eArşiv@Adu

Aydın koşullarında iskenderiye üçgülü (trifolium alexandrinum l.) ile tek yıllık çim (lolium multiflorum l.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Sürmen, Mustafa
dc.contributor.author Sever, Cansu
dc.date.accessioned 2021-11-26T10:47:51Z
dc.date.available 2021-11-26T10:47:51Z
dc.date.issued 2021-11-05
dc.date.submitted 2021-08-24
dc.identifier.citation Sever, C. (2021) Aydın koşullarında iskenderiye üçgülü (trifolium alexandrinum l.) ile tek yıllık çim (lolium multiflorum l.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisi (yayınlanmamış yüksek lisans tezi) Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11607/4544
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmada İskenderiye üçgülü ile tek yıllık çim türlerinde farklı karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Deneme; 2019-2020 yıllarında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. Çalışmada, İskenderiye üçgülü türünün Derya çeşidi ve tek yıllık çim türünün ise İlkadım çeşidi deneme materyali olarak kullanılmıştır. Araştırmada 0-20-40-60-80-100 karışım oranlarında verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada Yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı (HPO), ham protein verimi (HPV), asit deterjan lignin (ADL), asit deterjan lif (ADF), nötral deterjan lif (NDF) ve nispi yem değeri (NYD) gibi özellikler incelenmiş olup sonuçlar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Yeşil ot veriminde en yüksek değer 3455,6 kg/da ile %40 İskenderiye üçgülü - %60 tek yıllık çim uygulamasından, HPO’ da en yüksek değer %20,26 ile yalın İskenderiye üçgülü uygulamasından, NYD’ de en yüksek değer 143,25 ile yalın tek yıllık çim uygulamasından, ADF’ de en düşük değer %30,00 ile yalın İskenderiye üçgülü uygulamasından, NDF’ de en düşük değer ise %42,54 ile yalın İskenderiye üçgülü uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç: İskenderiye üçgülü ile tek yıllık çim karışım oranlarında yeşil ot verimi, nispi yem değeri gibi önemli parametrelerden elde edilen sonuçlara göre en uygun karışım oranının %40 İskenderiye üçgülü ile %60 tek yıllık çim karışımı olduğu saptanmıştır. Çalışmanın yapıldığı bölge ve benzer yöreler için verim ve kalite unsurları dikkate alındığında bu karışımının önerilebileceği sonucuna varılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Purpose: This study aimed to determine the effects of different mixing ratios of Alexandria clover and annual ryegrass species on forage yield and quality. Materials and Method: Experiment: In 2019-2020, randomized blocks were planned according to experimental design in 3 repetitions at the Faculty of Agriculture of Aydın Adnan Menderes University. In the study, the Derya variety of the Alexandria Clover species and the İlkadım variety of the annual ryegrass species were used as experiment materials. In the study, yield and quality specifications of 0-20-40-60-80-100 mixture ratios were examined. Results: In the study, points such as forage yield, hay yield, crude protein ratio (CPR), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), and relative feed value (NYD) were examined and the results were statistically significant. 3455.6 kg of the highest value in forage yield from 40% Alexandria clover - 60% annual ryegrass application, the highest value of 20.26% in CPR from the plain Alexandria clover application, the highest value of 143.25 in NYD from annual ryegrass application, the lowest value with 30.00% in ADF from the plain Alexandria clover application, the lowest value in NDF with 42.54% from the plain Alexandria clover application was obtained. Result: According to the results obtained from important parameters such as forage yield and relative feed value in annual ryegrass mixture ratios with Alexandria clover, it was determined that the most suitable mixture ratio was 40% Alexandria clover and 60% annual ryegrass mixture. It has been concluded that this mixture can be recommended, given the efficiency and quality elements for the region in which the study is being conducted and for similar areas. tr_TR
dc.description.tableofcontents İÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY............................................................................................................ i TEŞEKKÜR ....................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER................................................................................................................... iii KISALTMALAR DİZİNİ .................................................................................................. vi ŞEKİLLER DİZİNİ ............................................................................................................ vii ÇİZELGELER DİZİNİ....................................................................................................... viii ÖZET .................................................................................................................................. x ABSTRACT ....................................................................................................................... xi 1. GİRİŞ.............................................................................................................................. 1 2. KAYNAK ÖZETLERİ................................................................................................... 4 3. MATERYAL VE YÖNTEM.......................................................................................... 12 3.1. Materyal ...................................................................................................................... 12 3.2. Deneme Alanı Özellikleri ........................................................................................... 12 3.2.1. Deneme Alanının İklim Özellikleri .......................................................................... 12 3.2.2. Deneme Alanının Toprak Özellikleri ....................................................................... 13 3.3. Yöntem ....................................................................................................................... 14 3.3.1. Ekim ve Bakım İşlemleri ......................................................................................... 14 3.3.2. Hasat İşlemleri ......................................................................................................... 16 3.3.3. İncelenen Özellikler.................................................................................................. 17 3.3.3.1. Bitki Boyu (cm) .................................................................................................... 17 3.3.3.2. Gövde Çapı (mm) .................................................................................................. 17 3.3.3.3. Yeşil Ot Verimi (kg/da) ........................................................................................ 17 3.3.3.4. Kuru Ot Verimi (kg/da) ....................................................................................... 17 3.3.3.5. Ham Protein Oranı (%) ......................................................................................... 18 iv 3.3.3 6. Ham Protein Verimi (kg/da) ................................................................................. 18 3.3.3.7. Asit Deterjan Lif (ADF) (%) ................................................................................ 18 3.3.3.8. Nötral Deterjan Lif (NDF) (%) ............................................................................. 18 3.3.3.9. Asit Deterjan Lignin (ADL) (%) .......................................................................... 19 3.3.3.10. Ham Kül (%)........................................................................................................ 19 3.3.3.11. Nispi Yem Değeri ............................................................................................... 19 3.3.3.12. Karışım Etkinliği (LER) ...................................................................................... 20 3.3.4. Verilerin Değerlendirilmesi ..................................................................................... 20 4. BULGULAR .................................................................................................................. 21 4.1. Bitki Boyu.................................................................................................................... 21 4.1.1 Tek Yıllık Çim Bitki Boyu (cm)............................................................................... 21 4.1.2 İskenderiye Üçgülü Bitki Boyu (cm)......................................................................... 22 4.2. Gövde Çapı .................................................................................................................. 24 4.2.1 Tek Yıllık Çim Gövde Çapı (mm)............................................................................. 24 4.2.2 İskenderiye Üçgülü Gövde Çapı (mm)...................................................................... 25 4.3. Yeşil Ot Verimi (kg/da)............................................................................................... 27 4.4. Kuru Ot Verimi (kg/da) ............................................................................................... 28 4.5. Ham Protein Oranı (%)................................................................................................ 29 4.6. Ham Protein Verimi (kg/da)........................................................................................ 31 4.7. ADF (Asit Deterjan Lif ) (%) ...................................................................................... 32 4.8. NDF (Nötral Deterjan Lif) (%).................................................................................... 33 4.9. ADL (Asit Deterjan Lignin) (%) ................................................................................. 35 4.10. Ham Kül..................................................................................................................... 36 4.11. Nispi Yem Değeri ..................................................................................................... 37 4.12. Karışım Etkinlik Değeri (LER) ................................................................................. 38 5. TARTIŞMA.................................................................................................................... 40 v 6. SONUÇ........................................................................................................................... 45 KAYNAKLAR................................................................................................................... 47 BİLİMSEL ETİK BEYANI................................................................................................ 54 ÖZ GEÇMİŞ....................................................................................................................... 55 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Tek Yıllık Çim, İskenderiye Üçgülü, Karışım Oranı, ADF, NDF tr_TR
dc.subject Annual ryegrass, Alexandria Clover, mix ratio, ADF, NDF tr_TR
dc.title Aydın koşullarında iskenderiye üçgülü (trifolium alexandrinum l.) ile tek yıllık çim (lolium multiflorum l.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effect of annual ryegrass grass (lolium multiflorum l.) mixing rates on grass yield and quality with alexandria clover (trifolium alexandrinum l.) in Aydin conditions tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster