tek Bitki Verimi (g/bitki)..............................................................................................30 4.8. Yüz Tohum Ağırlığı (g).................................................................................................31 4.9. Kabuklu Meyve Verimi (kg/da).....................................................................................33 4.10. Meyve Verimi (kg/da).................................................................................................34 4.11. İç Meyve Sayısı (%)....................................................................................................36 4.12. Kabuklu İç Oranı (%)..................................................................................................37 4.13. Meyve Dolum Oranı (%).............................................................................................38 4.14. Olgunlaşma Gün Sayısı (gün)......................................................................................39 4.15. Hasat İndeksi (%)........................................................................................................40 5. TARTIŞMA....................................................................................................................42 6.SONUÇLAR VE ÖNERİLER...........................................................................................45 KAYNAKLAR....................................................................................................................47 BİLİMSEL ETİK BEYANI .................................................................................................57 ÖZGEÇMİŞ.........................................................................................................................58 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Yerfıstığı, Arbusküler Mikorizal Fungus, Fe (demir), Zn (çinko), Verim tr_TR
dc.subject Peanut, Arbuscular Mycorrhizae Fungi, Fe (iron), Zn (zinc), Yield tr_TR
dc.title Yerfıstığında (arachis hypogea l.) mikoriza, demir ve çinko uygulamalarının verim ve tarımsal özellikler üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effect of mycorrhiza, iron and zinc applications on yield and agronomic characters in peanut (arachis hypogea l.) tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster