dc.contributor.advisor |
Sürmen, Mustafa |
|
dc.contributor.author |
Sever, Cansu |
|
dc.date.accessioned |
2021-11-26T10:47:51Z |
|
dc.date.available |
2021-11-26T10:47:51Z |
|
dc.date.issued |
2021-11-05 |
|
dc.date.submitted |
2021-08-24 |
|
dc.identifier.citation |
Sever, C. (2021) Aydın koşullarında iskenderiye üçgülü (trifolium alexandrinum l.) ile tek yıllık çim (lolium multiflorum l.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın |
tr_TR |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11607/4544 |
|
dc.description.abstract |
Amaç: Bu çalışmada İskenderiye üçgülü ile tek yıllık çim türlerinde farklı karışım
oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Deneme; 2019-2020 yıllarında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Ziraat Fakültesi’nde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak
planlanmıştır. Çalışmada, İskenderiye üçgülü türünün Derya çeşidi ve tek yıllık çim türünün
ise İlkadım çeşidi deneme materyali olarak kullanılmıştır. Araştırmada 0-20-40-60-80-100
karışım oranlarında verim ve kalite özellikleri incelenmiştir.
Bulgular: Araştırmada Yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı (HPO), ham
protein verimi (HPV), asit deterjan lignin (ADL), asit deterjan lif (ADF), nötral deterjan lif
(NDF) ve nispi yem değeri (NYD) gibi özellikler incelenmiş olup sonuçlar istatistiki olarak
önemli bulunmuştur. Yeşil ot veriminde en yüksek değer 3455,6 kg/da ile %40 İskenderiye
üçgülü - %60 tek yıllık çim uygulamasından, HPO’ da en yüksek değer %20,26 ile yalın
İskenderiye üçgülü uygulamasından, NYD’ de en yüksek değer 143,25 ile yalın tek yıllık
çim uygulamasından, ADF’ de en düşük değer %30,00 ile yalın İskenderiye üçgülü
uygulamasından, NDF’ de en düşük değer ise %42,54 ile yalın İskenderiye üçgülü
uygulamasından elde edilmiştir.
Sonuç: İskenderiye üçgülü ile tek yıllık çim karışım oranlarında yeşil ot verimi, nispi yem
değeri gibi önemli parametrelerden elde edilen sonuçlara göre en uygun karışım oranının
%40 İskenderiye üçgülü ile %60 tek yıllık çim karışımı olduğu saptanmıştır. Çalışmanın
yapıldığı bölge ve benzer yöreler için verim ve kalite unsurları dikkate alındığında bu
karışımının önerilebileceği sonucuna varılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Purpose: This study aimed to determine the effects of different mixing ratios of Alexandria
clover and annual ryegrass species on forage yield and quality.
Materials and Method: Experiment: In 2019-2020, randomized blocks were planned
according to experimental design in 3 repetitions at the Faculty of Agriculture of Aydın
Adnan Menderes University. In the study, the Derya variety of the Alexandria Clover
species and the İlkadım variety of the annual ryegrass species were used as experiment
materials. In the study, yield and quality specifications of 0-20-40-60-80-100 mixture ratios
were examined.
Results: In the study, points such as forage yield, hay yield, crude protein ratio (CPR), acid
detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), and relative feed value (NYD) were
examined and the results were statistically significant. 3455.6 kg of the highest value in
forage yield from 40% Alexandria clover - 60% annual ryegrass application, the highest
value of 20.26% in CPR from the plain Alexandria clover application, the highest value of
143.25 in NYD from annual ryegrass application, the lowest value with 30.00% in ADF
from the plain Alexandria clover application, the lowest value in NDF with 42.54% from
the plain Alexandria clover application was obtained.
Result: According to the results obtained from important parameters such as forage yield
and relative feed value in annual ryegrass mixture ratios with Alexandria clover, it was
determined that the most suitable mixture ratio was 40% Alexandria clover and 60% annual
ryegrass mixture. It has been concluded that this mixture can be recommended, given the
efficiency and quality elements for the region in which the study is being conducted and for
similar areas. |
tr_TR |
dc.description.tableofcontents |
İÇİNDEKİLER
KABUL VE ONAY............................................................................................................ i
TEŞEKKÜR ....................................................................................................................... ii
İÇİNDEKİLER................................................................................................................... iii
KISALTMALAR DİZİNİ .................................................................................................. vi
ŞEKİLLER DİZİNİ ............................................................................................................ vii
ÇİZELGELER DİZİNİ....................................................................................................... viii
ÖZET .................................................................................................................................. x
ABSTRACT ....................................................................................................................... xi
1. GİRİŞ.............................................................................................................................. 1
2. KAYNAK ÖZETLERİ................................................................................................... 4
3. MATERYAL VE YÖNTEM.......................................................................................... 12
3.1. Materyal ...................................................................................................................... 12
3.2. Deneme Alanı Özellikleri ........................................................................................... 12
3.2.1. Deneme Alanının İklim Özellikleri .......................................................................... 12
3.2.2. Deneme Alanının Toprak Özellikleri ....................................................................... 13
3.3. Yöntem ....................................................................................................................... 14
3.3.1. Ekim ve Bakım İşlemleri ......................................................................................... 14
3.3.2. Hasat İşlemleri ......................................................................................................... 16
3.3.3. İncelenen Özellikler.................................................................................................. 17
3.3.3.1. Bitki Boyu (cm) .................................................................................................... 17
3.3.3.2. Gövde Çapı (mm) .................................................................................................. 17
3.3.3.3. Yeşil Ot Verimi (kg/da) ........................................................................................ 17
3.3.3.4. Kuru Ot Verimi (kg/da) ....................................................................................... 17
3.3.3.5. Ham Protein Oranı (%) ......................................................................................... 18
iv
3.3.3 6. Ham Protein Verimi (kg/da) ................................................................................. 18
3.3.3.7. Asit Deterjan Lif (ADF) (%) ................................................................................ 18
3.3.3.8. Nötral Deterjan Lif (NDF) (%) ............................................................................. 18
3.3.3.9. Asit Deterjan Lignin (ADL) (%) .......................................................................... 19
3.3.3.10. Ham Kül (%)........................................................................................................ 19
3.3.3.11. Nispi Yem Değeri ............................................................................................... 19
3.3.3.12. Karışım Etkinliği (LER) ...................................................................................... 20
3.3.4. Verilerin Değerlendirilmesi ..................................................................................... 20
4. BULGULAR .................................................................................................................. 21
4.1. Bitki Boyu.................................................................................................................... 21
4.1.1 Tek Yıllık Çim Bitki Boyu (cm)............................................................................... 21
4.1.2 İskenderiye Üçgülü Bitki Boyu (cm)......................................................................... 22
4.2. Gövde Çapı .................................................................................................................. 24
4.2.1 Tek Yıllık Çim Gövde Çapı (mm)............................................................................. 24
4.2.2 İskenderiye Üçgülü Gövde Çapı (mm)...................................................................... 25
4.3. Yeşil Ot Verimi (kg/da)............................................................................................... 27
4.4. Kuru Ot Verimi (kg/da) ............................................................................................... 28
4.5. Ham Protein Oranı (%)................................................................................................ 29
4.6. Ham Protein Verimi (kg/da)........................................................................................ 31
4.7. ADF (Asit Deterjan Lif ) (%) ...................................................................................... 32
4.8. NDF (Nötral Deterjan Lif) (%).................................................................................... 33
4.9. ADL (Asit Deterjan Lignin) (%) ................................................................................. 35
4.10. Ham Kül..................................................................................................................... 36
4.11. Nispi Yem Değeri ..................................................................................................... 37
4.12. Karışım Etkinlik Değeri (LER) ................................................................................. 38
5. TARTIŞMA.................................................................................................................... 40
v
6. SONUÇ........................................................................................................................... 45
KAYNAKLAR................................................................................................................... 47
BİLİMSEL ETİK BEYANI................................................................................................ 54
ÖZ GEÇMİŞ....................................................................................................................... 55 |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Tek Yıllık Çim, İskenderiye Üçgülü, Karışım Oranı, ADF, NDF |
tr_TR |
dc.subject |
Annual ryegrass, Alexandria Clover, mix ratio, ADF, NDF |
tr_TR |
dc.title |
Aydın koşullarında iskenderiye üçgülü (trifolium alexandrinum l.) ile tek yıllık çim (lolium multiflorum l.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
The effect of annual ryegrass grass (lolium multiflorum l.) mixing rates on grass yield and quality with alexandria clover (trifolium alexandrinum l.) in Aydin conditions |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı |
tr_TR |