dc.contributor.advisor |
Ünay, Aydın |
|
dc.contributor.author |
Kaya, Ayşe |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-26T11:28:39Z |
|
dc.date.available |
2021-11-26T11:28:39Z |
|
dc.date.issued |
2021-11-08 |
|
dc.date.submitted |
2021-07-15 |
|
dc.identifier.citation |
Kaya, A. (2021) Yerfıstığında (arachis hypogea l.) Mikoriza, demir ve çinko uygulamalarının verim ve tarımsal özellikler üzerine etkisi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4554 |
|
dc.description.abstract |
Amaç: Yerfıstığında (Arachis Hypogea L.) arbusküler mikorizal fungus (AMF), demir ve
çinko uygulamalarının verim ve tarımsal özellikler üzerine etkisinin belirlenmesi
amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Glomus cinsi arbusküler mikorizal fungus kompleksi NC-7 yerfıstığı
çeşidi tohumluklarına ekim öncesi inoküle edilmiştir. Çiçeklenme döneminde demir ve çinko
içerikli iki farklı yaprak gübresi uygulanmıştır. Deneme 2020 yılı üretim sezonunda
Osmaniye ili Çona köyünde çiftçi arazisinde, Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Desenine
göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Bulgular: Çiçeklenme gün sayısı, meyve verimi, kabuk iç oranı, meyve dolum oranı ve hasat
indeksi yönünden AMF uygulamaları arasındaki farklılığın önemli olduğu saptanmıştır.
Ginofor oluşum gün süresi ve kabuklu meyve verimi yönünden AMF x Fe interaksiyonunun
önemli olduğu bulunmuştur. Bitkide meyve sayısı, iç meyve sayısı oranı ve olgunlaşma gün
süresi yönünden AMF, Fe ve Zn uygulamaları arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur.
AMF x Fe interaksiyonu ve Zn uygulamaları arasındaki farklılıkların tek bitki verimi
yönünden; AMF x Fe ve AMF x Zn interaksiyonlarının yüz tohum ağırlığı yönünden önemli
olduğu saptanmıştır. AMF, Fe ve Zn kombinasyonunun kontrole göre meyve sayısını %85,0,
tek bitki verimini %115,34, yüz tohum ağırlığını %12,31, kabuklu meyve verimi için % 65,80
ve meyve verimini %69,18 artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, çiçeklenme gün sayısı için
%15,06, ginofor oluşum süresi için %9,16 ve olgunlaşma gün süresi için %10,0 erkencilik
sağlanmıştır.
Sonuç: Verimli bir yerfıstığı yetiştiriciliği için AMF, Fe ve Zn uygulamalarının
kullanılmasının yararlı olacağı sonucuna varılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Objective: It was aimed to determine the effects of arbuscular mycorrhizal fungi, iron and
zinc applications on yield and agricultural characteristicsin peanuts (Arachis Hypogea L.).
Materials and Methods: Arbuscular mycorrhizal fungi complexwith Glomus genus was
inoculated on peanut seed cv. NC-7 before planting. At the stage of flowering beginning, two
different foliar fertilizers containing iron and zinc were applied. The experiment was arranged
in Split-Split Plot Design with 4 replicationsin the farmer's field in Çona village in Osmaniye
province during the 2020 production season.
Results: It was determined that the difference between AMF applications in terms of
flowering days, seed yield, seed/pod rate, seed filling ratio and harvest index was significant.
AMF x Fe interaction was found to be significant for gynophore formation period and pod
yield. The differences between AMF, Fe and Zn applications were found to be significant in
terms of pod number per plant, seed number ratio and maturity days. AMF x Fe interaction
and Zn application for single plant yield and AMF x Fe and AMF x Zn interactions for
hundred seed weight were significant. It was determined that the combination of AMF, Fe and
Zn increased seed number by 85.0%, single plant yield by 115.34%, hundred seed weight by
12.31%, seed yield by 65.80% and pod yield by 69.18% compared to the control. In addition,
an earliness of 15.06% for flowering days, 9.16% for gynophore formation time and 10.0%
for maturity days was achieved.
Conclusion: It was concluded that it would be beneficial to use AMF, Fe and Zn applications
for an efficient peanut cultivation. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
ONAY VE KABUL.............................................................................................................i
TEŞEKKÜR ........................................................................................................................ii
İÇİNDEKİLER....................................................................................................................iii
KISALTMALAR VE SİMGELER DİZİNİ..........................................................................v
RESİMLER DİZİNİ.............................................................................................................vi
ÇİZELGELER DİZİNİ ........................................................................................................vii
ÖZET ..................................................................................................................................ix
ABSTRACT ........................................................................................................................x
1.GİRİŞ ...............................................................................................................................1
2.KAYNAK ÖZETLERİ .....................................................................................................6
2.1. Çinko Elementi ile İlgili Çalışmalar ..............................................................................6
2.2. Demir Elementi ile İlgili Çalışmalar ..............................................................................7
2.3. Demir ve Çinko Elementleri ile İlgili Çalışmalar...........................................................8
2.4. AMF (Arbuskülar mikoriza fungus) ile İlgili Çalışmalar................................................10
3.MATERYAL VE YÖNTEM.............................................................................................12
3.1. Materyal........................................................................................................................12
3.1.1. Kullanılan Materyal Özellikleri .........................................................................................12
3.1.1.1. NC-7 .................................................................................................................................12
3.1.1.2. Shubhodaya.....................................................................................................................14
3.1.1.3. SS-ZİNC Gübresi.............................................................................................................14
3.1.1.4. Brant Agrasol Iron 15 Gübresi........................................................................................14
3.1.2. İklim Özellikleri..................................................................................................................15
3.1.3. Toprak Özellikleri...............................................................................................................16
3.2. Yöntem.........................................................................................................................16
3.2.1. Denemede yapılan kültürel işlemler..................................................................................17
3.2.2. İncelenen Özellikler ...................................................................................................17
3.2.3. Denemeye ait görüntüler ....................................................................................................19
3.2.4. Verilerin Değerlendirilmesi ........................................................................................22
4.BULGULAR ....................................................................................................................23
4.1. Bitki Boyu (cm) ............................................................................................................23
iv
4.2. Birincil dal sayısı (adet/bitki) ........................................................................................24
4.3. Birincil dal uzunluğu (cm).............................................................................................25
4.4. Çiçeklenme Gün Sayısı (gün)........................................................................................26
4.5. Ginefor Oluşum Gün Sayısı (gün) .................................................................................27
4.6. Meyve Sayısı (adet/bitki) ..............................................................................................29
4.7. Tek Bitki Verimi (g/bitki)..............................................................................................30
4.8. Yüz Tohum Ağırlığı (g).................................................................................................31
4.9. Kabuklu Meyve Verimi (kg/da).....................................................................................33
4.10. Meyve Verimi (kg/da).................................................................................................34
4.11. İç Meyve Sayısı (%)....................................................................................................36
4.12. Kabuklu İç Oranı (%)..................................................................................................37
4.13. Meyve Dolum Oranı (%).............................................................................................38
4.14. Olgunlaşma Gün Sayısı (gün)......................................................................................39
4.15. Hasat İndeksi (%)........................................................................................................40
5. TARTIŞMA....................................................................................................................42
6.SONUÇLAR VE ÖNERİLER...........................................................................................45
KAYNAKLAR....................................................................................................................47
BİLİMSEL ETİK BEYANI .................................................................................................57
ÖZGEÇMİŞ.........................................................................................................................58 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Yerfıstığı, Arbusküler Mikorizal Fungus, Fe (demir), Zn (çinko), Verim |
tr_TR |
dc.subject |
Peanut, Arbuscular Mycorrhizae Fungi, Fe (iron), Zn (zinc), Yield |
tr_TR |
dc.title |
Yerfıstığında (arachis hypogea l.) mikoriza, demir ve çinko uygulamalarının verim ve tarımsal özellikler üzerine etkisi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
The effect of mycorrhiza, iron and zinc applications on yield and agronomic characters in peanut (arachis hypogea l.) |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı |
tr_TR |